Kaduilta tuttu muotivillitys jakaa suomalaiset kahteen leiriin: ”Tyylitöntä” - MyStyle - Ilta-Sanomat

Kaduilta tuttu muotivillitys jakaa suomalaiset kahteen leiriin: ”Tyylitöntä”

Lenkkarit hienomman leningin kavereiksi – hitti vai huti?

Julkaistu: 9.7.2019 15:10

Käyttäisitkö lenkkareita mekon kanssa? Kysymys jakaa suomalaisia vahvasti kahteen leiriin.

Tyylimoka vai täyskymppi? Sama asuvalinta voi saada ihmisissä aikaan sekä ihastusta että kauhistelua.

Tässä kuussa esimerkiksi Vauva.fi-foorumilla on virinnyt aktiivista keskustelua pahimmista tyylimokista. Kommentoijat ovat maininneet niin caprit, aikuisten lippalakit, täytehuulet, naisten tunikat kuin miesten ylisuuret t-paidat.

Lenkkarit – kyllä vai ei?

Yhdeksi kuumaksi puheenaiheeksi nousi lenkkareiden ja tennareiden käyttö.

– Tyylimoka on se, että pitää farkkujen kanssa tennareita tai lenkkareita, kuten Niken tai Adidaksen, eräs kommentoija kiteyttää kantansa.

– Kyllä tennareiden kanssa pitää olla ihan verkkarit tai on tyylitön. Farkkujen kanssa pitää olla niihin sopivat kengät eli bootsityyliset kengät. Urheilukenkiä ja farkkuja näkee kyllä joka ikisellä naisella. Sehän on tyylittömyyden merkki, toinen toteaa.

– Kerran olin palaverissa miehen kanssa, jolla oli tyylikäs puku ja sen kanssa hienot uudet lenkkarit. Se oli hieman kummallista, foorumilla kuvaillaan.

Esther Povitsky.

Meghann Fahy.

Toisaalta lenkkarit saavat myös puolustusta osakseen. Niitä pidetään osana klassista katumuotia, kunhan kyseessä ovat vapaa-ajan kengät eivätkä varsinaiset urheilulenkkarit.

– Kuljen kaupungilla työmatkalla lenkkareissa, vaikka muuten olisin siistissä toimistolookissa. Vaatteisiin sopivat kengät jäävät toimistolle, polvet eivät kestä niissä kengissä asfalttikävelyä, eräs perustelee lenkkareiden käyttöään.

”Noloa, tökeröä ja itsekästä”

Kuten tiedämme, muotimaailmassa lenkkarilook on nykyisin viety uudelle taajuudelle. Monet tyyligurut ovat yhdistelleet lenkkikengät mekkoihin – varsin juhlavissakin tilaisuuksissa.

Myös tätä kritisoidaan jyrkästi foorumilla.

– Ehdottomasti järkyttävin: lenkkarit, kumpparit ja muut ”irti ottavat tyyliasut” Linnan juhlissa. Noloa, tökeröä ja itsekästä, kommentoija tuomitsee.

Ilta-Sanomat on aiemminkin käsitellyt tätä kyseistä asuyhdistelmää, joka jakaa kansaa vahvasti kahteen leiriin.

Kommenttikentässä verrattiin juhlaleningin ja lenkkareiden yhdistämistä rikkinäisiin farkkuihin.

– Toki molemmat ovat muotia, mutta ihan yhtä tyhmän näköistä silti. Kun ne eivät olleet muotia, kukaan ei olisi kuvitellutkaan pukeutuvansa niihin.

– Sopii aivan yhtä hyvin kuin miehelle tennarit puvun kanssa. Eli ei todellakaan.

Jo Squillo.

Busy Phillipps.

Marina Lambrini Diamandis.

Tälläkin tyylinäytteellä on kuitenkin kannattajansa. Varsinkin arkimekon kanssa lenkkareiden käyttö on monien mukaan täysin ok – mutta myös juhlamekon, kuten eräät kommentit osoittavat.

– Jokin epäsovinnainen kokonaisuudessa on just hyvä! Jokin pieni juju, joka rikkoo kokonaisuuden.

– Tänä kesänä lenkkarit käy ihan mainiosti ja rennosti. Monipuolisesti voi lenkkareita käyttää, jos ovat hyvänlaatuiset.

City-lenkkarit asia erikseen

Tyyliasiantuntija Sohvi Nyman kertoo olevansa kyseisestä tyyli-ilmiöstä kahta mieltä.

– Kun tämä muoti saapui, henkilökohtaisesti vihasin sitä yli kaiken, koska korkokengät olivat mielestäni ainoat oikeat mekon kanssa. Viime vuonna tästä alkoi olla paljon keskustelua, ja monet kyselivät, miksi stailaan aina vain korkkarit mekon kanssa. Kaikki kun eivät niiden kanssa voi kävellä, Nyman mainitsee.

– Eräälle lehdelle yhdistelin sitten osittain yleisön pyynnöstä mekon ja ne lenkkarit. Kyseessä oli sporttinen neulemekko, ja lenkkareissa oli paksumpi pohja ja kukkakuosia.

Nyman onkin sitä mieltä, että jos lenkkarit mielii valita mekon kavereiksi, pitää kyseessä olla sporttilook.

– En silti laittaisi Niken juoksukenkiä, vaan enemmänkin kauniit city-lenkkarit, voisi sanoa jopa luksuslenkkarit. Saa olla kuosia, kimallusta, paksumpaa pohjaa.

Katutyyliä.

Xenia Adonts.

Kerry Ellis.

Hän kertookin stailanneensa esimerkiksi tyllihameen hopeisiin ”Spice Girls” -lenkkareihin, jotka olivat paksupohjaiset ja kiiltävät.

– Mutta jos on päällä varsinainen juhlamekko, en laittaisi minkäänlaisia lenkkareita.

Nyman muistuttaa myös siitä, että lenkkarit käsitetään usein eri tavalla.

– Minä lasken lenkkareiksi ne Niken ja Adidaksen juoksulenkkarit. Kun taas puhutaan tennareista, ovat ne siistimmät ja pohjaltaan sirommat. Jos kengissä on kauhean rouhea pohja, kuten maastojuoksulenkkareissa, eivät ne vain yksinkertaisesti istu omaan silmääni mekon kanssa.

Hannah Brown.

Jane Moore.

Myös viime kesänä Suomessa vieraillut Ranskan ensimmäinen nainen Brigitte Macron luotti Suomenlinnan-vierailullaan lenkkareihin. Kyseessä eivät kuitenkaan olleet mitkä tahansa lenkkitossut.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?