Ostatko vaatteita ulkomailta? Näin lasket ja mittaat oikean vaatekokosi – vaatemerkkien erikoinen trendi saattaa vaikeuttaa shoppailua

Julkaistu:

Vaatekoot
Vaatteiden kansainvälinen koko-opas helpottaa ostosten tekemistä.
Mitä tämä vaatekoko mahtaa tarkoittaa? Miksi tuttu farkkujen mitta ei enää sovikaan?

Moni meistä on törmännyt ulkomailla ja ulkomaalaisissa nettikaupoissa vaatteiden koko-ongelmaan. Onneksi verkkokauppa ShopAlike on koonnut suuren vaateoppaan vaatekokojen viidakossa navigoimiseen.

– Verkko-ostosten yleistymisen myötä kansainvälisten vaatekokojen ymmärtäminen on tärkeää, jotta pettymyksiltä ja turhilta ympäristöä kuormittavilta palautuksilta vältyttäisiin, ShopAlike muistuttaa oppaassaan.

Vaatemerkkien erikoinen tapa vaikeuttaa shoppailua

Kansainvälisistä nettikaupoissa shoppailessa on tärkeää myös ymmärtää, että maailmassa on useita eri vaatekokojärjestelmiä. Pelkästään jo Euroopassa on käytössä jopa neljä erilaista järjestelmää.

Tämän lisäksi oikeiden kokojen löytämistä hankaloittaa vaatemerkkien erikoinen kikka, jota moni ei tiedä.

– ”Turhamaisuuskoot” (engl. "vanity sizing") tai "kokoinflaatio" on trendi, jossa vaatemerkki muuttaa kokoluokitusta niin, että ihmiset saavat pukeutua kokolapun mukaan pienempään kokoon kuin mitä he normaalisti käyttäisivät, ShopAlike paljastaa.


Eri maiden vaatekokojärjestelmät voivat erota huomattavasti toisistaan

Kansainvälinen vaatekokojärjestelmä vaihtelee pienimmästä XXS-koosta kaikkein isoimpaan kokoon XX...L.

Mikäli kokolapussa näkyy merkintä EU, perustuu koko germaaniseen vaatekokojärjestelmään, joka on käytössä suurimmassa osassa Eurooppaa. Tätä systeemiä käyttäviä maita ovat muun muassa Saksa, Itävalta, Sveitsi, Alankomaat, Pohjoismaat, Puola, Tšekki ja Slovakia.

Ranskalainen vaatekokojärjestelmä on käytössä Ranskassa, Belgiassa, Portugalissa ja Espanjassa. Italialaista vaatekokojärjestelmää käytetään pääasiassa vain Italiassa ja siellä tuotetuissa vaatteissa.

Iso-Britannian vaatekokojärjestelmä eroaa huomattavasti muista Euroopassa käytetyistä järjestelmistä. Saarivaltio ei käytä metrijärjestelmää, vaan mittaa vaatteensa tuumissa. Järjestelmä on käytössä Iso-Britannian lisäksi Australiassa ja Uudessa Seelannissa.


Yhdysvaltain vaatekokojärjestelmä käyttää sekin tuumia, mutta järjestelmä eroaa muilta osin Iso-Britannian järjestelmästä.

Joissakin tapauksissa Japanin vaatekoot saattavat olla yhdenmukaisia eurooppalaisten, yhdysvaltalaisten tai isobritannialaisten kokojärjestelmien kanssa. Monet tuotemerkit ja valmistajat kuitenkin käyttävät kansainvälistä kirjainjärjestelmää, mutta koot ovat huomattavasti pienempiä eurooppalaisiin verrattuna.Näin lasket vaatekokosi

1. FR: Naisten ranskalainen koko lasketaan näin: EU koko + 1 koko = FR koko

2. IT: Saat selville italialaisen kokosi, kun lisäät eurooppalaiseen kokoon kolme kokoa lisää: EU koko + 3 kokoa = IT koko

3. JPN: Japanilainen koko saadaan lisäämällä Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen kokoihin seuraavat luvut: UK koko + 1 koko = JPN tai USA koko + 5 kokoa = JPN.

Näin mittaat oikean vaatekokosi

1. Pituus: Seiso suorana paljain varpain jalat vierekkäin. Pituus mitataan jalkapohjasta pään korkeimpaan kohtaan.

2. Kaulan ympärysmitta: Aseta mittanauha kaulan ympäri vaakatasossa suoraan aataminomenan alapuolelle ja kaularangan seitsemännen nikaman kohdalle. Löydät nikaman kumartamalla pään alaspäin, jolloin nikama nousee esille niskassa sen korkeimpana kohtana.

3. Rinnanympärys: Seiso suorana, kädet rennosti vartalon vieressä ja hengitä normaalisti. Mittaa rinnanympärys vaakatasossa mittanauhalla rinnan korkeimmalta kohdalta, käsien alta ja lapaluun päältä. Naisten tulisi mitata ympärys rintojen korkeimmalta kohdalta niin, että mittanauha ei pääse painamaan rintaa pienemmäksi.

4. Rinnanympärys rinnan alta: Mittaa pituus vaakasuunnassa kylkiluiden ympäriltä, rintojen alta. Pidä huolta, että mittanauha on suorassa linjassa etu- ja takapuolella.

5. Vyötärön ympärysmitta: Seiso suorana ja pidä maha rentona. Luonnollinen lantionympärys löytyy alempien kylkiluiden alta lantioluiden päältä.

6. Lanteen ympärysmitta: Mittaa ympärysmitta vaakatasossa takapuolen leveimmästä kohdasta.

7. Lahkeen sisäpituus: Lahkeen sisäpituus on tärkeä housujen kokoa valitessa ja se mitataan seisoma-asennossa, jalat hieman erillään toisistaan. Pituus mitataan pystysuorasti haaravälin ja jalkapohjan välisestä välimatkasta.


Lähde: shopaliken suuri vaateopas

Ota huomioon myös nämä seikat

  • EU: Eurooppalainen järjestelmä on levinnyt laajalle ja sitä käytetään myös Japanissa. Eurooppalaista systeemiä eivät kuitenkaan käytä seuraavat Euroopan maat: Iso-Britannia, Italia, Ranska, Espanja ja Belgia.
  • JPN: Japani käyttää samaa kokojärjestelmää kuin EU, mutta rintaliivien koot on merkitty kuppikoko ensin ja alusmitta vasta sen jälkeen (esim. B75).
  • FR: Ranska, Espanja ja Belgia käyttävät ranskalaista systeemiä.
  • UK / Yhdysvallat: Molemmat järjestelmät käyttävät samaa tuumapohjaista rinnanalusmittajärjestelmää, mutta eroavat kuppikokojen suhteen.
  • Kuppikoko: Kuppikoko lasketaan helpon kaavan avulla: rinnanympärys + rinnanalusmitta = kuppikoko

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt