Hanna, 32, käyttää hiuksiinsa kasvivärejä – ennen värjäystä kannattaa huomioida 6 asiaa

Julkaistu:

Me Naiset
Kasvivärit voivat olla hyvä valinta, jos kaipaa tukkaan piristystä, mutta haluaa vältellä kovia kemikaaleja.
Hiusten kasvivärjäyksestä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä hiusten hennaamista.

Henna on hennapensaan (Lawsonia Inermis) lehdistä kuivaamalla tehtyä jauhetta, jolla värjätessä hiuksiin saa erilaisia punaisen ja kuparin sävyjä. Hennaan muita kasveja lisäämällä lopputulos voi olla myös ruskea tai lähes musta.

Puhdas hennajauhe on edullista. Nykyään markkinoilla on myös valmiita kasvivärejä eri sävyissä perinteisten hiusvärien tyylisesti.

1. Sopii yleensä allergisille

Itse olen vältellyt perinteisten hiusvärien käyttämistä, koska en halua laittaa kovia kemikaaleja päänahkaani. Myös lukemani kauhutarinat vakavista allergisista reaktioista hiustenvärjäämisen jälkeen saivat minut jättämään perinteiset hiusvärit kauppaan. Jotain väriä halusin kuitenkin suomalaisiin maantienvärisiin hiuksiini, joten kasvivärjäys oli varteenotettava vaihtoehto.

Toki kaikille luonnollisillekin asioille voi olla allerginen, joten allergiatesti kannattaa tehdä käytettäessä kasvivärejäkin. Kasviväreillä välttää kuitenkin muun muassa altistumisen tummissa hiusväreissä yleiselle PPD:lle, joka on hyvin allergisoiva. Tarkista kuitenkin, että käyttämäsi kasviväri on puhdasta ja vain kasvijauheista tehtyä, ilman ylimääräisiä kemikaaleja.

Huomioi myös, että punainen hiusväreissä käytettävä henna on aivan eri asia, kuin ”musta henna”, jolla tehdään esimeriksi henna-tatuointeja. Musta henna sisältää PPD:tä ja on hyvin allergisoivaa.

2. Hiuksia ei voi vaalentaa kasviväreillä

Hiusten vaalentaminen ei onnistu kasviväreillä. Kasvivärjäyksessä pigmentti sitoutuu hiuksen pintaan, eikä siinä avata hiussuomuja kemiallisesti, kuten useimmat hiusvärit tekevät. Tämän takia hiuksesta ei voida ottaa kasviväreillä pigmenttiä pois.

Tyypillisimmät mielikuvat kasviväreillä värjätyistä kutreista ovat leiskuvan punaiset hiukset, mutta myös ruskean ja jopa mustan sävyt onnistuvat. Tummissa sävyissä hennaan sekoitetaan esimerkiksi indigoa. Indigo on hennan tavoin kasvi.3. Värjäysprosessiin kannattaa varata aikaa

Perinteisillä kasviväreillä, kuten hennalla, värjäysprosessi voi kestää jopa 4 tuntia. Nopeampiakin kasvihiusvärejä on markkinoilla kuten Cultivators-värit, joiden vaikutusaika vastaa perinteisiä hiusvärejä.

Värjätessä kannattaa myös olla huolellinen. Oman kokemukseni mukaan hennalla värjätessä hiusvärimassaa voi levitettäessä helposti pudota myös lattialle, joten kaakelit kannattaa suojata vaikka sanomalehdillä.

4. Toimii hiushoitona

Kasvivärit eivät rasita hiuksia – päinvastoin hennaus toimii hiushoitona. Jos ei halua juurikaan sävyä, voi pelkällä Cassialla tehdä hiuksille kiiltoa antavan hoidon. Cassia-kasvilla värjäämisestä ei hiuksiin jää juuri mitään sävyä. Sillä voidaan siis myös ”laimentaa” henna-jauhetta ja näin saada aikaiseksi vaaleampi punertava sävy.5. Kasvivärit ovat hyvin pysyviä

Kasvivärejä ei välttämättä pysty poistamaan värinpoistolla. Jos hiusten värjäämisessä on käytetty myös indigoa, on usein värinpoiston jälkeen lopputuloksena vihreä. Hennaukseen ei kannata siis lähteä hetken mielijohteesta.

Väristä saattaa päästä eroon vain saksilla. Pysyvyyden etuna on se, että kasvivärillä pystyy peittämään myös harmaat. Monet perinteiset punaiset hiusvärit usein haalistuvat nopeasti, joten pysyvää punaista väriä haikailevat voivatkin saada avun hennauksesta.

6. Kasvivärjäyksen saa myös ekokampaajilta

Jos itse omien hiuksien värjääminen ei kiinnosta, myös kasvivärjäyksen saa erikoistuneista kampaamoista. Koulutettu ekokampaaja osaa myös tehdä juuri oikeat sekoitukset kasvijauheista toivotun värisävyn saavuttamiseksi.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Kaipaako tukkasi uutta väriä? Näin valitset täydellisen hiusvärin ihon sävyn perusteella

Onnistunut kotivärjäys – 10 vinkkiä hyvään lopputulokseen

Suorahiuksinen Katariina, 24, kokeili hehkutettua curly girl -metodia – ja hiukset ovat nyt rumemmat ja huonokuntoisemmat kuin koskaan aiemmin

Lopetin hiusten värjäämisen 8 kuukautta sitten – 6 asiaa, jotka olen oppinut

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt