Tyyliasiantuntija nimeää hetkeäkään miettimättä vaatekappaleen, josta pitäisi luopua heti - MyStyle - Ilta-Sanomat

Tyyliasiantuntija nimeää hetkeäkään miettimättä vaatekappaleen, josta pitäisi luopua heti

Joskus vaatteista kannattaa vain luopua.

Julkaistu: 19.6.2019 17:32

Niin sanottuja tavoitefarkkuja on turha makuuttaa kaapissa kuukausitolkulla. Mirva Saukkola kutsuu niitä pahan mielen vaatteiksi.

Vaatekappale jos toinenkin lojuu kaapinpohjalla viikosta, kuukaudesta, jopa vuodesta toiseen. Mutta entä jos kuitenkin jonain päivänä haluan pistää tämän päälleni? Eihän sitä koskaan tiedä, mitä kissanristiäisiä tulee eteen, ja ainahan vähän rikkoutuneen ja nuhjaantuneen koltun voi parsia kasaan.

Kuulostaako tutulta? Moni meistä hamstraa käyttämättömiä vaatteita ja lopulta tuskastuu, kun hyllyt pursuavat niin, ettei ovikaan enää pysy kiinni. Mitä tehdä?

– Nyrkkisääntö on, että jos vaate on huonokuntoinen, kulahtanut, rikki, tai siinä on jokin tahra, niin kylmästi vaan pois. Myöskin, jos kangas on kulunut ja heikentynyt niin, että siitä näkyy läpi, sama juttu, kiteyttää Sohvi Nyman.

Hyvästit tavoitefarkuille

Nyman sekä Muoti- ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola painottaa, että kun hyväkuntoisista vaatteista päättää luopua, ei niitä kannata heittää roskiin. Sen sijaan vaatteet voi viedä hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpparilla.

Hänellä nousee esille ainakin yksi selvä esimerkki vaatteesta, jonka ei ole järkevä antaa pölyyntyä kaapissa.

– Tavoitefarkuista luopuisin suosiolla. Housut, johon on takavuosina mahtunut ja joita pitää kaapissa sen varalta, että saisi laihdutettua, aiheuttavat turhaa syyllisyyttä ja ahdistusta. Kutsuisin niitä pahanmielen vaatteiksi, Saukkola toteaa.

Jos taasen säilyttää sellaisia vaatteita, jotka vaativat pientä fiksausta, kannattaa ne ottaa Saukkolan mukaan esille.

– Vaikka ylimääräiset korit ja nyssäkät ovat inhottavia, siirtäisin korjausta tarvitsevat vaatteet, kuten paitapuserot ja hameet, joista puuttuu nappi, tai vetoketju on hanalla, pois kaapista johonkin näkyvälle paikalle. Jos ne ovat siellä kaikkien muiden vaatteiden takana, ei niille tule ikinä tehdyksi mitään.

– Ja toisaalta, kun ne ovat siinä korissa ja tiellä koko ajan, niin niihin varmasti haluaakin tarttua hanakammin, Saukkola toteaa.

Eri elämäntilanne

Lisäksi Saukkola toteaa, että jos elämäntilanne on tavalla tai toisella muuttunut, kannattaa joistain vaatteista luopua suosiolla.

– Haalistuneet farkut ja t-paidat ovat voineet olla tarpeen, kun lapsia on viety hiekkalaatikolle. Kun lapset kasvavat, niillä ei ehkä enää ole samanlaista käyttötarvetta.

– Samoin, jos on ollut töissä muodollisissa firmassa, on tarvinnut bleiseriä ja suoraa housua. Jos sattuu vaihtamaan työpaikkaa rennompaan paikkaan, jossa ei tällaisia vaatteita tarvita, voi niistä mielestäni hyvällä omallatunnolla luopua.

Oodi pyykkikorimetodille ja muille

Jos vaatteesta luopuminen siltikin mietityttää, kannattaa turvautua johonkin helppoon arjen kikkaan.

”Ehkä tarvitsen, ehkä en” -tyyppiset vaatteet voi vaikkapa viedä varastoon tai vintille ja katsoa, kaipaako niitä sieltä esimerkiksi seuraavan kuukauden aikana – vaikka ne olisivat kyseiseen vuodenaikaan sopivia.

Aiemmin olemme myös kertoneet 31-vuotiaan perheenäiti Janitan nerokkaasta ja helposta pyykkikorimetodista. Se paljastaa heti, kannattaako vaatteelle antaa vielä mahdollisuus vai vain heittää menemään.

Janita käytti vaatteitaan muuten normaalisti, mutta pesusta tulleet vaatteet hän jätti pyykkikoriin. Kun vaate oli kerran päätynyt pyykkiin, sitä ei ollut lupa ottaa enää uudelleen käyttöön.

Janita sai pukeutua vain vaatekaapistaan löytyviin vaatteisiin, ja hän huomasi kuukauden jälkeen, että parhaimmat oli käytetty. Jäljelle jäivät epäsopivat kappaleet.

– Menetelmä tosin vaatii hieman malttia, jotta ei ota lempivaatteitaan pois pyykkikorista, Janita kertoo.

Olemme kertoneet myös, että kellastuneet t-paidat, eriparisukat ja akryylineuleet voi tylysti pistää pakettiin.

Lisäksi huonosti istuvat kengät, joilla ei vain pysty kävelemään ilman kipua, kannattaa hävittää. Samoin kuluneelle laukulle, jota et ole käyttänyt vuoteen, voi hyvin sanoa heipat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?