Yhdysvaltalainen muotisuunnittelija kävi Helsingissä ja kertoo nyt, mitä mieltä on suomalaisten tyylistä

Julkaistu:

Muoti
Suomalaiset pukeutuvat mielellään esimerkiksi väreihin, joilla ei ole nimeä, huomioi Japanista Yhdysvaltoihin muuttanut muotisuunnittelija Kentaro Kameyama.
Tapaamme omaa muotimerkkiään Yhdysvalloissa luotsaavan, Muodin huipulle -ohjelman 16. kauden voittajan Kentaro Kameyaman. Mies on juuri viettänyt viikonlopun Helsingissä, ja haluamme tietää, mitä muodin ammattilainen ajattelee suomalaisten pukeutumisesta.

– Suomalaisessa pukeutumisessa on minulle aivan uusi vivahde! Valitsette erikoisia väriyhdistelmiä ja käytätte värejä, joita en näe muualla.

Kameyama nostaa esimerkikseen vihreän. Kun muualla maailmassa vihreä on perinteinen kirkas vihreä, täällä se on suunnittelijan mukaan sävy, jolle on hankalampi antaa nimeä. Hän päättää puhua avokadonvihreästä.

Värien kuvaileminen ja nimeäminen hämmentää.

– Katso sinunkin paitaasi. Se on vähän kuin nude ja vähän kuin ruskea, mutta ei kuitenkaan kumpikaan. Täällä käytetään todella paljon maanläheisiä värejä, joita ei suosita muualla. Värejä, joille ei ole selkeää nimeä.


Tuttua mutta outoa

Kameyama on kotoisin Japanista. Nelikymppinen suunnittelija on asunut Yhdysvalloissa 21-vuotiaasta asti, jo 20 vuotta. Hänestä synnyinmaassaan ja Suomessa on samaa.

– Suomessa ja Japanissa on hyvin samanlainen estetiikantaju. Näen paljon samankaltaisuutta pohjoismaisessa ja japanilaisessa tyylissä.

– Myös esimerkiksi rakennuksissamme ja huonekaluissamme on samaa. Linjat ovat samankaltaisia, mutta toisaalta hengessä niiden alla on jotain hyvin erilaista. Täällä näyttää samaan aikaan tutulta mutta myös oudolta. Se on mielenkiintoista.

Kuosit puuttuvat

Kameyaman silmiin suomalaisten pukeutuminen näyttää myös hyvin vakaalta ja yksiväriseltä.

– Teillä kuosit taitavat olla sisustusta varten. Kukaan ei tunnu käyttävän kuvioita vaatteissaan. Minä pidän siitä, vaatteet saavatkin olla yksivärisiä. En tykkää kuvioista ihmisen päällä.

Suunnittelija on bongannut muutaman päivän vierailunsa aikana myös suomalaisten suosikkivärin.

– Käytätte paljon mustaa. Niin japanilaisetkin. Amerikassa sitä ei suosita niin paljon. Minusta musta on hyvä väri, se saa tuntemaan olon mukavaksi.


Hillityt asut ja vähän meikkiä

Kameyaman mielestä muoti näyttää sulautuvan Suomessa muuhun elämäntyyliin. Täällä ei vedetä överiksi.

– Pukeutuminen on hyvin hillittyä. En ole nähnyt kovinkaan paljon erottuvia tyylejä.

Sama tyyli jatkuu myös ehostautumisessa.

– Myös meikkaaminen on täällä Los Angelesiin tai Japaniinkin verrattuna verrattuna hyvin vähäistä. Suomalaisilla on vähemmän meikkiä.

Tyylivinkki jokaiselle

Suunnittelija uumoilee, että muoti tulee muuttumaan yhä räväkämmäksi ja erikoisemmaksi. Vaikka yksinkertainen tyyli viehättää, hän toivoo näkevänsä yhä enemmän rohkeita tyylejä ja kokeilevaa pukeutumista.

Silti Kameyamalla on selkeä tyylivinkki, joka sopii jokaiselle.

– Peitä enemmän kuin paljasta. Pieni paljastaminen on seksikästä. Japanissa kuuluu kulttuuriin, että näytetään vain vähän. Silloin saa jäädä mielikuvituksen varaan, mitä asun alta paljastuu. Se on kuumaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt