Näin iho muuttuu iän myötä! Tärkeimmät ihonhoitorutiinit 20-, 30-, 40- ja 50-vuotiaan kasvoille

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Parikymppisen ihonhoitorutiinit eroavat tavasta, jolla keski-ikäisen kannattaisi hipiäänsä hoitaa. Lue ammattilaisen vinkit kuhunkin ikään.
Kasvojen iho tarvitsee erilaista hoitoa eri iässä. Koulutuskeskus Lumovan prokosmetologi Krista Ranta kertoo, mitä missäkin iässä kannattaa ottaa huomioon.

20-vuotias: Puhdistusrutiinit kuntoon – käyttöön myös silmänympärysvoide

Parikymppisenä olisi viimeistään tärkeää oppia huolehtimaan ihonhoitorutiineista. Teini-iästä parikymppiseen asti ihonhoito saattaa olla epäsäännöllistä; rasvaaminen voi unohtua ja nukkumaan tulee mentyä meikit kasvoilla. Parikymppisenä olisi kuitenkin huolehdittava päivittäisestä ihon perushoidosta, eli muistettava jokailtainen kasvojen puhdistus sekä ihon kosteutus aamuin illoin.

Viimeistään parikymppisenä on myös suositeltavaa ryhtyä käyttämään kosteuttavaa silmänympärystuotetta. Säännöllinen meikkaaminen aloitetaan nykyään usein jo reilusti alle parikymppisenä, ja heti meikkaamisen muututtua säännölliseksi, kannattaisi käyttöön ottaa myös kosteuttava silmänympärystuote.

– Jos ei ole varma omasta ihotyypistä, eli on hankaluutta löytää oikeanlaisia tuotteita, suosittelen kosmetologikäyntiä. Ammattilainen näkee, millaisilla tuotteilla ihoa tulee hoitaa, Ranta vinkkaa.

30-vuotias: Muista tehokosteutus ja UV-suoja

Kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen ihon kollageenin tuotanto alkaa vähitellen heiketä ja kasvoilla voi näkyä ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä. Näitä muutoksia ei kannata kuitenkaan hoitaa voimakkailla, ikääntyneelle iholle tarkoitetuilla anti-age-tuotteilla. Tuotteiksi sopivat paremmin aiempaa tehokkaammat ja raaka-aineiltaan vaikuttavammat tuotteet, jotka esimerkiksi sisältävät C-vitamiinia tai hyaluronihappoa.

Viimeistään kolmekymppisenä olisi syytä ottaa päivittäiseen käyttöön myös tuotteet, jotka suojaavat auringon ultraviolettisäteilyltä. Kun päivävoiteessa on uv-suojakerroin, tulee iho suojattua valovanhenemiselta. Suojakertoimen tulisi olla vähintään 20, paljon ulkoilevalla vielä korkeampi.

– Tässä iässä myös raskaus ja imetys saattavat aiheuttaa iho-ongelmia. Iholle saattaa ilmestyä aikuisiän aknea, maksaläiskiä tai muita hormonaalisia muutoksia. Raskauden myötä oma ihotyyppi saattaa jopa muuttua. On hyvä muistaa, että uudenlainen ihotyyppi tarvitsee uudet tuotteet.

40-vuotias: Puhdista hellävaroen ja hoida meikeillä

Noin 40-vuotiaana ihon kosteuspitoisuus alkaa alentua selvästi eli iho alkaa kuivua. Valitettava tosiasia on, että mitä kuivempi iho on, sitä voimakkaampana juonteet myös näkyvät. Tällöin on aiempaa tärkeämpää huolehtia, ettei ihoa esimerkiksi kuivata liian tehokkailla puhdistustuotteilla.

Tässä iässä myös meikkituotteiden olisi oltava entistä hoitavampia. Parikymppisenä mattapintainen meikkivoide saattoi näyttää iholla hyvältä, mutta koska nelikymppisenä kosteuspitoisuus on alhaisempi, kannattaa iholle valita esimerkiksi hoitava BB- tai CC-voide.

– Nelikymppisenä täsmä- ja tehotuotteiden tärkeys korostuu. Silloin niin kasvojen kuin kaulankin ihoa kannattaa hoitaa tehotipoilla.

50-vuotias: Vahvista ja helli ohentuvaa ihoa – vältä liiallista vesipesua

Viisikymppisen on syytä jatkaa ihon kosteutusta. Suurimmalle osalle yli 50-vuotiaita sopivat öljymäiset ihonhoitotuotteet, jotka eivät kuivata ihoa. Puhdistusaineeksi voi sopia hyvin puhdistusmaito, ja veden välttely kasvojen iholla saattaa tehdä hyvää. Tässä iässä ihoa tulisi helliä. Kosmetologilla voi ottaa tehohoitoja, jotka kiinteyttävät ja vahvistavat ihoa. Voimakkaita tehokuorintoja ja naamioita kannattaa vältellä.

– 60–70-vuotiaana ihon kosteuspitoisuus vähenee edelleen ja iho ohenee. Vahvistavat ja hellävaraiset tuotteet tekevät siinä iässä iholle todella hyvää.

Lisää Kodin Kuvalehden artikkeleita löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Lue myös:

Harmaantuminen voi alkaa jo kolmekymppisenä – 5 kiinnostavaa faktaa hiusten vanhenemisesta

Kärsitkö rasvaisesta ihosta? Yleinen harhaluulo pahentaa ongelmaa

Kärsitkö kuivasta ihosta? Yksi vinkki auttaa heti – lopeta joka-aamuinen vesipesu

Himottaako mustapäiden puristelu? Ammattilainen neuvoo paremman kotikonstin epäpuhtauksien poistoon

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt