Plusmalli Iskra Lawrence näyttää rohkeasti iho-ongelmansa – käsivarsien punaiset pilkut saivat vihaamaan ihoa

Julkaistu:

Iho
Iskra Lawrencen postaus keratosis pilariksesta kerää ylistystä plusmallin Instagram-tilillä.
Käsivarsien, reisien tai pakaroiden iho täynnä punaisia pilkkuja? Ahdistusta siitä, että vartalon iho ei näytä kauniin hehkuvalta, vaan epätasaisen punakalta?

Tuttua monelle, nyt yllättäen myös kuuluisalle plusmallille Iskra Lawrencelle.

Lawrence jakoi hetki sitten kuvan ja tekstin vartalonsa punapilkullisesta ihosta Instagram-tilillään ja kertoi kärsivänsä keratosis pilariksesta.

– Keratosis pilaris. Syy, miksi olen vihannut käsivarsieni ihoa käytännössä koko elämäni, Lawrence kirjoittaa.Vaivan tavallisuus tuli naiselle yllätyksenä. Punakirjavaa ihoa kun ei näe lähes koskaan mainoksissa, tuotekuvissa tai mediassa.

– Enpä tiennyt, että se on todella tavallista, pelkästään Yhdysvalloissa yli kolme miljoonaa tapausta vuodessa. Koska ihoja photoshopataan ja silotellaan kaikkialla mediassa, lehdissä ja nyt sosiaalisessa mediassa, näyttää siltä, kuin ihossa olisi jotakin vikaa, jos se ei ole kristallinkirkas ja sileä.

Lawrencen seuraajat ylistävät naista avoimuudesta ja esimerkillisyydestä ja kiittävät tätä montaa heistäkin vaivaavan iho-ongelman esiin tuomisesta.


Mikä keratosis pilaris?

Keratosis pilaris, suomeksi talirauhasten sarveistapit, on pelkästään kosmeettinen vaiva, eikä millään tavalla haitaksi. Punakirjava, pilkullinen iho johtuu sarveistapin ympärille syntyvästä punertavasta renkaasta.

– Pilkut saa aikaan ihohuokosten sarveistuminen, eli karvatuppia ympäröivän ihon paksuuntuminen. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, mikä sarveistumisen aiheuttaa, lääkärikeskus Mehiläisen ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Anna Haahtela on kertonut MyStylelle aiemmin.

Toisille keratosis pilaris tulee helpommin, toisille ei ollenkaan. Terveyskirjaston mukaan vaivaa esiintyy noin 40–80 prosentilla nuorista aikuisista.

Yleisintä vaaleassa ihossa

Anna Haahtela kertoi, että pilkut ilmestyvät helpommin ohueen ja kuivaan kuin paksumpaan ja kosteaan ihoon.

Myös ihonsävyllä on vaikutusta, sillä hyvin vaaleaihoisilla keratosis pilarista on useammin. Suomessa vaiva tulee esiin etenkin talvisin: kesällä auringon ruskettaessa ihoa koko iho paksuuntuu, eikä sarveistuminen siksi erotu ihosta yhtä helposti.


Saako pilkkuja pois?

Keratosis pilarista voi yrittää hoitaa erilaisilla kuorinnoilla ja voiteilla. Kuolleita ihosoluja poistava mekaaninen kuorinta kuorii myös sarveistappia ohuemmaksi ja vähentää näin pilkullisuutta. Kuorimisen jälkeen iho rasvataan ohuella kosteusvoiteella, sillä paksu ja rasvainen voide voi tukkia ihoa entisestään.

Pilkut voi saada pois myös aknen hoitamiseen tarkoitetuilla reseptivoiteilla tai ureavoiteella. Myös apteekeissa myytävät, salisyylia sisältävät ja kemiallisesti ihoa kuorivat voiteet voivat auttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt