Katariina kokeili itse tehtyä deodoranttia viisi päivää – testi katkesi kahteen olennaiseen virheeseen

Julkaistu:

Me Naiset
Deodorantin valmistaminen on helppoa ja ekologista, mutta ihmiskoe osoitti, että herkkäihoisen kannattaa olla varuillaan.
Olen ennenkin turvautunut keittiön tarvikkeisiin, jos jokin hygieniatuote on ollut lopussa.

Olen kokeillut leivinjauhetta hiuspuuterina ja kookosöljyä rasvana, joten lähdin innoissani testaamaan myös itse tehtyä deodoranttia. Ohjeet dödöön löysin PS Olen vegaanin Youtube-videolta.

Deodoranttiin tarvitset:
  • 1/2 dl perunajauhoa
  • 1/4 dl ruokasoodaa
  • 1/4 dl kookosöljyä
  • Halutessasi tilkka eteeristä öljyä
Deodorantista tuli melko kiinteä mutta helposti levittyvä. En käyttänyt eteeristä öljyä, joten deodorantti tuoksui kookosrasvalle.

Päivä 1

Ensimmäinen havainto: Mieti purkki tarkkaan

Laitoin deodorantin pestyyn pestopurkkiin. Purkki on niin korkea, että tuotetta oli vaikea kaapia sen pohjalta. Kiireessä teki mieli tarttua kaupan dödöön.


Toinen havainto: Vähemmän on enemmän

En selvittänyt, kuinka paljon deodoranttia kuuluu laittaa. Hätäpäissäni päätän sukia sitä kainaloihin reilulla kädellä.

Tämä osoittautuu virheeksi, sillä töissä kainaloni ovat litimärät. Ne eivät haise hielle, mutta kainalot tuntuvat epämiellyttäviltä. Tunnen oloni ällöttäväksi.

Kolmas havainto: Deodorantti paakkuuntuu

Kotona huomaan, että deodorantti on päivän aikana paakkuuntunut kainaloihini. Suuntaan suihkuun, enkä lisää deodoranttia koko iltana. Päätän, että huomenna laitan dödöä puolet vähemmän.

Päivä 2

Neljäs havainto: Kookos ei ole lempituoksuni

Aamulla laitan tuotetta puolet vähemmän kuin eilen. Se kuivuu nopeammin ja tuntuu miellyttävämmältä. Kookoksen tuoksu alkaa kuitenkin tökkiä.

Olo ei ole yhtä ällöttävä kuin eilen, mutta kainalot tuntuvat edelleen normaalia kosteammilta. Hiki ei haise tänäänkään. Päätän, että huomenna vähennän tuotteen määrää entisestään.

Kun pääsen kotiin, suuntaan jälleen suoraan suihkuun.

Päivä 3

Aamulla sivelen deodoranttia kainaloihini niin vähän, että se kuivuu jo sivellessä. Alan tottua ajatukseen käsin levitettävästä dödöstä.

Viides havainto: Deodorantti ei jätä jälkeäkään

Pesen pyykkiä ja vilkaisen eilen käyttämääni T-paitaa. Siinä ei ole jälkeäkään deodorantista! Paidassa tuoksuu hento kookos.


Illalla suuntaan treenaamaan. Treenatessa kookoksen haju on todella vahva. Kainalot ovat treenin päätteeksi märät, mutta toisaalta, treeni oli niin rankka, että lopputulos olisi luultavasti ollut sama minkä tahansa deodorantin kanssa.

Kotona huomaan, että deodorantti on taas paakkuuntunut kainaloihin. Kainaloni myös punoittavat ikävästi.

Päivä 4

Aamulla sivelen dödöä niukasti kainaloihin. Iho on yön aikana rauhoittunut, eikä punoita enää.

Kuudes havainto: Deodorantti on todella riittoisa

Minusta tuntuu, ettei deodorantti ole vähentynyt senttiäkään. Pieni testieräni riittää varmasti viikoiksi! Tuoksu tosin tökkii edelleen, joten harkitsen eteerisen öljyn ostamista.

Tämä on ensimmäinen ilta, kun en kotiin tullessa syöksy pesemään kainaloitani. Tuntuu, että ihoni alkaa tottua tuotteeseen. Päätän jättää suihkun seuraavalle aamulle.

Päivä 5

Seitsemäs havainto: Ruokasooda ei sovi iholleni

Suihkuun mennessä huomaan, että atooppinen ihottumani on puhjennut kainaloihini ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Käyn suihkussa ja sivelen kainaloihini kortisonivoidetta.

Viidettä testipäivää ei koskaan tullut.

Mikä meni vikaan?

Myönnän olleeni hölmö, sillä en ennen testijaksoa tutustunut ruokasoodaan sen tarkemmin. Tiesin etukäteen, että on olemassa deodorantteja, jotka sisältävät kyseistä ainesosaa, joten lähdin vain rempseästi kokeilemaan.

Myöhemmin minulle selvisi, ettei ruokasoodasta valmistettua deodoranttia kannata annostella liikaa. Tämän virheen tein kahtena ensimmäisenä päivänä.

Suurin virhe oli kuitenkin se, että nukuin neljännen yöni deodorantti kainaloissa – ruokasoodaa sisältävien deodoranttien kohdalla sitä ei suositella, vaikka se muita dödöjä käyttäessä on jopa kannustettavaa.

Saattaisin antaa itse tehdylle deodorantille uuden mahdollisuuden, mutta en ihan heti. Ja seuraavalla kerralla laitan ehdottomasti sekaan myös eteeristä öljyä, sillä kookoksen haju saa minut edelleen yökkimään.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Deodoranttikikka, joka toimii testatusti! Taustalla yksinkertainen selitys – lääkärikin hyväksyy

Rankkaa hikoilua poistetaan nyt tehokkailla hoitokeinoilla jopa pysyvästi – selvitimme hyödyt ja haitat

Onko deodorantissasi haitallisia aineita? Tarkista tästä listasta

Testasimme alumiinittomat ekodödöt – voittaja sopii herkälle iholle

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt