Tiesitkö, miksi farkkujen taskuissa on metalliniitit? Tässä yksinkertainen selitys

Julkaistu:

Farkut
Farkuista löytyvillä pienillä niiteillä on kuin onkin tärkeä tehtävä.
Denim-kankaiset farmarihousut eli farkut kehitettiin alun perin työvaatteeksi, joista muodostui myöhemmin myös trenditietoisten nuorten asuste. Osa farkkujen käyttäjistä on joskus ihmetellyt housujen taskujen kulmista löytyviä pieniä niittejä ja niiden tarkoitusta.

Niiteissä ei ole kyse tyylillisestä yksityiskohdasta, vaan niillä on ainakin alun perin ollut tärkeä käytännön tarkoitus. Asiaa ovat selvitelleet muun muassa brittilehti The Independent ja Business Insider, joiden mukaan niitit juontavat juurensa 1800-luvulle ja Jacob Davis -nimiseen räätäliin, joka teki yhteistyötä farkkujen keksijänä pidetyn Levi Straussin kanssa.

1870-luvulla farkut olivat suosittu ja kestävä työvaate, mutta kovassa käytössä housut tuppasivat repeämään ajan myötä erityisesti taskujen reunoista. Repeämistä kärsivät esimerkiksi Yhdysvaltojen kaivostyöläiset jotka kantoivat housujensa taskuissa painavia työkaluja.

The Independentin mukaan yhden työläisen vaimo kyllästyi housujen jatkuvaan korjaamiseen ja kysyi Davisilta, voisiko hän kehittää kestävämmät housut. Davis sai idean niittien laittamista housujen repeämiselle alttiisiin paikkoihin estämään esimerkiksi taskujen irtoaminen.

Niitilliset housut nousivat välittömästi työmiesten suosioon. Liikekumppanin tarvinnut Davis otti yhteyttä Straussiin, ja yhdessä he patentoivat niitilliset farkut nimiinsä. Levi’s-farkuista samanlaiset niitit löytyvät vielä tänäkin päivänä.