Ahdistavatko aurinkorasvojen kemikaalit? Kokeile näitä fysikaalisia suojia

Julkaistu:

Aurinkovoide
Kemiallisten aurinkovoiteiden ainesosat herättävät huolta ja keskustelua. Suojaamista ei silti saa lopettaa – vaihda mieluummin fysikaalisiin aurinkosuojiin.
Uutisoimme toissa viikolla uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan kemiallisten aurinkovoiteiden ainesosat pääsevät imeytymään ihon läpi verenkiertoon.
Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa käytetyissä aurinkovoiteissa oli avobentsonia, oksibentsonia, oktokryleeniä ja ekamsulia. EU:n alueella oksibentsoni on pyritty korvaamaan muilla kemikaaleilla, mutta Yhdysvalloissa sitä oli vielä vuoden 2018 tietojen mukaan useimmissa aurinkovoiteissa.

– Tutkimuksessa käytetyt kemialliset filtterit ovat kyllä hyvin yleisiä, ja niitä käytetään myös Suomessa, vahvisti ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ilta-Sanomille.

Punnitse todelliset riskit

Asiantuntijan mukaan harva suomalainen käyttää aurinkovoiteita kuitenkaan sellaisia määriä kuin tutkimuksessa. Kyseisessä tutkimuksessa kolme neljäsosaa ihosta peitettiin paksulla voidekerroksella neljästi päivässä.

– Lisäksi Suomessa aurinkosuojavoidetta usein levitetään vain vapaille aurinkoalueille, eli käsiin ja kasvoille, ei koko iholle. Näin ollen imeytyminen ei vastaa tuota tutkimustilannetta lähtökohdiltaan, Kyrklund sanoi.

Hän suositteli suhteuttamaan kemikaalikuorman ja tunnetusti ihosyöpää aiheuttavan auringon UV-säteilyn riskejä toisiinsa.

– Suomessa 20 000 ihmistä sairastuu ihosyöpään joka vuosi, ja tiedämme, että aurinkosuojavoiteet auttavat vähentämään ihosyöpiä.

Kokeile fysikaalista aurinkosuojaa

Kemiallisten aurinkosuojien turvallisuutta on kuitenkin pohdittu kuluttajien keskuudessa jo vuosia, ja tuoreet tutkimustulokset herättivät suomalaisten joukossa huolta ja keskustelua entisestään.
Jos aurinkovoiteiden kemikaalit ahdistavat, tartu asiantuntijan ehdotukseen ja kokeile tänä kesänä fysikaalista suojaa.

– Jos kuitenkin haluaa, voi aina käyttää aurinkosuojavoiteita, joissa on fysikaalisia filttereitä, jotka eivät imeydy, Kyrklund sanoi.

Kokosimme muutaman varteenotettavan vaihtoehdon luonnonkosmetiikkamerkkien fysikaalisista eli mineraaliaurinkotuotteista. Niiden teho perustuu UV-säteitä pois iholta heijastaviin ainesosiin, kuten sinkkioksidiin ja titaanidioksidiin.

Tuotteet antavat suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan.


 

Fysikaalinen aurinkosuoja muodostaa ihon pinnalle suojaavan kalvon. Mineraalisuojat täytyy pestä huolellisesti pois, jotta suoja ei kerrostu iholle. Öljypohjainen puhdistus, kuten kookosöljy, poistaa mineraalit iholta tehokkaimmin, vinkkaa Natural Goods Company.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt