Millä karvanpoistolla saa parhaan tuloksen? Näin sokerointi, vahaus, epilointi ja valoimpulssit eroavat

Julkaistu:

Karvanpoisto
Kosmetologi kertoo, mitä eroa erilaisilla karvanpoistomenetelmillä on.
Karvat pitäisi saada pois, mutta mikä menetelmä avuksi? Pidempiaikaista lopputulosta lupaavien vahauksen, sokeroinnin, epiloinnin ja valoimpulssien viidakossa on varaa mistä valita.

Kosmetologi Kirsimarja Kivilehto Marja K. -kauneushoitolasta selostaa erilaisten hoitoloissa tarjottavien karvanpoistokeinojen erot.

Sokerointi

– Sokerointi on ollut meillä Suomessa viimeiset kymmenen vuotta suositumpaa kuin vahaaminen. Muualla harrastetaan enemmän vahausta, Kivilehto kertoo.

Sokerointi tehdään usein sokerista, vedestä ja sitruunasta valmistetulla seoksella, sokerimassalla. Sokeri viedään iholle vastakarvaan ja poistetaan kiskaisemalla myötäkarvaan yleensä ilman muita apuvälineitä, kuten vahauksesta tuttuja paperiliuskoja.

Myötäkarvaan poistaminen on karvatupelle ja iholle hellävaraista, eivätkä karvat katkeile sokeroinnissa.

Etenkin herkimmille alueille ja herkälle suomalaiselle iholle, kuten kasvoille, kainaloille ja intiimialueelle, sokerointi on ihanteellinen.

Vahaus

Vahaus tehdään hoitolassa lämmitetyllä vahalla ja paperiliuskoilla. Toisin kuin sokeroinnissa, vahauksessa vaha levitetään myötäkarvaan ja karva poistetaan vastakarvaan. Vahauksessa ei saa vaihdettua karvanpoistosuuntaa yhtä joustavasti kuin sokeroinnissa.

Tämän vuoksi vahauksen miinuspuoli on karvojen mahdollinen katkeilu, jolloin karvoja ei lähde yhtä perusteellisesti ja sänki tulee pintaan heti. Siksi vahauksella karvankasvun vähentymiseen pyrkiminen on hitaampaa kuin sokeroinnilla.

Toisaalta vahauksen hyvä puoli on vahan tarttuminen karvaan jopa sokeria tiukemmin. Samalla se tarttuu voimakkaammin myös ihoon – siksi sokeri on herkemmille alueille usein parempi vaihtoehto.

– Säärissä monilla kasvaa karva pystyssä, jolloin poistosuunnalla ei ole niin väliä. Sääriin suosittelen usein jopa ennemmin vahausta kuin sokerointia, Kivilehto sanoo.

Valoimpulssi

Valoimpulssi on menetelmistä tehokkain. Sen avulla karvankasvun saa loppumaan todennäköisemmin ja nopeammin kuin sokeroinnilla tai vahauksella.

– Sokerointia ja vahausta täytyy harrastaa säännöllisesti jopa vuosia, ennen kuin karvankasvu todella vähenee. Valoimpulssihoidoissa tummille karvoille saattaa riittää viisikin käsittelykertaa, ja karva on lopullisesti poissa.

Välittömiin tuloksiin valoimpulssilla ei pääse. Valoimpulssihoidossa karva kuolee ja tipahtaa pois 1–5 viikon kuluttua hoidosta. Hoito tehdään kuitenkin ajeltuun karvaan, ja hoidon jälkeenkin karvaa saa sheivata normaalisti, joten valoimpulssihoitojen aikana karvaa ei tarvitse kasvattaa lainkaan. Sokerointiin ja vahaukseen vaaditaan mielellään jopa 2–3 viikon sänki.

Aivan vaaleimmille ja ohuimmille karvoille valoimpulssihoito ei anna yhtä hyviä tai nopeita tuloksia. Valoimpulssia ei myöskään voi käyttää limakalvoille, kuten häpyhuulten sisäpuolelle.

– Minulla ei myöskään ole kokemusta kotikäyttöisistä valoimpulssilaitteista. Asiakkaat ovat niitä kokeilleet, mutta ehkäpä se kertoo jotain, että he tulevat kuitenkin karvanpoistoon hoitolaan.

Karvat poissa kolmesta kuuteen viikkoon

Sokerilla ja onnistuneella vahauksella karvattomuus kestää intensiivisemmän aloitusjakson jälkeen kolmesta kuuteen viikkoa.

Nyrkkisääntönä karvaa täytyy poistaa ensimmäisillä kolmella kerralla tiuhempaan tahtiin, sillä karvaa kasvaa uusi joukko heti poistetun alla, mutta sen jälkeen karvanpoistoväli jo pitenee.

Kun sokeroinnissa tai vahauksessa käy säännöllisesti, karva alkaa pikkuhiljaa vähetä ja hidastaa kasvuaan. Silti kumpikaan keino ei tuo täyttä karvattomuutta.

– Tämä on hyvin yksilöllistä. On sellaisia tapauksia, että on tehty vain muutama käsittely, ja karva on jo harvempaa, mutta sitten saattaa olla, että yhtenä kuukautena karvaa kasvaakin enemmän. Karvan elämä on hyvin mielenkiintoista.

Moni asiakas käyttääkin menetelmien yhdistelmää.

– Teemme paljon säännöllisiä valoimpulssihoitoja, joilla karva katoaa pikkuhiljaa kokonaan, mutta sitten kun kaikki karva täytyy saada pois esimerkiksi lomamatkaa varten, teemmekin välissä sokeroinnin.

Entä epilointi ja kotivahaus?

Kivilehdon mukaan kotikäyttöisten epilaattorin, vahaliuskojen ja sokerin karvanpoistotekniikka ja -teho on käytännössä sama kuin hoitoloissa tehtyjen toimenpiteiden.

Epilaattori kiskaisee karvat samaan tapaan kokonaan pois kuin sokerointi tai vahauskin, joten lopputulos on yhtä pitkäaikainen ja sileä kuin hoitolakäsittelyn jälkeen.

– Kunhan karva vedetään nätisti liukumalla pois, ei ole käytännössä väliä, millä sen tekee, vahalla vai epilaattorilla tai vaikka pinseteillä.

Kotikarvanpoisto vaatii tekijältään paljon

Usein ongelma epilaattoreiden, kotivahaliuskojen tai sokerin käytössä on menetelmien toteutus. Itse on hankala saada poistettua karvat oikeassa kulmassa ja suunnassa tai yhtä täsmällisesti ja huolellisesti kuin ammattilaisen käsissä. Hommaan voi mennä paljon aikaa ja vaivaa, eikä lopputulos ole silti yhtä hyvä kuin hoitolassa.

– Moni saattaa poistaa karvat kotona helpoista paikoista, kuten sääristä, mutta tulee teettämään hoitolaan esimerkiksi akrobatialiikkeitä vaativan brasilialaisen.

– Brassi on suosituin karvanpoistotoimenpiteemme. Sitä tehdään ympäri vuoden, kun esimerkiksi säärten karvanpoisto korostuu kesällä. Vaikka meillä on vaaleat ja ohuet karvat, suomalaiset ovat tarkkoja karvoistaan ja poistavat niitä paljon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt