Eivätkö hiuksesi kiharru Curly Girl -metodilla? Toivottu lopputulos voi olla kiinni kahdesta asiasta, jotka hiuksistaan on hyvä tietää

Julkaistu:

Me Naiset
Miksi tukka on lähmässä eikä kiharru? Oma hiustyyppi ja hiusten huokoisuusaste ovat asioita, joita moni metodiin hurahtanut ei ole tullut ajatelleeksi.
Luonnonkiharaa korostava Curly girl -hiustenhoitometodi on vallannut Suomen.
Jopa aiemmin itseään melko suorahiuksisena pitäneet suomalaiset ovat hurahtaneet menetelmään näyttävin tuloksin.

Miksi tukka roikkuu raskaana?

Moni Curly girliä kokeileva saattaa kuitenkin pettyä lopputulokseen, vaikka käyttäisi vain menetelmässä sallittuja pesu- ja muotoiluaineita. Miksi tukkani on ihan lähmässä, roikkuu raskaana eikä kiharru, vaikka muut julkaisevat kuvia upeista kiharoistaan? Mitä teen väärin?

On kaksi asiaa, joita moni metodia päistikkaa kokeilemaan lähtenyt ei välttämättä tule ajatelleeksi tai ei malta selvittää.

Ensimmäinen on oma hiustyyppi, toinen hiusten huokoisuusaste.

Niiden selvittäminen on tärkeää, sillä muuten saattaa tulla valinneeksi tuotteet, jotka eivät sovi omille hiuksille kovinkaan hyvin. Kerromme seuraavaksi, miten oman hiustyypin ja hiusten huokoisuuden voi yrittää selvittää.

1. Mikä hiustyyppisi on?

Hiustyyppi vaikuttaa paljon siihen, miten luonnonkiharia hiuksia kannattaa hoitaa ja millaisia tuotteita niihin kannattaa laittaa.

Laineikkaat hiukset eivät vaadi yhtä tujuja aineita kuin kiharat: jos laineikkaisiin hiuksiin laittaa todella kiharille hiuksille tarkoitettuja aineita, hiukset voivat latistua ja vaikuttaa likaisilta. Jotkut metodia aloittelevat saattavat käyttää hiuksiinsa aluksi liian voimakkaita tai liian kevyitä tuotteita.

Hiuksen kiharatyyppi määräytyy sen mukaan, minkä muotoinen on päänahassa oleva hiustuppi, josta hius kasvaa. Mitä litteämpi tai ovaalimpi hiustupin muoto on, sitä kiharampi hius. Mitä pyöreämpi muoto, sitä suorempi hius.

Lisäksi kiharatyyppiin vaikuttaa se muoto, jonka varsinaiset hiussuortuvat tekevät: ne voivat taipua, tehdä kurvin tai kääntyä itsensä ympäri spiraaleiksi.

Hiukset jaetaan kiharapiireissä neljään eri asteeseen ja vielä alakategorioihin. Tyyppien on tarkoitus olla suuntaa-antavia, ei erotella ihmisiä eri ryhmiin.

1 = piikkisuorat hiukset.

2 = laineikkaat hiukset. Hiukset taipuvat s-kirjaimen muotoon, mutta eivät käänny kiharalle eivätkä korkkiruuveille. 2A on vähiten laineikas ja asettuu lähelle kasvoja. 2B on laineikkaampi ja voi pörrööntyä päälaelta helpommin. 2Con jo todella laineikas.

3 = kiharat hiukset. 3A-tyypin kiharat ovat halkaisijaltaan melko isoja ja löysiä, mutta taipuvat selvästi korkkiruuveille. 3B-kiharat ovat tiiviimpiä ja joustavampia, ja niiden halkaisija on pienempi. 3C-kiharat ovat tiiviitä ja pieniä, noin kynän paksuisia korkkiruuveja, ja niissä on luonnostaan paljon volyymia.

4 = todella kiharat hiukset. Tällaiset hiukset ovat afrotyyppiset. Hiukset ovat luonnostaan hyvin kuivat. Ne kutistuvat eli vetäytyvät tiukkaan siksak-kiharaan ja ovat siten todellisuudessa pidemmät kuin miltä kuivana ja kiharana näyttävät. 4A on tyypeistä ”löysin”, 4B tiukempi ja 4C-tyypin siksak-muoto on jo niin tiukka, ettei sitä helposti erota.

2. Kuinka huokoiset hiuksesi ovat?

Hiusten huokoisuus eli porosity tarkoittaa sitä, kuinka hyvin hiukset kykenevät imemään ja pitämään itsessään kosteutta.

Hiusten huokoisuus voi olla matala, korkea tai normaali. Hiustyypin lisäksi huokoisuustaso vaikuttaa siihen, minkälaiset tuotteet sopivat hiuksille parhaiten.

Matalahuokoiset hiukset:
 • Kuivuvat hitaasti.
 • Eivät ime itseensä vettä tai hoitotuotteita kovinkaan helposti.
 • Hiukset ovat usein kiiltävät ja terveet.
 • Hiusten pintakerros on tiivis ja tasainen.
Matalahuokoisiin hiuksiin kannattaa käyttää kevyitä, nestemäisiä tuotteita, jotta hiukset eivät latistu. Hiukset eivät yleensä kaipaa proteiinihoitoja, mutta voivat pitää esimerkiksi kookosöljystä. Hiuksiin kertyy helposti ylijäämiä proteiinia sisältävistä tuotteista.

Normaalihuokoiset hiukset ovat jotain matala- ja korkeahuokoisten väliltä. Niitä on yleensä helppo hoitaa. Hiuksiin voi kokeilla joskus proteiinihoitoja ja jätettävää hoitoainetta, jos ne tuntuvat niitä kaipaavan.

Korkeahuokoiset hiukset:
 • Tuntuvat karkeilta tai epätasaisilta, jos otat yhden hiussuortuvan sormien väliin ja liu'utat sormiasi sitä pitkin latvasta juureen.
 • Hiukset imevät itseensä hoitoaineen ja muut tuotteet.
 • Hiukset kuivuvat nopeasti.
Korkeahuokoiset hiukset ovat joko geneettinen ominaisuus tai hiusten vaurioitumisen tulos. Korkeahuokoisten hiusten uloimmassa kerroksessa on aukkoja ja reikiä, joiden kautta kosteus imeytyy hiuksiin, mutta pääsee myös niistä pois.

Korkeahuokoisia hiuksia kannattaa hoitaa syvähoidoilla, proteiinilla, jätettävillä hoitoaineilla ja öljyillä. Hiukset kaipaavat paljon kosteutta ja saattavat pitää useampien tuotteiden yhdistelmästä.

Miksi proteiinia?

Hiukset koostuvat pääosin keratiiniproteiinista, ja proteiini vastaa siitä, että hius jaksaa kihartua.

Korkeahuokoiset hiukset ovat usein vaurioituneet, ja hiussuortuvissa on aukkoja tai reikiä. Proteiini vahvistaa hiuksia täyttämällä hiuksessa olevat aukot. Proteiinihoidon voi tehdä esimerkiksi kerran tai kahdesti kuussa. Proteiinihoito ei ole kuitenkaan sama asia kuin kosteutus.

Proteiinihoidon voi tehdä myös itse. Sekoita yhteen 1 kananmuna, noin 3 dl kreikkalaista jogurttia, 2 rkl haluamaasi öljyä ja ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa. Levitä seos kauttaaltaan hiuksiin. Voit laittaa hiusten suojaksi muovisen suihkulakin. Anna vaikuttaa 20–30 minuuttia. Kananmuna ja jogurtti antavat proteiinia, öljy ja hunaja kosteuttavat.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Testasimme hehkutetun hiuskikan, joka tekee luonnonkiharoista upeammat kuin koskaan – 2 kuvaa osoittaa huikean muutoksen

Hämmentääkö Curly Girl -metodin sanasto sinuakin? Suomensimme 19 tärkeintä termiä

Nerokas hiusvinkki: paras apuväline kiharoiden föönaamiseen löytyy keittiöstä

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt