Saunaan piilareissa? Ei ihan riskitöntä, sanoo asiantuntija

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Saunan kuumuus pilaa silmälasit, mutta asiantuntija ei suosittele saunomista myöskään piilolinssien kanssa.
Kun näkö on heikko, tekisi joskus mieli mennä silmälasit päässä saunan lauteille, etenkin uimahallissa tai vieraassa paikassa, jonka arkkitehtuuri ei ole lihasmuistissa. Alan ammattilaisen mukaan silmälasit pitäisi kuitenkin aina riisua päästä saunan ovella.

– En suosittele saunomista silmälasien kanssa tavallisessa enkä infrapunasaunassa. Niissä molemmissa kuumuus voi pilata linssit ja kehykset, Instrumentariumin kehyskouluttaja Heidi Myllyoja sanoo.

Tavallisessa saunassa lämpötila nousee suomalaisten saunomisinnon myötä jopa sataan asteeseen, jolloin kuumuus voi helposti polttaa sekä linssit että kehykset.

Vaikka infrapunasaunassa lämpötila on tavallista saunaa matalampi eikä kuumaa höyryä tule, saunoja hikoilee jopa kolminkertaisesti tavalliseen saunaan verrattuna. Hikoilu pilaa helposti kehykset, ja kuumuus pilaa linssien pinnoitteen.

Piilarit kuivuvat – silmät ärtyvät

Entäpä piilolinssit, ovatko ne loistoratkaisu heikkonäköisen saunomispulmiin?

Valitettavasti vastaus on ei. Moni piilolinssien käyttäjä on varmasti huomannut, että piilarit voivat tuntua epämukavilta saunassa ja suihkussa.

Piilolinssien käyttö ei olekaan saunassa aivan yksinkertaista: piilolinssit nimittäin kuivuvat saunan lämmössä. Sen vuoksi niitä voi olla hankala saada pois silmistä saunan jälkeen.

– Jos saunassa menee hikeä silmiin, alkaa kirvellä aivan varmasti – oli piilareita tai ei. Piilarit olisi hyvä ottaa pois saunoessa ja suihkussa jo ihan hygieniankin vuoksi. Suihku ja hikoilu altistavat silmät bakteereille, Myllyoja sanoo.

Pehmeät piilolinssit on valmistettu silikonihydrogeelistä, mikä sisältää runsaasti vettä ja siksi hengittää hyvin. Vesipitoisuus ja hapenläpäisykyky ovat tärkeitä mukavuuden kannalta, mutta liiallinen lämpö saunassa aiheuttaa linssin kuivumisen ja siksi silmät voivat ärtyä.

Varo kuumaa hönkää ja höyryä!

Silmälasien kanssa on syytä olla tarkkana myös muissa kuumuutta hohkaavissa paikoissa, kuten silloin, kun vaikkapa lisää puita saunan kiukaaseen. Kannattaa varoa myös höyryä, kun avaa astianpesukoneen ja kasvoille uunista tulvahtavaa kuumuutta, joka voi vioittaa linssejä.

– Linssien heijastuksenestopinta on erityisen herkkä ja vaurioituu kuumuudesta. Pinnat voivat lähteä kulumaan hiljalleen, tai jos niihin osuu jotakin todella kuumaa, se voi polttaa linssin pinnan välittömästi. Lasit olisi hyvä ottaa pois aina kuuman paikan äärellä, Myllyoja opastaa.

Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Lue lisää:

Heitätkö sinäkin käytetyt piilolinssit vessanpönttöön? Tutkijat varoittavat mikromuovista

Tällä ihmekikalla saat silmälasien pokat yhtä kiiltäviksi kuin uusina!

Tässä ovat suomalaisten silmälasisuosikit! Silmälasimyyjä kertoo, mitkä tutut nimet rillien ostajat mainitsevat usein

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt