Kaappi täynnä rytkyjä eikä mitään päällepantavaa? Stylisti, muotisuunnittelija ja vaatemyyjä kertovat, kuinka ikuisuusongelma ratkaistaan - MyStyle - Ilta-Sanomat

Kaappi täynnä rytkyjä eikä mitään päällepantavaa? Stylisti, muotisuunnittelija ja vaatemyyjä kertovat, kuinka ikuisuusongelma ratkaistaan

Suunnittelija Teemu Muurimäki.

Julkaistu: 16.4.2019 11:08

Muodin ammattilaiset kertovat, millaisia vaatteita kannattaa oikeasti ostaa ja miten välttää hutiostokset.

Porkkanapöksyjä, lepattavia lahkeita, napapaitoja ja läskipohjalenkkareita. Ihana kevätmuoti 2019 on täällä!

Jollet pysty allekirjoittamaan sanaa ihana, meillä on sinulle hyviä uutisia: muodin asiantuntijoiden mukaan trendien orjallisen noudattamisen voi nykyään huoletta unohtaa.

– Yksittäisten trendien merkitys tuntuu informaatiotulvan keskellä pienentyneen. Vaikka trendejä seuraisikin, vaatekaapissa saa oikeasti nykyään olla mitä vain, sanoo stylisti ja trendianalyytikko Susanna Björklund.

Stylisti ja trendianalyytikko Susanna Björklund on toiminut myös vaatesuunnittelijana ja muotiin erikoistuneena toimittajana.

Uutinen on hyvä myös kaikille meille, joiden vaatekaapit pursuavat kampetta jo ennestään.

Kysyimme Björklundilta, muotisuunnittelija Teemu Muurimäeltä sekä vaatemyyjä Marika Aukealalta, miten jo olemassa olevasta garderobistaan saa kaiken ilon irti ja mitä vaateostoksilla kannattaa ottaa huomioon.

Tunne itsesi

Vaatehankintoja tehdessä on tärkeintä tuntea itsensä, tarpeensa ja tyylinsä, sanoo vaatemyyjä Marika Aukeala.

– Millaisia vaatteita tarvitset? Mitä teet työksesi? Entä mitä vapaa-ajalla?

Vaatemyyjä Marika Aukeala vinkkaa, että herkkien materiaalien huoltamiseen on olemassa myös erityisiä välineitä, kuten villakiviä ja kashmirkampoja.

Tärkeää on myös miettiä, millaisissa vaatteissa viihtyy. Vaikka jakkupuku antaisi kantajastaan tehokkaan vaikutelman, sellaista on turha hankkia, jos sitä ei tule koskaan käytettyä.

Susanna Björklund muistuttaa, että oman tyylin tunteminen on tärkeää myös ympäristön näkökulmasta. Mieluista vaatetta tulee käytettyä pitkään, kun taas epämieluisa jää helposti roikkumaan henkariin – tai päätyy kierrätyslaatikkoon ennätysajassa.

– Trendejä tulee ja menee, mutta ihmisen maku muuttuu harvemmin. Ei pidä paikkaansa, että vain hajuttomat ja mauttomat vaatteet ovat pitkäikäisiä. Vaikka vaate olisi erikoinenkin, tykkäät siitä luultavasti vielä viidenkin vuoden päästä, jos se on tyylisi mukainen.

Jos oma tyyli on hukassa, muotisuunnittelija Teemu Muurimäki rohkaisee kääntymään ammattilaisen puoleen.

– Myyjät ovat liikkeissä palvelemassa asiakkaita, joten heitä kannattaa oikeasti käyttää.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki tunnetaan erityisesti Linnan juhlien iltapuvuista. Hänellä on myös oma Formal Friday -merkki.

Apua kaipaava voi hyötyä myös stylistin tai ihan vain tyylitajuisen ystävän neuvoista.

Tunne vaatekaappisi

Ennen vaateostoksille lähtöä tulisi päivittää muistikuva oman kaapin sisällöstä. Jos ei edes tiedä, mitä kaikkea kaappi on syönyt, jämähtää helposti samoihin vaatteisiin ja yhdistelmiin.

– Joskus uuden ilmeen voi saavuttaa ihan vain yhdistelemällä vanhoja vaatteita ja asusteita uudella tavalla, Muurimäki muistuttaa.

 Vaikka kolme vuotta vanha mekko olisi kuinka kiva, sitä on turha pitää kaapissa odottamassa tavoitepainoa.

Björklundin mukaan järkeviä ostopäätöksiä on helpompi tehdä, kun tuntee vaatevarastonsa.

– Kannattaa miettiä, mihin jo omistamiinsa vaatteisiin uuden tuotteen voi yhdistää. Mieti myös, millaiset vaatteet jäävät helpoimmin kaappiin.

Jos kaapin perälle unohtuvia yksilöitä yhdistää jokin tietty ominaisuus, vältyt vastaavilta virheostoksilta jatkossa.

Vaatekaappi kannattaa käydä läpi kerran tai kahdesti vuodessa. Samalla huomaa, vaatiiko joku vaate korjausta tai onko jokin vaikkapa jäänyt pieneksi.

– Vaikka kolme vuotta vanha mekko olisi kuinka kiva, sitä on turha pitää kaapissa odottamassa tavoitepainoa, Aukeala sanoo.

Vähemmän mutta parempaa

Ammattilaiskolmikko korostaa vaatehankinnoissa laatua, vaikka hinta kirpaisisi. Useimmiten satsaus maksaa itsensä takaisin, vaikka se tarkoitttaisikin, että uusia vaatteita voi ostaa harvemmin. Laadukas vaate on usein paitsi kestävämpi myös eettisempi valinta.

– Jos ostaa jatkuvasti halpoja vaatteita, en tiedä, kuinka paljon halvemmaksi se loppujen lopuksi tulee verrattuna siihen, että ostaisi harvemmin mutta parempaa, Björklund sanoo.

Materiaaleissa kannattaa panostaa luonnonkuituihin. Ne ovat kestäviä, helppohoitoisia, mukavia päällä ja elinkaarensa päätteeksi helpommin kierrätettävissä. Hyviä valintoja ovat ainakin villa, puuvilla, pellava ja silkki.

 Valitse ensisijaisesti tuotteita, joissa tekokuidun osuus on alle 20 prosenttia.

Joskus vaatteessa voi toki olla mukana myös tekokuitua.

– Se tuo tuotteeseen tukiverkon, joka pitää sen hyvänä ja muodossaan, Marika Aukeala sanoo.

Tekokuituisten vaatteiden etu on niiden helppous. Rypistymättöminä ne sopivat hyvin esimerkiksi työnsä puolesta paljon matkustaville. Myös kovalla kulutuksella olevissa tuotteissa, kuten sukissa ja alusvaatteissa, on hyvä olla tekokuitua.

Vaatemyyjänä Aukeala suosittelee kuitenkin valitsemaan ensisijaisesti tuotteita, joissa tekokuidun osuus on alle 20 prosenttia.

Sen oikean tunnistaa!

Päärynän tulisi korostaa vyötäröä, omenan taas hoikkia sääriään, näinhän meille on opetettu. Oman vartalotyypin tuntemisesta voi toki olla hyötyä vaateostoksilla, mutta ohjeisiin ei kannata liiaksi takertua.

Tärkeämpää on tunnustella, millaisissa vaatteissa itse viihtyy. Teemu Muurimäki kannustaa sovittelemaan rohkeasti kaikenmallisia vaatteita.

– Sovittelu ei maksa mitään, ja joskus voi tehdä mielettömän löydön, jonka kautta avautuu ihan uusi maailma. Vaate on varmasti oikea, kun sovittaessa katsoo peiliin ja tulee olo, että vitsi, mä näytän ihan uudelta ja seksikkäältä!

Vaatemyyjänä Aukeala tietää, että moni nainen kokee epävarmuutta kropastaan.

– Monesti naiset löytävät vartalostaan helposti niin sanotut ongelmakohdat, mutta minusta esimerkiksi leveitä lanteita voi piilottamisen sijasta korostaa.

Myyjälle kannattaakin kertoa reippaasti, mitä puolia haluaisi korostaa ja mitä häivyttää. Samalla voi saada ammattilaiselta kaivattua tsemppausta ja itsevarmuutta.

 Vaate on varmasti oikea, kun sovittaessa katsoo peiliin ja tulee olo, että vitsi, mä näytän ihan uudelta ja seksikkäältä!

Värien käytössä kannattaa niin ikään kuunnella itseään. Jos ei kerta kaikkiaan ole väri-ihminen, ei kirkkaita vaatteita tietenkään ole järkeä haalia kaappiin pölyttymään.

Musta on monen turvaväri, mutta ammattilaiset kehottavat harkitsemaan noin kovaa väriä tarkkaan. Värien käytön ei soisi jäävän kiinni uskalluksesta. Ammattilaisten mukaan uusia värivaihtoehtoja kannattaa kokeilla oman mukavuusalueen ulkopuolelta.

Björklund vinkkaa totuttelemaan väreihin vähitellen. Aluksi voi hankkia vaikka vain punaisen huivin, ja jos se tuntuu hyvältä, siirtyä isompiin väriläiskiin.

Jos ei ole varma, mikä väri itselle sopii, Aukeala neuvoo keräämään liikkeestä muutaman vaatteen saman värin eri sävyissä ja vertailemaan niitä vuorotellen kasvojen vieressä. Oikea väri kirkastaa kasvoja, kun taas epäsopiva saa ihon näyttämään samealta.

Muista eettisyys ja ekoteot

Vastuullinen kuluttaja huomioi vaatteen eettisyyden.

– Mitä läpinäkyvämpi tuotantoketju yrityksellä on, sitä luotettavampi se on, sanoo Muurimäki.

Toisin sanoen: mitä enemmän ja tarkempaa tietoa esimerkiksi merkin käyttämistä materiaaleista ja valmistusolosuhteista on tarjolla, sen parempi. Toinen nyrkkisääntö kuuluu, että mitä lähempänä vaate on tuotettu, sen eettisempi se on.

Selvitystyö voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta kun on kerran löytänyt omat luottomerkkinsä, työhön ei tarvitse ryhtyä ihan heti uudestaan. Jos jokin mietityttää, siitä voi kysyä kaupassa henkilökunnalta. Aukealan mukaan ainakin hänen työpaikallaan selvitetään asiakkaiden kysymyksiin vastaukset vaikka suoraan merkin pääkonttorilta.

 Vaatteita kuitenkin saa ja pitää ostaa. Pukeutuminen on osa kulttuuria, ja vaateteollisuus työllistää valtavan määrän ihmisiä.

Vaatteiden korjaaminen, huoltaminen ja muodistaminen ovat ekotekoja. Yksinkertaisimmillaan muokkaus voi tarkoittaa helman lyhentämistä, mutta myös mallin muuttamista tai vaikkapa yksityiskohtien lisäämistä. Jos oma osaaminen ei riitä, vaatteen voi aina viedä ompelijalle.

Vaatteet kestävät kauniina kauemmin, kun niitä huoltaa. Tuulettaminen käytön jälkeen pitkittää pesuväliä. Luonnonmateriaaleille riittää usein pelkkä tuuletus, ja esimerkiksi villa puhdistaa itse itseään.

Vaatteet tulisi pestä vain, kun se on oikeasti tarpeen, sillä peseminenkin kuormittaa luontoa ja kuluttaa kangasta. Pyykit tulisi aina lajitella värin mukaan ja pesuohjetta noudattaa. Arimmat vaatteet kannattaa kääntää nurin ja laittaa pesupussiin. Alempi pesulämpötila ja pienempi pesuainemäärä on usein parempi sekä vaatteelle että luonnolle.

Välillä vaatteetkin kaipaavat lepoa. Siksi minimiin konmaritettu vaatekaappi ei välttämättä ole se paras.

– Jos vaate saa pesun tai tuuletuksen jälkeen levätä vaikka pari kolme päivää, kuidut palautuvat uomiinsa, Marika Aukeala selittää.

Uusista trendeistä on edelleen lupa innostua, mutta niistäkin kannattaa poimia omaan tyyliinsä vain ne, joista uskoo tykkäävänsä vielä sesongin jälkeen.

– Vaatteita kuitenkin saa ja pitää ostaa. Pukeutuminen on osa kulttuuria ja toisten kunnioittamista. Vaateteollisuus myös työllistää valtavan määrän ihmisiä, Björklund muistuttaa.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisten numerossa 13/2019. Alkuperäisen jutun pääset lukemaan täältä.

Lue lisää:

Kun Meghan Marklesta tuli kuuluisa, hän järjesti bileet luopuakseen halpamuodista – nyt kaikki muutkin haluavat Sayonara Zara -kemut

Pursuava vaatekaappi helposti kuriin 5 vaiheen listametodilla – Sallan ja hänen ystävänsä oivallus todella toimii

Miten tekstiilit saa kestämään pidempään? Ota apuun downgreidaus ja marttojen muut kikat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?