Suomalainen ihotautilääkäri paljastaa, kuinka suuri osa rypyistä ja ihon ikääntymisestä johtuu auringosta – suhdeluku on uskomaton

Julkaistu:

Iho
Moni tietää, että veltostuneesta ihosta ja muista ikääntyneen ihon merkeistä on kiittäminen aurinkoa. Mutta oletko ajatellut, kuinka paljon auringolta suojautuminen todella vaikuttaa ryppyihin?
Auringosta nauttimisen ristiriita on nykyisin tiedostettu tosiasia. Aurinko antaa energiaa ja hellii ihoa tietyssä määrin, mutta samalla auringolle altistumisen riskit ovat laajalti tiedossa. Ihon ennenaikainen ikääntyminen, pigmenttimuutokset ja vakavimpana seurauksena ihosyövät ovat tuttu ja toisteltu lista.

Silti auringolta suojautuminen on edelleen riittämätöntä. Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund paljastaa La Roche-Posayn tilaisuudessa, miksi alan ammattilaiset puhuvat säännönmukaisesti aurinkotuotteiden korkeimman suojakertoimen 50 puolesta.

– Ihotautilääkärit suosittelevat nykyisin suojakerrointa 50. Syy suositukseen on se, että ihmiset eivät käytä suojatuotetta tarpeeksi suuria määriä.

Kyrklundin mukaan suojakerroin 30 suojaa ihoa auringon UVB-säteilyltä 97-prosenttisesti, suojakerroin 50 sen sijaan 98-prosenttisesti. Sen lisäksi, että aurinkovoiteita ei käytetä tarpeeksi suurta määrää kerralla, osa ihosta jää aina suojaamatta.

– Kaikilla ihmisillä jää katvealueita, jotka jäävät vahingossa rasvaamatta. On tutkittu, että suojaamatonta alaa jää keskimäärin yhdeksän prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen rantapäivän aikana lähes kymmenes ihosta palaa tai altistuu suojaamattomana auringolle, Kyrklund sanoo.

Pahin ryppyjen aiheuttaja

Auringon säteilyssä on sekä rusketuksesta vastaavia että ihoa vahingoittavia UVB-säteitä. UVB-säteet saavat ihon tuottamaan melaniinia eli ruskettumaan, mutta samalla ne vaurioittavat ihosolujen DNA:ta, aiheuttavat ihon palamisen sekä tulehdusreaktion ja riskin ihosyöpiin.

Viime vuosina on alettu keskittyä ihon palamisen ja ihosyöpäriskin lisäksi myös auringon vaikuttamiseen ihon ulkonäköön. UVA-säteet ovat nimittäin ne säteet, jotka tuhoavat ihon nuorekkuutta ja elastisuutta ylläpitäviä säikeitä. Ne häiritsevät myös melaniinituotantoa, minkä seurauksena iholle syntyy pigmenttiläiskiä.

– Pahin ryppyjen aiheuttaja on UVA-säteily, vahvistaa Kyrklund.

– Sanon aina, että jopa 75 prosenttia ihmisen rypyistä johtuu auringosta, mutta luin juuri tilaston, jossa todettiin, että prosenttiluku voi olla jopa 90.

Vähintään kolme neljäsosaa näkyvistä ikääntymisen merkeistä on siis kirjaimellisesti ennenaikaisia. Vain loput 10–25 prosenttia juonteista, rypyistä ja muista ihon ikääntymisen merkeistä johtuvat ihon omasta, sisäisestä vanhenemisprosessista.

Auringolta suojautuminen voi pysäyttää ihon ikääntymisen – tutkitusti

Altistumme sata kertaa suuremmalle UVA- kuin UVB-säteiden määrälle. Ikkunalasi tai pilvet eivät pysäytä UVA-säteitä, joten niiltä ei ole turvassa sisällä rakennuksessa tai autossa, ja niitä saa reippaasti Suomessakin ympäri vuoden – niin talvella kuin pilvisellä säällä.

– Vaatteiden läpi UVA ei pääse. Varjo puolittaa UV-säteiden määrän, mutta ei ehkäise niitä kokonaan, Kyrklund sanoo.

Mitä UVA-säteilylle sitten voi tehdä?

Suojautua siltä joka päivä, kuten ihonhoidon ammattilaiset, nuorekkaat kuuluisuudet ja upeaihoiset kauneusgurut ovat neuvoneet jo pitkään.

– Australiassa tehtiin juuri tutkimus, jossa joukko keski-ikäisiä koehenkilöitä käytti aurinkorasvaa neljän vuoden ajan aivan joka päivä, Kyrklund kertoo.

– Valtaosalla heistä ei tapahtunut ihon ikääntymistä neljän vuoden aikana. Osalla iho oli jopa nuoremman näköinen kuin ennen koejaksoa.

Entä se D-vitamiini?

Moni suomalainen perustelee aurinkorasvan käyttämättömyyttä sillä, että pimeässä pohjolassa täytyy saada jokaisesta mahdollisesta auringonsäteestä D-vitamiinia. Kyrklund kumoaa väitteen täysin.

– Tavallisen ihmisen käyttämänä aurinkosuoja ei todella estä D-vitamiinin muodostumista. D-vitamiinia saa yllättävän vähästä auringon määrästä.

Valitse aurinkosuoja UVA-merkinnällä

Moniin aurinkosuoja- ja ihonhoitotuotteisiin on lisätty SPF:n eli UVB-suojakertoimen lisäksi kattava UVA-suoja. Pelkkä UVB-aurinkosuojatuote ei suojaa vanhentavilta UVA-säteiltä.

UVA-suoja pitää merkitä tuotteeseen aina erikseen. Kun tuotteen UVA-merkki on ympyröity, UVA-suoja on vähintään kolmasosan tuotteen SPF-merkinnästä. PA+-merkinnät kertovat UVA-suojasta puolestaan kansainvälisesti: mitä enemmän plussia, sitä korkeampi suoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt