Kristina Pentin akneen ja ekseemaan ei tehonnut mikään, lopulta iho tervehtyi kotitekoisella kosmetiikalla – kokeilusta syntyi oma ihonhoitomerkki

Julkaistu:

Tyypit
Kristina Pentti, 40, oli vuosia intohimoinen iho-ongelmainen kosmetiikkaharrastaja. Lopulta oman ihon perusteellinen hoitaminen johti kokonaisen ihonhoitolinjan suunnittelemiseen.
– Varhaisteininä, noin 12 vuoden iässä, iho-ongelmat alkoivat pienillä finneillä. Iho paheni yhtäkkiä todella nopeasti. Oli sekä kuivuutta että rasvaisuutta, aknea että herkkyyttä ja todella ailahtelevaa tilaa, joka aina vain yltyi sen mukaan, mitä ihonhoitotuotteita kokeilin. Minulla oli atopiaa ja seborrooinen ekseema eli tali-köhnä, minkä tiedän nyt olevan perimmäisenä syynä monelle iho-ongelmalleni.

Kristina Pentti, 40, luettelee kirjavaa ihohistoriaansa. Nuorena alkaneet iho-ongelmat pahenivat, ja diagnooseja tuli lisää.

– 90-luvun pesu- ja hoitotuotteet olivat aivan liian rajuja, ja ne vain pahensivat tilannetta. Kokeilin useita hoitolakuorintoja ja järeitäkin tuotteita, ja onnistuin laukaisemaan itselleni ruusufinnin. Pari vuotta sitten sain myös perioraalidermatiitin eli suunympärysihottuman, kun testasin eri säilöntäaineita.

Ihotautilääkärit sanoivat, että Pentin ei kannata ylihoitaa ihoa, mutta epävarmana peiliin katseleva teini-ikäinen ei osannut muuta.

– Kokeilin kaikkea. Kun pakkauksessa luvataan apu, totta kai sitä haluaa uskoa.

 

Minua kiinnosti aina, miksi ihoni on tällainen ja mikä reaktiot sai aikaan, mutta lääkkeet hoitivat vain oiretta.

Pentti söi myös monia antibioottikuureja ja nykyisinkin aknepotilaille tuttua Roaccutania ja käytti lääkevoiteita, mutta kuurien vaikutukset olivat aina väliaikaisia.

– Heti, kun lopetin lääkkeet, ongelmat palasivat. Minua kiinnosti aina, miksi ihoni on tällainen ja mikä reaktiot sai aikaan, mutta lääkkeet hoitivat vain oiretta.

Apu itse tehdyistä ihonhoitotuotteista

Pentin pahimmat iho-oireet kestivät kymmenisen vuotta parikymppiseksi asti. Silloin hän alkoi valmistaa ihonhoitotuotteensa itse.

– Sain lopullisesti tarpeekseni siitä, että mikään ei auttanut. Minulla oli kaapit täynnä voiteita ja lääkkeitä, jotka eivät toimineet.

Pentti luki vapaa-ajallaan ihonhoidosta, ihon biologiasta ja kosmeettisesta kemiasta kaiken, mitä sai käsiinsä. Hän alkoi seurata tarkasti myös kosmetiikkatuotteiden INCI- eli ainesosalistoja ja huomasi, että tietyt aineet saivat ihon aina reagoimaan.

– Nykyisin tiedetään tutkimustenkin perusteella, että esimerkiksi tietyt pesevät aineet häiritsevät ihon omaa happovaippaa. Usein ajatellaan myös virheellisesti, että rasvoittuva iho ei tarvitse öljyjä, vaikka se nimenomaan tarvitsee. Rasvahappokoostumuksen vain täytyy olla oikea.

– Nykytutkimukset vaikuttavat esimerkiksi osoittavan, että akneen taipuvaisella iholla on liian vähän linolihappoa, joka pitää yllä ihon solukalvojen toimintakykyä ja siten ihon kosteustasapainoa.

 

Sain lopullisesti tarpeekseni siitä, että mikään ei auttanut. Minulla oli kaapit täynnä voiteita ja lääkkeitä, jotka eivät toimineet.

Pentti sanoo, että lähti alun perin hoitamaan ihonsa herkkyyttä ja reaktiivisuutta väärin.

– Olen syntynyt vuonna 1978. Suomessa oli hirveän vähän mistä valita, mitä nyt apteekeissa ja tavarataloissa oli. Kasvovesissä oli usein alkoholia, ja järeät pinta-aktiiviaineet kuivattivat ja ärsyttivät ihoani.

Pentti yritti etsiä tuotteita, joissa ei olisi hänelle sopimattomia raaka-aineita, mutta sellaisia ei löytynyt. Hän alkoi kokkailla kosmetiikkaa kotikeittiössään ja kokeilla itse valmistamiaan ihonhoitotuotteita. Vähitellen iho alkoi tervehtyä.

Itseoppinut ihonhoitoyrittäjä

Pikakelataan 15 vuotta tähän päivään: Nyt Kristina Pentillä on kolmevuotias kosmetiikkayhtiö ja aivan oma ihonhoitobrändi. Ensimmäiset Laponie of Scandinavia -tuotteet lanseerattiin viime vuoden tammikuussa.

– En ollut sekuntiakaan töissä kauneusalalla ennen kuin perustin oman yrityksen. Olen vain intohimoinen iho-ongelmainen kuluttaja, jolle kosmetiikka on ollut harrastus viimeiset 20 vuotta. Alan tietämystä toivat muut osakkaat.


Pentti on koulutukseltaan kauppatieteiden ja valtiotieteiden maisteri. Oma yritys syntyi sen pohjalta, että kaveritkin ihastuivat tuotteisiin. Laponie on pyörinyt alusta alkaen omalla rahalla seitsemän omistajan voimin, joista viisi myös työskentelee brändille.

Laponiella on Espoon Otaniemessä oma labra, jota vetää yrityksen oma tuotekehityskemisti. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa ja Ruotsissa.

– Kaikki, mitä meiltä tulee ulos, on käynyt minun ja muiden tiimiläisten kasvojen kautta. Haluan olla satavarma, että tuotteet eivät aiheuta äärimmäisen herkälle iholleni ongelmia, mutta tietysti testaamme ne muillakin ihmisillä ja mahdollisimman erityyppisillä ja -ongelmaisilla ihoilla.

 

Olen vain intohimoinen iho-ongelmainen kuluttaja, jolle kosmetiikka on ollut harrastus viimeiset 20 vuotta.

Tuotteissa on pelkkiä luonnonraaka-aineita. Ainesosat tulevat ympäri maailmaa mutta mielellään mahdollisimman läheltä ja tuottajilta, jotka on tavattu. Kauraöljy saadaan Suomesta, rapsiöljy Ruotsista ja esimerkiksi lakritsijuuriuute Japanista, jossa sitä on tutkittu juuri herkän ihon hoidossa.

– Fokuksessamme ovat aina laatu, turvallisuus, alkuperä ja tutkittu teho ihoon.

Ruokavalio näkyy naamassa

Omien hoitotuotteiden lisäksi Kristina Pentti on löytänyt apua ruokavaliosta. Pentillä ei ole varsinaisia allergioita, mutta vanhempana hän on huomannut, että tasapainoinen ruokavalio ja tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen tai vähentäminen auttavat iho-ongelmissa.

– Join aikoinaan varmaan kaksi litraa rasvatonta maitoa päivässä, mutta kun lopetin sen, iho rauhoittui merkittävästi. Uskon, että mikä tahansa ruokatuote liiassa määrin ei ole iholle tai keholle hyväksi.

 

Join kaksi litraa rasvatonta maitoa päivässä, mutta kun lopetin sen, iho rauhoittui merkittävästi.

Hän huomaa yhä, että jos vatsa on huonossa kunnossa, se näkyy myös naamassa. Pentti on vähentänyt maitotuotteita, ja niin kutsuttuja FODMAP-hiilareita eli tiettyjä imeytymättömiä hiilihydraatteja hän ei syö lähes ollenkaan. Myös runsas sokerinsyönti näkyy ihossa.

– Lähtökohtani on se, että ihonhoito on kokonaisvaltaista. Yritän miettiä, mitä pistän suuhun, ja olisi hyvä myös liikkua ja nukkua hyvin. Ihoon vaikuttaa käytettyjen tuotteiden lisäksi monta muutakin komponenttia.

– En kuitenkaan ole mitään ruoka-ainetta vastaan. Jokaiselle toimivat omat jutut, ja ne täytyy etsiä kokeilemalla. Ihmisiä on niin moneksi.

Kristina Pentin tärkeimmät neuvot ihonhoitoon

  • Oikean puhdistuksen valitseminen. Valitsemme helposti liian voimakkaat puhdistustuotteet. Iho pitää saada puhtaaksi, mutta sitä ei saa pestä liikaa. Iholla on omaa rasvaa syystä. Liian järeä puhdistus on monen ihon ongelma.
  • Tasapaino kosteuttavien ja hoitavien tuotteiden ja ainesosien välillä. Jutun juju on iholle vettä eli kosteutta tuovien ja sitovien, veden haihtumista estävien sekä hoitavien tuotteiden käytössä: siksi iholle suositellaan esimerkiksi seerumia (kosteutta tuova) ja öljypitoista kosteusvoidetta tai öljyä (kosteuden alleen lukitseva).
  • Ihon suojaaminen auringolta. Oikeanlaisen puhdistuksen ja oikeanlaisen kosteutuksen ja hoidon lisäksi oikeanlainen suoja on oleellinen osa ihonhoitoa. Iho pitäisi suojata UV-säteiltä joka päivä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt