Somessa hehkutetaan mewing-kielitekniikkaa, joka kadottaa kaksoisleuan – hammaslääkärit kertovat, voiko se todella toimia

Julkaistu:

Me Naiset
Kieli kiinni kitalakeen, ja leukalinjan väitetään muuttuvan radikaalisti. Suomalaiset hammaslääkärit ovat villityksestä kuitenkin hieman eri mieltä.
Mewing on internetissä leviävä tekniikka, jossa kieltä pidetään suun yläosassa.

Tekniikalla väitetään olevan terveyshyötyjä: sen sanotaan auttavan leukaongelmiin, suun lihasten kipuihin ja jopa uniapneaan. Tekniikan kerrotaan auttavan erityisesti niitä, jotka hengittävät suun kautta, sillä kielen pitäminen suun yläosassa auttaa hengittämään suun sijasta nenän kautta.

Kielitekniikan väitetään myös muokkaavan kasvoja ja kaulaa. Monet tekniikkaa kokeilleet ovat kertoneet esimerkiksi Youtubessa ja Twitterissä, että ovat saaneet kielikikalla siromman leukalinjan tai päässeet eroon kaksoisleuasta.

Takana kiistelty nimi

Vaikka ehkä toisin voisi luulla, mewing ei liity millään tavalla kissojen maukumiseen. Tekniikan nimi tulee sen kehittäjältä Mike Mew’ltä, joka on hammaslääkäriyhteisössä kiistelty tyyppi.

Suomalainen hammaslääkäri ja PlusTerveys Oy:n lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson on tavannut Mew’n. Karlssonin mukaan kollegan mielipiteet herättävät ristiriitaisia tunteita perinteisten koulukuntien edustajissa.

– Hänet on erotettu Ison-Britannian oikojahammaslääkärien seurasta. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että hän olisi kaikilta osin väärässä.

Karlsson ei tyrmää mewing-tekniikkaa. Hänen mukaansa lihastoiminta, johon tekniikka perustuu, ohjaa myös luuston kehitystä.

– Eri asia on, kuinka hyvin sitä voi käyttää itse kohdennetusti. Kyse ei ole mistään ihmekeinosta, jossa yhtäkkiä saadaan tuloksia nopeasti, Karlsson kertoo.

Aikuinen tuskin hyötyy

Hammaslääkäri Heidi Ekholm toteaa, että mewing-tekniikasta on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Hän ei itse usko, että aikuiselle siitä olisi suurta hyötyä.

– Tietääkseni aiheesta ei ole mitään tieteellisesti luotettavaa tutkimusta. Lapsilla ja nuorilla on kasvojen ja luuston kehitys kesken, jolloin erilaisilla harjoitteilla voi mahdollisesti muokata kasvojen kehitystä. Aikuisella metodin toimiminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, hän sanoo.

Suuhengittämisen korjaaminen parantaa ryhtiä

Ekholmin mukaan nykykäsitys on, että suun kautta hengittäminen voi ohjata leuan kasvamista väärään suuntaan. Tämän vuoksi tekniikka voi olla hyödyksi niille, jotka hengittävät suun kautta. Tämäkin koskee Ekholmin mukaan tosin vain niitä, joilla on kasvojen ja luuston kehitys kesken. Toki suuhengittämisen korjaaminen parantaa ryhtiä, mikä välittömästi näyttää ulkonäöllisesti paremmalta.

Uniapnean hoidossa mewing-menetelmää ei kannata käyttää, Ekholm muistuttaa. Uniapnea on vaarallinen tauti, ja siitä kärsivän pitää hakeutua ammattilaisen pakeille.

Entäs ne kauneushyödyt?

Eivät välttämättä kummoisia. Vaikka mewing-tekniikka muuttaisikin kasvojen ulkomuotoa, se tapahtuu hitaasti, Karlsson huomauttaa.

– Mikäli kasvojen muotoa halutaan muuttaa tällä tavalla, puhutaan vuosien mittaisesta prosessista. Lapsilla tuloksia tulee hitaasti ja aikuisilla vielä hitaammin.

Ekholm vertaa kielellä kikkailua hauiksen jännittämiseen.

– Kun fleksaat hauista, saat sen hetkeksi näyttämään paremmalta. Jos kielen laittaa suun yläosaan, lihakset jännittävät suunpohjaa ja siten leuanalus nousee ylemmäs.

Erityistä haittaa Ekholm ja Karlsson eivät mewing-tekniikassa kuitenkaan näe.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Lankaatko hampaat harjauksen jälkeen? Ei kannata, sillä hammaslääkärit tekevät itse aivan toisin – taustalla painava syy

Valokuvaaja neuvoo: Näillä helpoilla kikoilla vältät tuplaleuan valokuvissa

Ilmestyykö leukaasi kipeitä ihonalaisia finnejä? Kiistelty ruokavaliomuutos voi helpottaa

Kärsitkö tietämättäsi uniapneasta? 9 oiretta, jotka voivat paljastaa totuuden

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt