Tiedätkö, miltä Lumenen tehtaalla näyttää? Näin tutut purkit syntyvät - MyStyle - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, miltä Lumenen tehtaalla näyttää? Näin tutut purkit syntyvät

Julkaistu: 8.3.2019 15:30

Lumenen tehtaalla Espoon Kauklahdessa valmistuvat lähes kaikki kotimaisen kosmetiikkamerkin tuotteet. Sieltä purkit lähtevät myös maailmalle. MyStyle kävi tutustumassa.

Lumenen tietää jokainen suomalainen.

Kotimaisen kosmetiikan kuningas on pienten, pikkuhiljaa lanseerattujen ja nosteessa olevien luonnonkosmetiikkabrändien ohella yksi harvoja merkkejä, joiden koko toiminta on Suomessa: tuotteet suunnitellaan, kehitetään, testataan, valmistetaan, purkitetaan, brändätään ja postitetaan Espoossa Kauklahdessa.

Nykyisen globaalin maailman aikana ei tule heti ajatelleeksi, että Euroopan markkinoita valtaavan Lumenen kansainvälisestikin myydyt tuotteet tulevat samalta tehtaalta kuin purkit, jotka näkyvät omien markettiemme hyllyillä.

Vain pieni osa tuotteista, kuten puiset meikkikynät ja kynsilakat, valmistetaan tuotantoteknisistä syistä muualla kuin Suomessa. Esimerkiksi kaikki ihonhoidon tuotteet valmistetaan Kauklahdessa.

Espoon tehdas työllistää 60 henkeä, Lumenen tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni. Joukko jakautuu kahtia aamu- ja iltavuoroon.

Tuotekehityksessä menee parikin vuotta

Viereisessä labrassa suunnitellut ja kehitetyt tuotteet päätyvät tuotantoon kuukausien kehitys- ja testaustyön tuloksena. Isohanni kertoo, että ihonhoitotuotteiden kehityksessä menee parikin vuotta, värikosmetiikan eli meikkien luomisessa vuoden verran.

Labran parikymmentä työntekijää vastaavat sekä tuotekehityksestä että laadunvalvonnasta, jota Lumenella tehdään jokaisesta raaka-aine-erästä ja säännöllisesti myös valmistuvista tuotteista.

Mistä raaka-aineet?

Lumenen nykyinen ideologia pohjaa pitkälti suomalaisten luonnonraaka-aineiden hyödyntämiseen. Tuotteissa käytetään tehoaineina esimerkiksi koivunmahlaa, lakkaa, kanervaa, männynkuorta, variksenmarjaa ja pakuria. Niistä eristetään erilaisia komponentteja, kuten öljyjä, uutteita, jauheita ja vesiä.

– Asetimme vuonna 2015 tavoitteen luonnonraaka-aineiden käyttämisen kasvattamiselle. Olemme tulleet noin 10 tuhannesta kilosta jopa 65 tuhanteen kiloon vuodessa, Isohanni kertoo.

Esimerkiksi lakasta Lumenella valmistuu seitsemää erilaista ainesosaa. Osa on jopa patentoitu Lumenelle.

Lumene tekee kehitystyötä uusien raaka-aineiden kanssa jatkuvasti, sillä pohjoisista luonnonraaka-aineista saatuja ainesosia ei voi vain ostaa kaupanhyllyltä. Lumene on kehittänyt ja patentoinutkin omia ainesosakomponentteja.

Raaka-aineet tulevat pohjoisesta: esimerkiksi kanervaa keräävät paikalliset 4H-kerholaiset. Puuaines tulee jo kaadettujen puiden ylijäämäosista, ja monet marjojen osat tulevat elintarviketuotannon sivuvirroista eli esimerkiksi mehutuotannon ylijäämästä.

Lumenen tuotteissa käytetty lähdevesi tulee sekin pohjoisesta ”Länsi-Lapista noin Napapiirin korkeudelta”. Tarkempia tietoja yritys ei kerro, sillä lähde on tutkittu ja testattu tarkasti, ja sen sijainnin paljastuttua vedensaanti voisi vaarantua.

Miljoona tuotetta kuukaudessa

Espoon tehtaalla purkitetaan noin miljoona Lumenen ja hiustenhoitomerkki Cutrinin tuotetta kuukaudessa.

Monet tuotteista valmistuvat hyvin tiuhaan tahtiin puoliautomatisoiduilla pakkauslinjoilla, mutta esimerkiksi aurinkopuutereiden prässäys vaatii reilusti käsityötä. Koneen ääressä istuu yksi ihminen, ja hänen kahdeksan tunnin työvuoronsa aikana ehtii valmistua noin 2000 puuteria.

Hyviä uutisia maailmalta

Lumene lanseerattiin vajaa vuosi sitten myös Isossa-Britanniassa.

Suomalaiset kauneudenhoitotuotteet ovat saaneet ylistävän vastaanoton: viimeisimpänä kehuja antavat brittikuluttajat, joiden kommentteja maan jättimedia Daily Mail ja sen verkkoversio Mail Online nostavat esiin. Valo-sarjan Nordic-C-hyaluronitiivisteelle on omistettu 200 miljoonaa lukijaa tavoittavassa julkaisussa kokonainen artikkeli, sillä tuote on saanut brittiläisiltä käyttäjiltä täydet viisi tähteä.

Lumenea ovat aiemmin hehkuttaneet Briteissä muun muassa Vogue, Byrdie, The Independent, Sunday Times Style, Grazia ja Glamour.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?