Pidennä kenkien ikää helposti – 3 tilannetta, joissa kengät on hyvä viedä suutarille

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Suutarin ammattitaito taipuu moneen. Mitä aiemmin korjausta vaativat kengät saa vietyä suutarille, sen parempi.
Hyvä suutari osaa tehdä taikoja. Ammattitaitoinen käsityöläinen pystyy jopa valmistaa koiran syömästä jalkineesta alkuperäisen näköisen – ainakin jos hinnasta sovitaan.

Ammattiopisto Tavastian jalkinekoulutuksen vastuuopettajan Pia Mäki-Turjan mukaan on hyvä muistaa, että mitä aiemmin kengät vie ammattilaisen huollettavaksi, sen parempi. Suutarilta voi myös vain käydä kysymässä näkemystä siihen, kannattaisiko kengät huoltaa ja mitä se tulisi maksamaan.

Mäki-Turja vinkkaa tilanteista, joissa kengät on hyvä viedä suutarille:
  1. Korkolappujen vaihto: Korkolaput on hyvä viedä vaihdettavaksi ennen kuin itse korko alkaa kulua. Suutari osaa myös rakentaa kokonaan uuden koron, mutta järkevintä olisi vaihtaa korkolaput hyvissä ajoin. Korot ja pohjat kuluvat eri ihmisillä eri kohdista, mikä vaikuttaa kävelyyn, jalkoihin ja selkään. Selkäkivun syy saattaa siis johtua epätasaisesti kuluneista koroista.
  2. Puolipohjien vaihto: Kenkiin kannattaa laittaa tai uusia puolipohjat, kun pohjan kulutuspinta sitä vaatii. Kuvion kulumista ei siis kannata odottaa kokonaan – saati pohjan kulumista puhki. Kumisilla puolipohjilla saadaan myös kenkien liukkaus kuriin.
  3. Rakenteiden korjaus: Jos kengän rakenteissa näkyy kulumista, ne kannattaa viedä pian näytille suutariin. Päällisen paikkaus tai jalkineiden kovikkeiden vahvistaminen ja vaihto ovat suutarin perustöitä. Linttaan astuttuihin kenkiin vaihdetaan uusi kantakovike. Sen lisäksi suutari yleensä kehottaa asiakasta käyttämään kenkälusikkaa, mikä suojaa kengän rakenteita.
Suutarille viedään aina koko kenkäpari, vaikka vain toinen kenkä tarvitsee korjausta. Kun suutari näkee molemmat kengät, hänen on helpompi arvioida niiden korjaustarve. Korjauksen jälkeen molemmat kengät saavat hoidon ja suojauksen.

– Lempikengät kannattaa ehdottomasti korjata. On ekoteko korjata vanhat kengät kuin ostaa niiden tilalle uudet. Välillä suutari saa myös tehtyä kengistä alkuperäistä paremmat, kun hän käyttää niiden korjaamisessa alkuperäistä laadukkaampia materiaaleja, Mäki-Turja vinkkaa.

Lue myös:

Hiertävätkö uudet kengät? 13 tapaa ehkäistä rakkojen syntyminen

Kulahtivatko valkoiset tennarisi? Näillä vinkeillä saat ne jälleen loistamaan

Teetkö sinäkin tämän huippuyleisen virheen kenkäostoksilla? Seurauksena liuta vaivoja

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt