Kommentti: Olen 27-vuotias enkä vieläkään erota somea todellisuudesta - MyStyle - Ilta-Sanomat

Kommentti: Olen 27-vuotias enkä vieläkään erota somea todellisuudesta

Silottelen elämää Instagramiin itsekin, mutta silti on vaikea muistaa, etteivät muidenkaan kuvat kerro kaikkea – ja voivat olla jopa täysin valheellisia.

Julkaistu: 7.3.2019 14:30

Nykyisin voin selata Instagramia noin kolme minuuttia, ennen kuin vuosien saatossa tutuksi tullut paha mieli ottaa vallan, kirjoittaa MyStylen muoti- ja kauneustoimittaja Vivi Norokorpi.

Kirjoitin eilen keskiviikkona jutun siitä, kuinka muokattuja, feikattuja, siloteltuja ja epätosia sosiaalisessa mediassa julkaistut kuvat voivat olla. Artikkeli tavoitti suuren joukon suomalaisia ja kirvoitti myös keskustelua.

Pääpiirteissään artikkelissa kerrottiin tutusta ilmiöstä: siitä, että somessa julkaistuja kuvia muokataan – toisinaan hyvin rankallakin kädellä.

Enää ei tunnu olevan väliä sillä, onko kuvan kohde ja julkaisija miljoonien seuraama Kardashian-klaanilainen, huipputreenattu fitness-mimmi, bikinipyllykuvilla seuraajia haaliva IG-julkkis vai ihan tavallinen tyyppi. Jokainen osaa lisätä kuvaansa vähintään imartelevan filtterin, mutta myös ihon tasoittaminen, värin muuttaminen, käsivarsien kaventaminen, pakaroiden pyöristäminen ja vyötäröltä muutaman sentin nipsaisu ovat yhtä lailla arkipäivää. Vartalon muotojen korostaminen onnistuu muutamassa minuutissa jo puhelinsovelluksillakin.

”Mikä tässä on ongelma?”

Yksityisihmisten somekuvien käsittely on niin tavallista, ettei se ole enää edes uutinen.

Eräs lukija kysyi, tuleeko kuvien muokkaaminen jollekin vielä yllätyksenä. Toinen huomautti, ettei insta-kuvien käsittelyä ole kielletty, eikä hän ymmärrä noitavainoa käsittelystä kiinni jäämisestä. Kolmas kommentoi, että on selvä, että nykyään lähes jokainen julkaistu kuva on käsitelty, ja sen kanssa on elettävä. Lopuksi hän kysyy, mikä tässä on ongelma?

En ehdi edes aloittaa ajatuksieni jäsentelyä, kun jo löydän toisesta lukijan kommentista täydellisen tiivistyksen vastauksesta: ”Niin ne kilot ja selluliitit saadaan karisemaan ja kohotettua sitä sun tätä. Ja nuoret tytöt tavoittelevat jotain, mitä ei ole edes olemassa.”

Naulan kantaan.

Muun muassa Amerikan kauneus- ja korjaavan kirurgian akatemian tekemän selvityksen mukaan kauneuskirurgisten toimenpiteiden määrä on noussut 47 prosenttia vuoden 2013 jälkeen. Erityisesti ovat nousseet alle 30-vuotiaiden teettämät toimenpiteet, kertoo USA Today.

Tutkimuksen mukaan syynä on vahvasti sosiaalinen media. Milleniaalien eli nyt noin 23–38-vuotiaiden halu teettää erilaisia toimenpiteitä johtuu suureksi osaksi somen parissa aikuiseksi kasvamisesta. Seuraava lause kuulostaa vielä uskomattomammalta: tutkimukseen osallistuneiden lääkäreiden mukaan yksi isoimmista motivaattoreista toimenpiteille on halu näyttää paremmalta selfieissä.

Ei liene sattumaa, että vuosi 2013 on sama, jolloin allekirjoittanut ja huomattava osa maailman väestöstä liittyi loppuvuodesta 2010 lanseerattuun kuvapalvelu Instagramiin. Tänä päivänä aktiivisia käyttäjiä on miljardi.

Lupa katsoa kauniisti

Kiitän onneani siitä, että vältyin sosiaalisen median täyttämältä, määrittämältä ja häiritsemältä lapsuudelta.

Nostan nimittäin kädet pystyyn ja myönnän, että yhä 27-vuotiaana on vaikea erottaa somessa tarjoiltu kuvasto todellisuudesta. Ei siksi, etten ymmärtäisi, tietäisi ja tiedostaisi kuvanmuokkauksen mahdollisuutta, vaan siksi, että jatkuva täydellisten kroppien kuvavirta saa pään kirjaimellisesti sekaisin.

Nykyisin voin selata Instagramia noin kolme minuuttia, ennen kuin vuosien saatossa tutuksi tullut paha mieli ottaa vallan, vaikka kuinka yritän taistella sitä vastaan. Lopputulema on aina sama: ensin kysyn, miksen itse näytä siltä kuin kaikki muut, ja lopuksi suljen surkeana koko sovelluksen.

Vielä enemmän kuin oman kropan pienet virheet ärsyttää se, etten voi ajatella omasta vartalostani kauniisti niin usein kuin pitäisi: koko ajan.

Käsivarteni ovat liian paksut eikä niissä näy lihaksia, vatsani on kaukana lituskaisesta ja peppuni pyöreästä, etureisien suhde takareisiin ei miellytä ja jaloissa saisi olla lisää pituutta senttejä. Lista jatkuu loputtomiin, vaikka samalla se tuntuu hullulta: oikeasti tunnen oloni kehossani ihan hyväksi.

Mitä tämä olisi ollut muiden mielipiteille herkkänä 17-vuotiaana, vasta naiseksi kasvavana yläkouluikäisenä tai vielä sitäkin aiemmin?

Vaikka en ole alan ammattilainen, voin puhua omasta ja ympärillä näkemästäni kokemuksesta: Ei auta, että toistelen itselleni kuvien epäaitoutta. Lopulta se kuilu, jonka näen puhelimen ruudun ja peilikuvan välillä, on olemassa, eikä se tunnu katoavan, vaikka muistaisinkin suurimman osan päivästä, että upeissa somekuvissa näkemäni ei aina, hyvin useinkaan, ole totta.

Siksi en neuvo muitakaan vain ymmärtämään, että some on valhetta, tai käyttämään maalaisjärkeä kuvien selailussa, niin ei sekoa.

Sen sijaan annan saman tsemppiviestin kuin itselleni: toivon, että kun seuraavan kerran ihailet mitä tahansa – muokattua tai muokkaamatonta – vartaloa, katsoisit myös omaasi kauniisti.

Se ei ole muiden vartaloiden takia yhtään sen huonompi tai parempi, riittävämpi tai riittämättömämpi, vaan ihan itsessään hyvä ja kaunis.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?