Miten käy, jos huuliin ottaa liikaa täytettä? Tällainen vaara yleistyvissä pistoshoidoissa piilee - MyStyle - Ilta-Sanomat

Miten käy, jos huuliin ottaa liikaa täytettä? Tällainen vaara yleistyvissä pistoshoidoissa piilee

Kylie Jenner on tunnettu täytetyistä huulistaan.

Kylie Jenner on tunnettu täytetyistä huulistaan.

Julkaistu: 4.3.2019 7:04

Huulitäytteiden ottaminen on yhä yleisempää myös Suomessa. Pistoshoidot voivat kuitenkin pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pysyviä vaurioita.

Muhkeat huulet ovat olleet suosiossa jo vuosia. Niiden kuningatar lienee Kardashian-perheen nuorimmainen, Kylie Jenner. Kylie on myynyt huultensa avulla niin paljon kosmetiikkamerkkinsä Kylie Cosmeticsin tuotteita, että 21-vuotiaasta naisesta on tullut Yhdysvaltojen viidenneksi rikkain julkisuuden henkilö.

Kylie pääsi otsikoihin kertomalla poistattaneensa kaikki täyteaineet huulistaan viime heinäkuussa. Kauaa päätös ei pitänyt, sillä jo lokakuussa Kylie jakoi Instagramissa selfien ja kertoi käyneensä uudelleen huulioperaatiossa.

Pistoshoidot ennemmin sääntö kuin poikkeus

Kylie ei ole ainoa, joka on hurahtanut täyteläisiin huuliin.

Kauneusvloggaajien keskuudessa huulten täyttäminen tuntuu olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus. Instagramissa näkyvä ilmiö lienee syynä sille, että täytettä huuliinsa ottaneisiin parikymppisiin törmää yhä useammin myös Suomen kaduilla.

Huulten suurentamisessa piilee kuitenkin vaaroja. Helsingin Sanomat kertoi hiljattain epäonnistuneista pistoshoidoista.

Artikkelissa haastateltiin tosi-tv-tähtenä ja vuoden 2006 Miss Suomi -finalistina tunnettua Suvi Pitkästä. Pitkänen otatti täytettä huuliinsa ensimmäisen kerran vuonna 2011. Plastiikkakirurgi pisti täyteainetta niin paljon, että se rustottui ihon alle ja aiheutti huuliin kudosvaurioita.

– Huulet laajenivat niin paljon, että ne eivät palaudu koskaan ennalleen, Pitkänen kertoi HS:lle.

Nettiostokset ja valvonnan puute tekevät täyttämisestä turvatonta

Huulten täyttämisen yhteydessä puhutaan usein Botoxista, mutta botuliini ei ole täyteaine. Botuliini on reseptilääke, jolla voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja karsastuksesta virtsaamisongelmiin. Esteettisessä mielessä sitä ruiskutetaan kasvoihin, sillä botuliini rentouttaa lihaksia. Botuliinin tunnetuin tuotemerkki on Botox.

Kasvoihin botuliinia on aina pistettävä lääkärin valvonnan alla. Silti ainetta saatetaan ostaa netistä ja sitä pistetään ilman koulutusta.

– Tällainen toiminta ei ole laillista eikä turvallista, sanoo Valviran ylijohtaja Markus Henriksson Helsingin Sanomien artikkelissa.

Huulten täyttämiseen käytetään sen sijaan yleensä hyaluronihappoa sisältävää geeliä, jonka käyttöä Valvira ei valvo.

Hyaluronihappo on kehon oma molekyyli, joka kerää nestettä ja turvottaa kudosta tehden esimerkiksi huulista paksummat. Sen riskit ovat kuitenkin joidenkin plastiikkakirurgien mielestä jopa botuliinia suuremmat. Kokemattoman pistäjän käsissä aine voi joutua verisuoneen ja tukkia sen.

Koska hyaluronihapon käyttöä ei valvota, voivat palveluita tarjota myös taitamattomat ihmiset. Jos pistosta ei tehdä puhtaissa olosuhteissa, voi alue tulehtua. Siksi halvinta hoitoa tarjoavaa tahoa ei kannata valita. Itseen ei koskaan pidä antaa pistää ainetta, joka on peräisin vaikkapa internetistä.

Liika täyttäminen aiheuttaa vahinkoa

Mitä kasvoille tapahtuu, jos täyteaineiden otto lähtee käsistä? Huffington Postin artikkelin mukaan täyteaine venyttää ja painaa ihoa ajan kuluessa. Siksi sitä tarvitaan joka pistoskerralla aiempaa enemmän, jolloin iho ja kudokset venyvät entisestään.

Jatkuva täyteaineiden pistäminen voi jopa – ironista kyllä – vanhentaa ihoa tavallista nopeammin.

– Täyteaineet voivat venyttää ihon alla olevia kudoksia, jotka eivät ihmisen vanhetessa palaudu ennalleen kuten nuorempana, kertoo Huffington Postin haastattelema plastiikkakirurgi Andrew Jacono.

Täyteaine jättää jälkeensä ”tyhjän taskun”

Huuliin pistettävän täyteaineen vaikutus ei ole pysyvä, vaan se hajoaa aineenvaihdunnan myötä vedeksi ja sokeriksi. Aineen voi myös poistattaa. Molemmissa tapauksissa se jättää jälkeensä suurentuneen ”taskun”, joka vaatii seuraavilla pistoskerroilla enemmän ainetta täyttyäkseen.

– Joka kerta kun täyteainetta laitetaan lisää, tasku suurenee. Jos filleriä ei laiteta tarpeeksi, tuloksena voivat olla roikkuvat, ryppyiset tai epämuodostuneet huulet, selittää kosmeettinen plastiikkakirurgi Michelle Yagoda.

Roikkuvia huulia voidaan joutua korjaamaan leikkauksessa. Ylimääräinen iho leikataan Yagodan mukaan pois.

Yagoda itse ei suostu pistämään täyteainetta huuliin itseensä, vaan ainoastaan aivan huulten ulkopuolella olevaan ihoon.

– Huulten vaaleanpunaiselle alueelle ei pitäisi pistää, koska huuli on lihas. Täyteaine liikkuu ympäriinsä ja saattaa pakkautua, muodostaa patteja ja tehdä huulista epämuodostuneet.

Kuinka pitkään huulia voi pistää?

Kuinka pitkään täytettyjä huulia on sitten turvallista täyttää?

Se riippuu ihmisestä, sanovat Huffington Postin haastattelemat kirurgit. Nuoret voivat todennäköisesti käyttää täyteaineita pidempään, sillä heidän ihonsa on kiinteämpi ja elastisempi. Neli- tai viisikymppisten kannattaa turvautua pistoksiin vain kolmesta viiteen vuoden ajan.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisissa. Alkuperäisen jutun voit lukea täältä.

Lue myös:

Muhkeat huulet pistoksilla? 7 asiaa, jotka kannattaa tietää ennen huulten täyttämistä

Brasilialainen pyllynkohotus on hittikauneusleikkaus, jossa on hurjat riskit: ”Pahimmillaan kuolleisuus on viisi prosenttia”

Parikymppisenä säälin botoxin käyttäjiä – 43-vuotiaana otin sitä itse mieheltäni salaa

Isojen huulien trendi jatkuu! Kokeilimme kolmea kikkaa, joiden pitäisi tehdä huulista pulleammat

Tuoreimmat osastosta