Eveliinan tukka oli kuiva ja pörröinen – suosittu metodi muutti hiukset kiiltäviksi korkkiruuveiksi, joita kampaajakaan ei meinannut uskoa

Julkaistu:

Me Naiset
Toimittaja tuskaili kiharan tukkansa kesyttämisen kanssa. Sitten curly girl -metodi muutti hiustenhoidon.
Minulla on luonnonkiharat hiukset. Kuten jokainen kohtalotoveri tietää: ne voivat olla sekä siunaus että kirous.

Olen perheeni ainoa, jolla on voimakkaasti kihartuva tukka. Lapsuudessani se tarkoitti sitä, ettei äitini tiennyt, miten kiharaa tukkaa kannattaa hoitaa, enkä minäkään sitä siis oppinut. Hyvinä päivinä tukkani oli kaunis, toisina sojotti vähän joka suuntaan. Tuskastuin ja ratkaisin asian laittamalla hiuksiini rastat, joissa viihdyin vuosia.

Kun purin takkutukkani 22-vuotiaana, olin uuden oppiaineen äärellä: miten luonnonkiharat taltutetaan?

Kaikki kohisivat curly girlista

Hypin shampoosta ja hoitoaineesta toiseen ja kokeilin monia kiharille hiuksille tarkoitettuja voiteita ja suihkeita. Joskus tukka asettui kauniisti, mutta onnistuminen oli satunnaista. Usein tukka oli pörröinen, kiharat asettuivat miten sattuu ja tukka rätisi kuivuuttaan.

Sitten eksyin Reddit-keskustelusivustolle ja löysin kiharahiuksisten foorumin. Siellä jokaisessa postauksessa kohistiin vain yhdestä asiasta: curly girl -metodista.

Luonnonkiharat oikeuksiinsa

Curly girl method on yhdysvaltalaisen kampaaja Lorraine Masseyn ja Michele Benderin kehittämä menetelmä, jota käsittelevän kirjan naiset julkaisivat 2000-luvun alussa. Sen idea on luonnonkiharien hiusten korostaminen.

Lue lisää metodista täällä.

Menetelmän peruspiirteet ovat:
 • Luonnonkiharia hiuksia pestessä käytetään vain shampoota, jossa ei ole sulfaatteja. Jotkut eivät käytä shampoota lainkaan.
 • Missään hiustuotteissa ei saa olla aineita, jotka eivät ole vesiliukoisia – siis ei sulfaatteja, silikoneja, mineraaliöljyä tai vahoja.
 • Hiukset pestään usein pelkästään hoitoaineella, jota hierotaan myös päänahkaan.
 • Hiuksia ei harjata, etenkään kuivana, vaan takut selvitetään suihkussa hoitoaineen vaikuttaessa harvalla kammalla.
 • Hiuksia ei käsitellä lämmöllä: ei suoristusrautaa, ei kiharrusrautaa eikä kuumaa fööniä.
 • Hiusten muotoiluun voidaan käyttää itselle sopivaa voidetta tai muuta tuotetta (jossa ei kuitenkaan ole haitallisia ainesosia).
 • Ennen metodin aloitusta tehdään viimeinen pesu, jonka tarkoitus on puhdistaa hiukset pesu- ja hoitotuotteiden jättämistä silikoneista. Tähän käytetään shampoota, jossa ei ole silikoneja, mutta jossa on sulfaatteja.
Pyöriikö päässä? Niin minullakin pyöri. Lähdin liikkeelle pikkuhiljaa, yksi vaihe kerrallaan ja seurasin, miten tukkani reagoi.

Kokeilemalla selviää

Kaikki pesuaineet ja muotoilutuotteet eivät sovi kaikille, joten virheostoksia todennäköisesti sattuu. Tuotteiden sopivuus riippuu muun muassa oman kiharan tyypistä, hiuksen huokoisuudesta, kuivuudesta, paksuudesta ja niin edelleen. Jos hiustuotteen ainesosaluettelo aiheuttaa päänvaivaa, voi ainesosien sopivuuden tarkistaa esimerkiksi Curlsbot-sivustolta. Myös Facebookin Curly Girl Suomi -ryhmästä löytää hyviä vinkkejä.

Metodi vaatii aikaa ja jaksamista. Heti ensimmäisen pesun jälkeen on todennäköisesti turha odottaa valtavaa muutosta, mutta ajan kanssa entinen harakanpesä voi muuttua hyvinvoiviksi kiharoiksi.

Näin paljon tukkani on muuttunut curly girlin myötä. Melkoinen ero!


Tärkeimmät opit

Omalta kannaltani metodin tärkeimmiksi vaiheiksi ovat osoittautuneet nämä:
 1. Käytän vain tuotteita, joissa ei kiellettyjä ainesosia.
 2. Pesen hiukseni silloin tällöin syväpuhdistavalla shampoolla, mutta joskus pelkällä hoitoaineella. Tätä kutsutaan co-washiksi eli conditioner only -pesuksi. Käytän aina paljon hoitoainetta.
 3. Kun hoitoaine on hiuksissa, selvitän takut. Tämä on ainoa hetki, kun ikinä kosken hiuksiini kammalla. Usein käytän selvittämiseen vain sormiani.
 4. Noudatan squish to condish -tekniikkaa, jonka voisi kääntää vaikkapa "hoitoaineen puristeluksi hiuksiin". Teen tämän usein niin, että pidän päätäni ylösalaisin suihkussa, jolloin rutisteluliike on helppo tehdä ylöspäin.
 5. Levitän hoitoaineen huuhtelun jälkeen yhä märkiin hiuksiini usein niihin jätettävää hoitoainetta ja latvoihin öljyä. Tärkeintä on kuitenkin geeli. Levitän sen hiuksiini juuresta latvaan ja pidän huolen, että geeliä on joka osiossa. Sopivan geelimäärän oppii kokeilemalla, mutta yleissääntö on, että kitsastella ei kannata.
 6. Kuivaan hiukset puristelemalla suurimmat vedet pois vanhalla t-paidalla tai mikrokuitupyyhkeellä. Luonnonkiharaa tukkaa ei ikinä kannata kuivata hangaten tai hieroen, sillä silloin siitä tulee pörröinen. Joskus kiedon märän tukan t-paitaan. Tätä kutsutaan ploppaukseksi: kihara pääsee muodostumaan paremmin, kun se ei roiku vapaasti suorana ja painavana.
 7. Jos haluan tukan kuivuvan nopeammin tai kaipaan volyymia, käytän diffuusoria. Se jakaa föönin ilmavirran laajemmalle alueelle ja tekee kiharoista sileämmät ja erotellummat. Kiharaa tukkaa kannattaa aina kuivata mahdollisimman viileällä asetuksella ja matalalla teholla, jos ei halua pörröistä tukkaa. Diffuusorin voi muuten korvata siivilällä!
 8. Kun tukka on täysin kuivunut ja geeli on tehnyt kiharoista koppuraiset, rutistan niitä hellästi niin, että geelikerros menee rikki. Tuloksena ovat erotellut, kosteutetut kiharat.
Kuiva, kihara tukka rakastaa myös öljyjä ja superkosteuttavia hiusmaskeja. Muistan aina tarkistaa, ettei niissäkään ole kiellettyjä ainesosia.

Hyvä sääntö on myös se, että jos tukka näyttää suihkussa hoitoaineen huuhtelun jälkeen sotkuiselta tai pörröiseltä, siitä tulee pörröinen myös kuivuttuaan. Tarpeen vaatiessa lisään hieman hoitoainetta, jolla silotan hiukset.

Kuin muotoiluraudalla tehdyt

Kiharani ovat pikkuhiljaa muuttuneet yhä paremman näköisiksi. Etenkin pesupäivinä ne ovat parhaimmillaan. Pesupäivien välillä saatan piristää kiharoita suihkuttamalla tukkaan vettä ja muotoilemalla niitä kevyesti uudestaan.

Kenties hauskinta on se, että jo useampi kampaaja on luullut kiharoideni olevan muotoiluraudalla tehdyt. Nykyinen kampaajani ei ollut kuullutkaan curly girl -metodista ja oli epäuskoinen, kun kerroin käyttäväni tukassani geeliä.

Jos innostut kokeilemaan curly girl -metodia, suosittelen aloittamaan sopivien pesu- ja muotoilutuotteiden etsimisestä. Jo haitallisten aineiden pois jättäminen ja hoitoaineen lisääminen voi yksinään tehdä tukasta entistä kiharamman ja terveemmän.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisissa. Alkuperäisen jutun voit lukea täältä.

Lue myös:

8 tapaa saada kauniit kiharat ilman lämpöä

Näin teet hiuksiin kampaamotason föönauksen itse kotona – katso ohjeet videolta ja onnistu!

12 kuvaa, jotka vakuuttavat sinut harmaiden hiuksien ihanuudesta

Näin värjäät hiukset kotona: 15 ammattilaisen vinkkiä