Voiko laajentuneet ihohuokoset häivyttää? Laajentuneiden ihohuokosten ehkäiseminen, poistaminen, pienentäminen ja peittäminen - MyStyle - Ilta-Sanomat

Voiko laajentuneista ihohuokosista päästä eroon? Suomalaisasiantuntija antaa selvän vastauksen ja vinkit

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.2.2019 11:10

Laajentuneiden ihohuokosten pienentämisestä haaveilee moni. Voiko ihohuokosten kokoon vaikuttaa?

Monet kosmetiikkatuotteet lupailevat supistaa, häivyttää tai jopa pienentää ihohuokosia.

Kuulostaa ihanalta, sillä laajat ihohuokoset saavat ihon näyttämään epätasaisemmalta. Moni haaveilee lähes olemattomista huokosista – siis supertasaisesta ihosta ilman ”reikiä”.

Mitä omille ihohuokosilleen voi tehdä?

Miksi ihohuokoset laajentuvat?

Ihohuokoset ovat tiehyitä, jotka erittävät talia ja joista ihokarvat kasvavat. Kosmetiikan ja ihonhoidon asiantuntija Virve Fredman kertoo kirjassaan Täydellinen iho – Opas korealaiseen ihonhoitoon (WSOY), että ihohuokosten koko määrittyy suureksi osaksi geenien perusteella.

Laajentuneet ihohuokoset puolestaan syntyvät usein silloin, kun iho tuottaa runsaasti talia.

– Kun ihohuokonen erittää tavallista runsaammin talia, joka yhdistyy kuolleeseen ihosolukkoon ja muihin epäpuhtauksiin, muodostuu ihohuokoseen tukos, joka voi näkyä esimerkiksi mustapäänä. Kun ihohuokonen on tukkeutunut, tali ei pääse kulkemaan siitä iholle normaalisti ja ihohuokonen venyy, Fredman selostaa.

Toinen, hieman yllättäväkin ihohuokosten laajentaja on aurinko. Siksi aurinkosuoja on tärkeä.

– UV-säteily heikentää ihon kollageenia, joka vastaa ihon kimmoisuudesta. Kimmoisuuden menettäminen saa aikaan juonteita ja veltostuttaa myös ihohuokosia, mikä näkyy niiden laajentumisena.

Kolmas on ikä.

– Ihon kollageenintuotanto hidastuu luonnollisesti myös iän myötä.

Tärkeintä on puhdistus

Jotta ihohuokoset eivät pääsisi venymään, talia ja epäpuhtauksia ei saisi päästää liiaksi kertymään. Tärkein ihohuokosista huolta pitävä keino on niiden huolellinen ja säännöllinen puhdistus.

Fredman antaa puhdistukseen muutaman täsmävinkin.

– Mustapäitä ehkäisevä BHA-happo on erinomainen tehoaine, joka auttaa yhdessä epäpuhtauksia imevien kasvonaamioiden kanssa ja ihon pinnan kuivumista ehkäisevien kosteuttavien tuotteiden kanssa varmistamaan, etteivät ihohuokoset pääse tukkeutumaan.

– Jos iholle syntyy pieniä mustapäitä, on niitä hyvä poistaa säännöllisesti esimerkiksi peel off -naamioilla tai mustapäälapuilla.

Pääseekö laajentuneista ihohuokosista eroon?

Fredmanin mukaan jo laajentuneita ihohuokosia ei ole mahdollista supistaa pysyvästi kadoksiin. Puhdistus auttaa kuitenkin huokosten näkymiseen.

– Yleinen harhaluulo on, että ihohuokosia voi avata ja sulkea kuin ikkunoita.

– Niiden pitäminen puhtaana voi auttaa luomaan illuusion siitä, että ne ovat häivyttyneet.

Myös meikkituotteilla voi häivyttää ihohuokosia.

– Esimerkiksi erilaiset meikinpohjustustuotteet tasoittavat ihon pintaa välittömästi täyttämällä laajentuneita ihohuokosia.

Lähde: Virve Fredman: Täydellinen iho – Opas korealaiseen ihonhoitoon, WSOY 2019.

Tuoreimmat osastosta