Tiesitkö, että kasvojen pesemiselle on olemassa oikea aika? Eikä se ole juuri ennen nukkumaanmenoa - MyStyle - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että kasvojen pesemiselle on olemassa oikea aika? Eikä se ole juuri ennen nukkumaanmenoa

Mihin aikaan puhdistat kasvosi? Saattaa olla aika vaihtaa rytmiä.

Mihin aikaan puhdistat kasvosi? Saattaa olla aika vaihtaa rytmiä.

Julkaistu: 21.2.2019 18:24

Ihonhoidosta tihkuu jälleen monille uutta tietoa. Ihon puhdistamiselle on olemassa nimittäin päivän paras hetki.

On tunnettua tietoa, että vuorokausirytmi määrittää esimerkiksi nukkumistamme, aineenvaihduntaamme, ruumiinlämpöämme ja hormonitasojamme. Muun muassa valon määrä vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka meitä alkaa nukuttaa.

Mutta oletko ajatellut, että myös iho, suurin ja meitä suojaavin elimemme, käy samassa rytmissä?

Asian nostaa esiin kauneusaiheisiin pureutuva PureWow-sivusto. Kuten muukin elimistö, myös ihosolut noudattavat vuorokausirytmiä, ja siksi ihon luontainen korjausjärjestelmä käynnistyy aina tiettyyn aikaan päivästä.

Kun päivällä iho toimii vahvana suojakerroksena, yöllä se luopuu suojatehtävästään, korjaa syntyneet vauriot, uudistuu ja valmistautuu taas uutta päivää varten.

Iho toimii eri tavalla yöllä ja päivällä

Samasta asiasta on puhunut aiemmin muun muassa suomalainen meikkitaiteilija Outi Broux.

– Keho toimii ihan eri lailla päivä- ja yöaikaan. Sekä kehon että ihon tarpeet ovat erilaiset päivällä ja yöllä.

Broux kertoi tuolloin, että päivällä ihon tehtävä on olla puolustusasemissa ulkopuolisia haittatekijöitä, kuten mikrobeja, epäpuhtauksia ja UV-säteitä vastaan. Yön aikana ihossa tapahtuu puolestaan päivän aikana syntyneiden vahinkojen ja vaurioiden korjaus- ja siivousurakka.

– Ihon lämpötila muuttuu yön aikana, se siivoaa kuolleet ja vaurioituneet solut pois tieltä ja hakee tarvitsemiaan ravintoaineita.

Meikkien poistolle ja kasvojen pesulle on ”oikea” hetki

Mitä tämä sitten tarkoittaa ihonhoidon kannalta?

PureWow’n mukaan optimaalisin hetki meikkien poistamiselle ja kasvojen puhdistukselle ei olekaan aivan yötä vasten juuri ennen nukkumaanmenoa, vaan hetki, jolloin ihon luontainen uudistumis- ja korjausprosessi käynnistyy: samaan aikaan, kun päivä alkaa hämärtyä ja tulee pimeää.

Jos siis haluaa toimia ihonsa parhaaksi, kasvot kannattaa puhdistaa kenties hieman totuttua aiemmin jo alkuillasta.

Centre for Genomic Regulation -tutkimusinstituutin tutkijoiden mukaan ihon oman aikataulun mukainen puhdistaminen ja hoitotuotteiden levittäminen auttaa ottamaan ihonhoitotuotteista kaiken hyödyn irti ja voi ehkäistä ikääntymisen merkkien ja muiden ihovaurioiden syntymistä.

Miksi sekä yö- että päivävoide?

Täysin samasta syystä eli ihon omasta, luontaisesta toiminnasta johtuu se, miksi yölle ja päivälle on kehitetty omat hoitovoiteensa.

Yövoiteen ominaisuudet on suunniteltu korjaamaan ihoa, päivävoiteen puolestaan suojaamaan sitä.

Tämän takia myös ihonhoidon asiantuntijoiden tärkeimpänä pitämä ja kerta toisensa jälkeen antama vinkki meikkien huolellisesta poistamisesta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta yöksi on niin merkityksellinen. Meikkikerroksen peittämä iho ei pääse kunnolla tekemään puhdistustyötään.

Tuoreimmat osastosta