Tätä on luvassa vanhojen tanssien tyyleissä – asiantuntija: ”Rohkeus on lisääntynyt” - MyStyle - Ilta-Sanomat

Tätä on luvassa vanhojen tanssien tyyleissä – asiantuntija: ”Rohkeus on lisääntynyt”

Suomessa näkyvä vanhojen tanssien muoti myötäilee maailmalta tuttuja trendejä.

Julkaistu: 13.2.2019 12:22

Vanhojen tanssien tyyleissä näkyy nyt muutama selvä trendi, ammattilaiset kertovat.

Lukion vanhojen tanssit tanssitaan tulevana torstaina ja perjantaina ympäri Suomea. Abit ovat tuolloin aloittaneet lukulomansa, ja uusia koulun vanhimpia juhlistetaan tanssiaisten merkeissä.

  • Tanssitko itse vanhat tällä viikolla? Osallistu kilpailuun ja voita! Ohjeet jutun lopussa

Päivä on perinteisesti erityisesti tytöille merkityksellinen prinsessahetki. Vanhoihin panostetaan puvussa, meikissä ja kampauksessa, ja päivään saa kulutettua helposti satoja euroja.

Millaisia tyylejä tänä vuonna sitten on luvassa?

Avoin selkä on hittityyli

Puvuissa on nyt läpikuultava ja kimalteleva yläosa, avoin selkä ja tyllihelma, luettelee juhlapukuliike Seremonian toimitusjohtaja Minna Toikka.

– Olkaimettomia pukuja ei oikeastaan enää haluta. Se johtuu käytännöllisyydestäkin, sillä tanssiessa olkaimellinen puku ei putoa päältä, Toikka sanoo.

– Halutut kapeat olkaimet ovat nyt samaa läpikuultavaa tyllimateriaalia.

Runsaat tyllihelmat ovat tämän vuoden juttu.

Avointen selkien trendi on näkynyt vahvasti myös parin viime vuoden julkkistyyleissä.

Tyllin lisäksi nuorten suosikkimateriaaleja ovat kevyt sifonki ja satiinitafti.

Värimaailma on edellisvuosien tapaan pehmeä ja vaalea.

– Hempeät pastellisävyt, samppanja, helmenharmaa ja vaaleanpunaisen eri sävyt ovat suosittuja. Myös perinteisille tummansiniselle ja punaiselle löytyy aina ottajia, Toikka sanoo.

Vaaleanpunaisen eri sävyt ovat suosittuja.

Nude, tylli ja sifonki kuuluvat hitteihin.

Helmenharmaa on tämän vuoden trendiväri.

Rohkeampaa pukeutumista

Täysin samoja trendejä listaa pukuliike Meccon toimitusjohtaja Anssi Kitusuo. Perheyrityksellä on oma tehdas Kiinassa, ja sen konseptiin kuuluu puvun räätälöiminen asiakkaan omien toiveiden mukaan yrityksen nettisivuilla.

– Kerrostettu röyhelöhelma sekä glitter ja kimallus, Kitusuo nimeää tämän vuoden toiveet.

– Pari vuotta sitten tyylit menivät enemmän iltapukukärjellä, mutta nyt ollaan taas prinsessapäädyssä.

Prinsessalook on vanhojen tyylien avainsana.

Vaaleansininen, vaaleanpunainen, nudemaailma ja uusin suosikki, vaaleanharmaa, kuuluvat myös Meccolla ajankohtaisimpiin värivalintoihin.

– Tähtisumun värinen harmaa ja myös norsunluu ovat nousseet tänä vuonna suosioon, Kitusuo sanoo.

Myös Kitusuon mukaan yläosissa näkyvät trendeinä avonaisuus ja läpinäkyvät materiaalit.

– Yläosissa on avointa selkää ja kimalletta. Tänä vuonna niihin ovat tulleet isosti myös pitsit, jotka laskeutuvat yläosasta helmaan.

– Aiempaan verrattuna tytöt ovat mielestäni rohkeampia. Puvun vatsaosa ja selkäosa voivat olla läpinäkyviä, eikä yläosassa ole vuorikangasta. Rohkeus on lisääntynyt.

Läpikuultavat yläosat tulevat suoraan maailmalla vallitsevista gaalalookeista.

Norsunluunvalkoinen, pitsit, tyllit ja vuorittomat yläosat kuuluvat muodikkaaseen vanhojentanssityyliin.

Glittervillitys ja selkää paljastavat mekot ovat tuttuja tyylejä gaalojen punaisilta matoilta.

Glitter, läpikuultavat materiaalit ja vaaleanharmaa kopioidaan suoraan maailmanluokan gaalatyyleistä.

Ei käsineitä

Sekä Toikka että Kitusuo kertovat, että perinteisten asusteiden, kuten käsineiden, käyttö on laskenut aivan minimiin.

– Huivit ja juhlakäsineet ovat jääneet täysin, Anssi Kitusuo sanoo.

– Tyyli on aika pitkälle kaunis meikki, kaunis kampaus ja kaunis puku. Puvut ovat niin koristeellisia, etteivät ne paljon muuta vaadikaan, kuin esimerkiksi kauniit korvakorut, Minna Toikka sanoo.

Omasta tyylistä ollaan todella tarkkoja

Toikka kertoo, että ensimmäiset helmikuun tanssiaisiin pukuja etsivät asiakkaat saapuvat liikkeeseen jo kesäkuussa. Heinä-elokuussa alkaa suurempi ryntäys, ja viimeistään koulun alkaessa elo-syyskuussa loputkin lähtevät liikkeelle.

Anssi Kitusuo seuraa asiakkaiden valmistautumisprosessia tarkkaan.

– Träkkään sitä, kuinka monta kertaa sama henkilö käy sivuillamme. Se on monta kertaa ja pitkän aikaa. Fyysisesti liikkeessäkin käydään vähintään kerran, joskus useammankin kerran sovittelemassa ja fiilistelemässä.

Seremonialla ja monella muullakin pukuliikkeellä on takuu siitä, että täysin samanlainen mekko myydään kuhunkin kouluun vain kerran.

– Halutaan varata tietenkin juuri se puku, jonka haluaa, jotta toista ei sitten varmasti mene omaan kouluun. Se antaa tietenkin kivan fiiliksen. Tytöt tarkistelevat meidän listojemme lisäksi vielä erilaisista Facebook-ryhmistäkin, ettei kellään ole samanlaista mekkoa, Minna Toikka kertoo.

Kukaan ei halua kahta samaa pukua omaan kouluunsa.

Asusteiden karsimisesta huolimatta vanhojen päivän tyyliin saa uppoamaan satoja euroja.

Kitusuo kertoo Meccon tämän vuoden vanhojen pukujen keskivertotilaukseksi 439 euroa, Toikka arvioi Seremoniasta hankittujen pukujen keskimääräiseksi hinnaksi 350–500 euroa.

Pojat haluavat näyttää samalta kuin kaveritkin

Helsinkiläisestä Frakkipalvelu Namista kerrotaan, ettei poikien tyylissä koreilla ja kokeilla vieläkään entistä enempää. Perinteinen ja klassinen frakki on suosituin asuvalinta.

– Pojat haluavat sen saman mikä kaverillakin, eli kun muillakin on frakki, niin minullakin pitää olla, kertoo asiakaspalvelija- ja myyntivastaava Suvi Pulkkinen.

– Toki on niitäkin, jotka haluavat vaikka jotakin väriä ja valitsevat sitten esimerkiksi saketin ja erivärisen liivin, mutta kokonaiskuva on se, että halutaan samaa mitä muillakin.

Jared Leto ja muut julkkikset saattavat olla rohkeita valkoisissa frakeissaan, mutta vanhojen tanssija toivoo sama kuin kavereillakin.

Frakki on joka vuosi kysytyin puku, mutta etenkään pääkaupunkiseudulla niitä ei riitä jokaiselle. Sakettia ja smokkia menee myös.

Smokki on Hollywood-juhlien suosikkipuku. Myös moni vanha valitsee sen juhlapäivään.

– Kyseessähän ei ole etikettijuhla, joten kaikki miesten puvut käyvät. Myös peruspukua ja muutamaa sinistäkin pukua on tänä vuonna vuokrattu.

Toisin kuin tytöt, pojat vuokraavat pääsääntöisesti asunsa. Namissa pärjää kokonaisuudessaan noin 200 eurolla. Pojat ovat yleensä ajoissa vuokraamisen kanssa, mutta myös mattimyöhäisiä löytyy vuosittain.

– Juuri maanantaina tuli asiakas kysymään frakkia. Puku on mahdollista vuokrata viime tingassa, mutta usein yleiset koot alkavat jo olla loppu, Pulkkinen kertoo.

Tanssitko vanhat tällä viikolla? Jaa meille tyylisi!

Lähetä valokuva ja lyhyt kuvaus vanhojen päivän lookistasi yhteystietoineen osoitteeseen vivi.norokorpi@is.fi. Saatamme julkaista kuvasi! Kuvansa lähettäneiden kesken arvotaan Foreo Luna Play Plus -ihonpuhdistuslaite ja Foreo Day- ja Night Cleanser -puhdistusaineet. Palkinnon arvo on yhteensä 93 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?