Milla ei meikannut kolmeen viikkoon – 6 asiaa, jotka tapahtuivat - MyStyle - Ilta-Sanomat

Milla ei meikannut kolmeen viikkoon – 6 asiaa, jotka tapahtuivat

Julkaistu: 6.1.2019 18:56

Meikistä luopuminen vapauttaa aikaa, muttei ole oikotie parempaan ihoon.

Luonnonmukaisuus, aitous, karsinta.

Siinä kolme asia, jotka ovat nousseet varsin trendikkäiksi parin viime vuoden aikana myös ulkonäköasioissa. Vaikka yhä useammat suomalaiset kokeilevat kosmeettisia leikkauksia ja muita ulkonäön tuunauksia innokkaasti, samaan aikaan moni vannoo meikittömyyden ja perusrasvojen nimeen.

Kun koostimme viime vuonna 50 kuvaa tutuista Suomi-julkkiksista ilman meikkiä yhteen juttuun, tuhannet lukijamme kertoivat jutun kommenteissa viihtyvänsä hyvin vailla meikin hiventä. Kun Jenni Pääskysaari kertoi kieltäytyvänsä tv-töissään tuhdista meikistä, moni nyökytteli hyväksyvästi päätään hänen päätökselleen.

– Jokainen saa tehdä kuten itsestä tuntuu. Painotan vapautta valita. 15 vuoden tv-uran aikana minulle tuli monta kertaa tosi paha olo siitä, että aikaani tuhlataan 2–3 tuntia, kun minusta rakennetaan maskissa joku muu kuin minä olen, Jenni totesi Me Naisille.

Puunaaminen on minulle harrastus

Itse olen innokas meikkaaja. Kun lähden ihmisten ilmoille, meikkaan yleensä ainakin vähän. Lomamatkoilla, viikonloppuisin kotosalla ja urheillessa vietän huolettomasti aikaa ilman meikkiä, mutta esimerkiksi töihin sivelen kasvoilleni ihan kunnon meikin.

Tästä voit kurkata, millaisia meikkejä käytän arjessa.

Puunaaminen on minulle harrastus. Tykkään kokeilla uusia meikkityylejä ja ihonhoitokikkoja. Toki meikkaan pinnallisistakin syistä, kuten siksi, että minulla on finnejä, tummat silmänaluset ja värittömät ripset. Haluan tuunata itseäni.

Maskaroin ripseni, puuteroin nenäni ja tupsuttelen poskipunaa myös tottumuksesta. Meikki on osa arkirutiiniani: kun meikkaan töihin, virittäydyn lähtemään kotoa.

Meikkaaminen on pitkään ollut minulle niin arkinen asia, etten ole oikeastaan edes osannut kuvitella elämää ilman sitä. Millaista elämäni olisi ilman meikkiä?

Viime marraskuussa päätin ottaa asiasta selvää. Olin kolme viikkoa kokonaan vailla meikkiä.

Nämä asiat opin meikittömien viikkojen aikana:

1. Meikittömyys ei takaa parempaa ihoa

Viime vuonna elämääni tupsahtaneet kivuliaat hormonifinnit olivat minulle yksi syy kokeilla meikittömyyttä.

Vaikka asiantuntijoiden mukaan nykypäivän meikkivoiteet eivät vahingoita ihoa, esimerkiksi huono meikin puhdistus saattaa aiheuttaa epäpuhtauksia. Toivoin siis meikittömyyskokeiluni parantavan ihoni kuntoa.

Niin ei kuitenkaan käynyt. Kokeilun aikana finnejä ilmestyi entiseen tapaan. Voi toki olla, että kokeiluni oli liian lyhyt ja näpyt olisivat saattaneet kadota, jos olisin jatkanut sitä pidempään.

2. Meikki vie aikaa

Tavallinen arkimeikkirutiinini ei kauaa vie. Aamuisin meikkaamiseen kuluu maksimissaan kymmenen minuuttia. Siitä huolimatta meikkaamattomuus tuntui vapauttavan elämääni huomattavan määrän uutta aikaa.

3. Kukaan ei välitä meikittömyydestäni

Yhä tänäkin päivänä meikitöntä naista tupataan pitää ryytyneempänä kuin meikattua.

Kokeiluni aikana eräs ystävä katsoi naamaani pitkään silmät sirrillään. Hän tokaisi: ”Näytät kauhean stressaantuneelta, onko kaikki hyvin?”

Myönnetään: olin tuolloin stressaantunut, ja kysymys synnytti pitkän keskustelun levon tärkeydestä. Lopulta päädyin pitämään kommenttia lähinnä pyyteettömänä kysymyksenä jaksamisestani, en huomiona siitä, että näytän uupuneelta ilman meikkiä.

Muuten meikittömyyteni ei synnyttänyt kommentteja. Suurin osa tuskin edes huomasi mitään.

4. Ulkonäköni ei tarvitse miellyttää ketään

Olen jo vuosia suhtautunut melko mutkattomasti ulkomuotooni.

Kokeiluni aluksi huomasin kuitenkin suhtautuvani meikittömyyteen pienellä epävarmuudella.

Epävarmuus nosti erityisesti päätään lähtiessäni kavereiden kanssa ulos juhlimaan. Näytänköhän muiden mielestä ihan roskikselta? Mitä kaikki ajattelevat?

Kokeilu auttoi minua kuitenkin sisäistämään entistä paremmin sen, ettei minun tarvitse miellyttää ketään ulkonäölläni. Kuten mahtava feministitutkija Saara Särmäkin totesi Imagen haastattelussa: ”Kukaan ei ole kenellekään esteettisesti velkaa mitään.”

5. En tarvitse jatkuvaa peiliintuijottelua

Kolmen viikon kokeilun aikana tajusin, kuinka paljon tuijotan päivittäin itseäni peilistä. Aina peilin osuessa kohdalleni katson, että meikki on kohdillaan.

Kun kasvoillani ei ollut meikkiä, peiliin katsominen väheni. Samalla huomasin, että pikkuhiljaa se naama, joka peilistä minua tuijotti, alkoi näyttää tavallista kivemmalta.

Mitä vähemmän aikaa käytin peilin edessä meikkiä itseeni sivellessä ja omaa kasvojani tuijottaessa, sitä paremmalta yhtäkkiä aloin omaan silmääni näyttää.

Kun en kiinnittänyt huomiota asioihin, joita minun pitäisi peittää tai jollain tavalla muuten meikillä säätää, aloin unohtaa niiden olemassaolon.

6. Meikkaaminen on hauskaa

Kolmen viikon kokeilun jälkeen meikkaamattomuus jäi päälle. Vaikka olen meikannut runsaastikin aina silloin tällöin kokeilun jälkeen, se ei ole enää kuulunut päivittäiseen rutiiniini.

Olen meikannut vain silloin, kun meikkaaminen on tuntunut minusta hauskalta – ja siltä se on yhä useammin tuntunut.

Lue lisää:

50 tunnettua suomalaisjulkkista suostui kuvattavaksi ilman meikkiä – katso kuvat ihanista naisista

Aika päivittää kauneuskäsitykset: meikkaavalla ei ole huono itsetunto, eikä meikitön ole aina kipeä

Jenni Kokander eli kuplassa, jossa ulkonäköpaineet eivät vaivanneet – sitten hän meni lukemaan somekeskusteluita

Me Naisten toimitus ilman meikkiä – ”Tällä naamalla mennään”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?