MyStyle

Etelä-Korean naiset kyllästyivät ahtaisiin kauneusihanteisiin – heittävät nyt kosmetiikkaa roskiin

Julkaistu:

Me Naiset
Onko meikki naisen korsetti? Ainakin kauneutta ihannoivassa Etelä-Koreassa osa naisista on saanut ulkonäköpaineista tarpeekseen.
Eteläkorealaisten naisten pikkutarkka kymmenen kohdan ihonhoitorutiini on niittänyt viime vuosina mainetta maailmalla. Korealaisia pidetään kauneudenhoidon edelläkävijöinä, jotka taitavat ihon hemmottelun ja epäpuhtauksien poiston.

Huippuunsa hiotuilla kauneusrutiineilla on kuitenkin karu kääntöpuoli. Paitsi, että kymmenellä eri tuotteella läträäminen, kuoriminen ja naamioiminen voi saada kasvojen ihon ärsyyntymään, se vie tuhottomasti aikaa.

Tässä kohdassa suomalainen nainen sanoo: ”Jos naaman puunaaminen vie liikaa aikaa, lopeta se. Laita korkeintaan jotain rasvaa joskus saunan jälkeiseen kiristyksen tunteeseen.” Täällä meikittömyyttä ja laittautumisen välttämistä pidetään usein rohkeana, ei sopimattomana.

Korealaisille kanssasisarillemme asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Etelä-Korea on tunnettu paitsi kauneudenhoitoinnovaatioistaan, myös poikkeuksellisen tiukoista kauneusihanteistaan, tai paremminkin kauneusnormeistaan. Maa johtaa kauneusleikkaustilastoja, ja siellä ulkonäöllä on toden teolla väliä myös työmarkkinoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei omaksi iloksi, vaan koska pitää

Korealainen kauneustubettaja Ruth Berger antaa Britannian Ellen haastattelussa esimerkkejä kauneudenhoidon merkityksestä Etelä-Koreassa.

– Koreassa kauneusihanteita pidetään ehdottomina sääntöinä. Jos et tee kaikkia kymmentä ihonhoitovaihetta, olet tuomittu rumuuteen.

– Oma siskoni on näyttänyt minulle, mitä (kauneusleikkauksia) hän on teetättänyt, muun muassa nenänsä ja silmäluomensa. Koreassa kyse ei ole asioista, joita tehdään omaksi iloksi.

Nyt jotkut korealaiset feministit ovat nousseet vastustamaan kuristavia normeja. Esimerkiksi Youtube-kanavaa pitävä Cha Ji-San kertoo Guardianissa luopuneensa meikeistä ja blondatusta tukasta ja tuntevansa olonsa uudestisyntyneeksi.

– Ihmisellä on joka päivä vain tietty määrä henkistä jaksamista, ja aiemmin käytin ison osan jaksamisestani kauneuden murehtimiseen. Nyt käytän sen ajan kirjojen lukemiseen ja liikuntaan, hän sanoo.

Hänen kuukausittainen kosmetiikkabudjettinsa oli aiemmin noin 80 euroa. Nyt summa on kutistunut kolmeen euroon, jotka menevät lähinnä huulirasvaan ja kosteusvoiteeseen.

Itsetuntoa muualta kuin kemikaaleista

Meikkejä roskiin heittävien ja kauneusnormeja vastustavien korealaisnaisten iskulauseeksi on muodostunut Escape the Corset, pako korsetista. Ilmeisesti siksi, että naisia rajoittava korsetti on oiva vertauskuva kuristaville kauneusnormeille.

Asiasanalla #escapethecorset on jaettu sosiaalisessa mediassa paljon kuvia poisheitetyistä meikeistä, meikittömistä kasvoista ja lyhyiksi leikatuista hiuksista.– Kosmetiikan murskaamisen, minihameiden ja mekkojen riisumisen ja lyhyen tukan leikkaamisen jälkeen tunnen itseni ensimmäistä kertaa ihmiseksi. En tytöksi, leidiksi tai naiseksi, vaan ihmiseksi, Instagram-käyttäjä kirjoittaa.

– Itsetunto ei tule värikkäistä kemikaaleista, toinen Instagram-käyttäjä julistaa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

50 tunnettua suomalaisjulkkista suostui kuvattavaksi ilman meikkiä – katso kuvat ihanista naisista

Meikkivoiteeton meikki on nyt muotia – mutta valitettavasti se ei tarkoita helpolla pääsemistä

Anna kasvaa! 9 todistetta siitä, että tyvikasvu saa vaaleat hiukset näyttämään käsittämättömän hyvältä

Jaderullaus ja 6 muuta kauneustrendiä, jotka saavat meidän puolestamme jäädä vuoteen 2018

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt