Suomalaiset tyyliasiantuntijat listaavat, mitä eivät halua nähdä Linnassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Linnan juhlat
Juhlapukeutumisen, meikin, hiusten ja silmälasien ammattilaiset kertovat, millainen tyyli itsenäisyyspäivän vastaanotolla toimii.
Miljoonayleisön keräävä itsenäisyyspäivän vastaanotto on osa suomalaista juhlapäivää ja tärkeä tilaisuus kutsuvieraiden lisäksi maamme juhlatyylin ammattilaisille. Kerran vuodessa kotimaiset suunnittelijat ja kauneusalan ammattilaiset saavat suuren näkyvyyden ammattitaidolleen.

Mitä omien alojensa asiantuntijat toivovat näkevänsä Linnassa?

Kierrätystä ja metallipintoja

Linnan juhlienkin vieraita pukeva juhlapukusuunnittelija Sinikka Nikander veikkaa, että tänä vuonna Linnassa hohtavat metalliväriset, hopeiset ja kultaiset puvut. Metallinhohto kuuluu hetken selviin trendeihin.

Lisäksi kierrätyspuvut saavat juhlien teemankin puolesta vahvan sijan.

– Toivoisin, että kantajalla olisi kantajan näköinen puku. Pitää muistaa, että oma itse on se ykkönen, eikä lähdetä pelkkien trendien perään, Nikander sanoo.

Nikanderin mukaan materiaalivalinnat ja värit ovat elementtejä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Vartalot ovat erilaisia, eikä kaikki sovi kaikille.

– Jokaisella on tietysti se oma näkemys, miltä haluaa näyttää, mutta myös ammattilaisen mielipidettä kannattaa kysyä.


Nikander antaa suomalaisille kiitosta värien käytöstä ja parantuneesta tyylistä.

– Minusta värejä käytetään kivasti, eikä aina mennä sillä tummansinisellä ja mustalla. Aina sanotaan, että suomalaiset ovat harmaata tuulipukukansaa, mutta Linnassa halutaan juhlia värien kanssa.

– Viime vuosina ihmiset ovat olleet minusta hirveän tyylitietoisia, eikä mitään ihan överiä ole enää nähty.

Paljasta pintaa muttei nännejä – eikä koruövereitä

Kaksi tyylineuvoa Nikander nostaa kuitenkin esiin. Näitä asioita suunnittelija välttäisi.

– Nännit. Niiden ei haluaisi kuultavan puvun läpi, ja pukeutumisen tulisi olla hienotunteista. Saa olla paljasta pintaa, se toimii, kun sen tekee tyylillä, mutta talvi voi tehdä puvussa tepposet.
Lisäksi koruissa ja muissa asusteissa vähemmän on suunnittelijan mukaan aina enemmän.

– Hyvä asustaminen on piste iin päälle. Liika on liikaa. Kun on kaunis meikki, kampaus ja puku, hillitysti asustaminen on tyylikkäin lopputulos.


Suomalainen, hanki kahdet silmälasit

Walter Optiikka -silmälasiliikkeen Sirpa Kajo pureutuu suomalaisen silmälasinkäytön pulmaan: usealla on yhdet ja samat silmälasit aina, tilanteesta riippumatta.

Kuten monet muutkin kehysammattilaiset, Kajo suosittelee jokaiselle silmälasinkäyttäjälle vähintään kaksien lasien hankkimista. Toiset ovat arkikäyttöön, toiset juhlaan.

– Raskaat, tummat, arkiset lasit eivät vain sovi iltapuvun kanssa. Tällaiset kehykset peittävät meikin ja sotkevat kokonaisuuden.

– Johonkin taiteilijalookiin paksut ja vaikka pyöreät kehykset voivat sopia, jos tyyli on muutenkin sellainen, Kajo sanoo.


Piilarit ovat hyvä vaihtoehto

Ratkaisuja on erilaisia. Kajo ehdottaa joko lasien korvaamista kokonaan piilolinsseillä, hengettömiä kehyksettömiä laseja tai varta vasten hankittuja juhlavampia, metallikehyksisiä laseja.

– Juhlasilmälaseissa voi olla jokin koruelementti. Ne kuitenkin ovat kasvoilla korvakorujen lähellä.

Ammattilaisen mukaan kullan ja hopean liittoa ei tarvitse enää välttää. Kunhan korut ja silmälasit sopivat tyyliltään yhteen, metallien sävyillä ei ole niin väliä.

Miesten pukeutumisessa lasit kehystävät kasvoja ja voivat toimia ainoana juhla-asusteena, sillä meikkiä tai koruja ei usein ole. Siitä huolimatta – tai oikeastaan juuri siksi – Kajon mukaan myös miesten on tärkeää miettiä, mitkä kehykset kruunaavat juhlatyylin.

Panosta yhtä lailla hiuksiin kuin pukuun

– Uskon ja toivon, että hiukset ovat vierailla kiinni, kommentoi kampaaja Esther Fair Prime Hair and Beauty Design -parturi-kampaamosta Tampereelta.

– On kuitenkin kyse iltapukujuhlasta. Uskon kuitenkin, että nutturakampauksista nähdään tänä vuonna rennompaa versiota. Tietysti on myös tiukkaa nutturaa, Fair sanoo.


Ammattilaisen mukaan huolettoman huoliteltu hiustyyli pukee useimpaa juhlavasti. Hius on laitettu ja tyylikäs mutta pehmeämpi. Myös ponnarit ja letit ovat nyt todella pinnalla, ja niitä tullaan varmasti näkemään.

Asia, jota kampaaja toivoo, on hiuksiin panostaminen.

– On laitettu paljon rahaa pukuun ja muuten ulkonäköön, mutta hiuksia ei ole laitettu loppuun. Sitä toivoisi, että käytäisiin myös kampaajalla.

– Kampauksesta voi suoriutua myös itse hyvinkin, mutta silloin kannattaa panostaa hyviin ohjeisiin. Mekin tarjoamme esimerkiksi koulutusvideoita, joiden avulla voi tehdä ammattitason kampauksista helpotettuja versioita, Fair sanoo.

Ei enää savusilmiä – harkitse myös glitteriä

Juhlameikissä ei nähdä niin suurta variaatiota kuin muussa tyylissä. Meikkaaja Raili Hulkkonen toivoo, että Linnassa suosittaisiin tänä vuonna raikkautta ja unohdettaisiin yleisesti juhlavana pidetyt, hyvin tummat silmämeikit.

– Haluaisin nähdä freesejä ja raikkaita, yksinkertaisen tehokkaita meikkejä. Linnassa nähdään esimerkiksi hyvin sporttisia tyyppejä, jotka eivät muuten käytä paljon meikkiä. He saavatkin säilyttää omannäköisensä tyylin, Hulkkonen sanoo.

– Enkä tarkoita, että pitäisi olla jotain turkoosia luomilla, vaan niin, että meikit eivät olisi kaikki kamalan mustia. Kaikille ei tarvitse laittaa mustaa silmämeikkiä.


Hulkkonen harkitsisi myös ”bilehilettä” tarkkaan.

– En laittaisi välttämättä hilettä päähän ja luomille ja joka paikkaan.

Muista ihonhoito

Tärkeintä juhlameikissä on ammattilaisen mukaan kuitenkin ihonhoito, joka luo meikille kauniin ja kestävän pohjan.

– Ennen kaikkea se, että iho on hyvässä kunnossa, jotta meikki kestää hyvin koko päivän. Jos ei ehdi kosmetologille, itsekin voi käyttää kevyttä kuorintaa ja kasvonaamiota, jolloin juhlameikki kestää ja näyttää paremmalta.

Ota kantaa

Oletko samaa mieltä asiantuntijoiden kanssa?

Kyllä 56% Osittain 33% En 11%
Ääniä yhteensä 3958

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt