Ensivilkaisu Linnan pukuloistoon! Tällaisia pukuja itsenäisyyspäivänä on luvassa - MyStyle - Ilta-Sanomat

Ensivilkaisu Linnan pukuloistoon! Tällaisia pukuja itsenäisyyspäivänä on luvassa

Esimerkiksi nämä neljä pukua nähdään Linnassa itsenäisyyspäivänä.

Julkaistu: 28.11.2018 12:25

Suunnittelijat jakavat Linnan juhlien puvuista jo ensimmäisiä sneak peek -kuvia. Tänä vuonna puvuissa nähdään ainakin kierrätystä, silkkiä ja vaaleita värejä.

Suomalaisen suunnittelijan Anne-Mari Pahkalan puvut ovat ensimmäisiä itsenäisyyspäivän vastaanoton luomuksista, jotka saamme nähdä kokonaisuudessaan.

Linnan juhlien pukusuunnittelijana tunnettu Pahkala suunnitteli kolme pukua osana tuoretta Se kolmas -kampanjaa, joka ottaa kantaa suomalaisnaisten kokemaan parisuhdeväkivaltaan. Naisten Linja keräsi kotisivuilleen suomalaisten naisten tositarinoita parisuhdeväkivallasta. Pahkala toteutti kolmen kertomuksen pohjalta uniikit iltapuvut, joista jo kaksi on päätymässä Linnan juhliin.

Tarina 3 puvun pukee kansanedustaja Emma Kari (vihr.).

Tarina 2 puku nähdään Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n puheenjohtajan Elisa Gebhardin yllä.

Asujen tarinoita tunteiksi tulkitsee kampanjan muotikuvissa tanssija-koreografi Minna Tervamäki. Tarina 1 puku etsii vielä kantajaansa.

Puku punakaalista

Kasvisten puolestapuhuja Satokausikalenteri tiedotti puolestaan haastaneensa Trashionista Outi Pyyn ja ompelijamestari Paula Malleuksen toteuttamaan puvun käyttäen kotimaisia kauden vihanneksia.

Materiaaliksi valikoitui ekologinen ja edullinen punakaali.

– Puvun pohjana on käytetty Pure Wasten leikkuujätteestä uusiotuotettua trikoota, mikä tekee siitä erittäin mukavan ja liikkuvan päällä. Puvun pinta on päällystetty punakaalilla käsin kasvivärjätyllä silkillä ja tuettu käytetyllä messumatolla. Sen palastettu rakenne korostaa kantajansa muotoja, mutta samalla tekee siitä täysin hengittävän, Pyy ja Malleus kertovat tiedotteessa.

Remake Ekodesign jakoi puvun valmistuksesta jo kuvia.

Emme malta odottaa, miltä valmis puku näyttää!

Puvun tavoitteena on nostaa keskusteluun kasvisten arvostus, kasvisten tuotekehitysinnovaatiot ja ruokahävikin vähentäminen. Samalla kunnioitetaan kotimaisen vaatteenvalmistuksen mestaritason ammattitaitoa.

Puku on nimetty ”Ametistiksi”. Se tullaan näkemään Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan puolison Laura Karjulan yllä.

– Menemme nöyrinä mutta ylpeinä edustamaan koko yhteisöämme itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Yhteisömme kanssa olemme rakentaneet suomalaista ruokakulttuurin muutosta, ja tämä vuosien työ kiteytyy täydellisesti tähän juhlapukuun, Samuli Karjula sanoo tiedotteessa.

”Ihanaa, että kierrätys on nyt muotia”

Myös muotisuunnittelija Riikka Ikäheimo arvelee, että ympäristö tulee näkymään tänä vuonna Linnassa.

– Näemme varmasti paljon lainattuja ja kierrätetyistä materiaaleista tehtyjä pukuja. Uskon, että tähän teemaan sopivat hillityt ja klassiset mallit nousevat, edellisvuosina Linnan juhliin pukuja tehnyt suunnittelija sanoo.

– Ympäristöstä huolehtiminen on tärkeä suuntaus, ja on ihanaa, että se on nyt myös muodikasta.

Silkkiä ja vaaleita sävyjä

Suunnittelijan mukaan Suomessa luotetaan varmasti yhä turvallisiin valintoihin, kuten mustaan, punaiseen ja kimallukseen, mutta trendikäs pukee Linnaan jotakin kevyempää.

– Veikkaan, että vaaleat ja silkkimäiset, valossa hohtavat kankaat tulevat näkymään vastaanotolla, Ikäheimo sanoo.

Outi Pyy jakoi sneak peek -kuvan värjäyskokeilustaan.

Upeista höyhenluomuksistaan tunnettu suunnittelija Anni Ruuth paljasti Instagram-tilillään tekevänsä pukua Linnan juhliin.

Myös strutsinsulkia on luvassa.

Mukana myös turkoosia ja viininpunaista

Yleisesti ottaen Ikäheimo toivoisi itsenäisyyspäivän vastaanotolle lisää väriä ja rohkeutta.

– Pukeutumisella täytyy totta kai kunnioittaa juhlan tarkoitusta, mutta näkisin mielelläni lisää erilaisia värejä ja vielä hieman näyttävämpiä, mutta tyylillä valmistettuja pukuja.

Tärkeintä on Ikäheimon mukaan kuitenkin yksi perusasia:

– Uskon siihen, että kun puvun kantajalla on puvussa hyvä ja itsevarma olo, puku myös näyttää hyvältä. Vartaloita on paljon erilaisia, ja istuvuus on yksi puvun tärkeimpiä elementtejä. Siksi ammattitaitoa kannattaa arvostaa. Kun teetättää puvun, se on juuri sinun vartalollesi tehty.

Kansanedustaja Tiina Elovaaran (sin.) puvun suunnittelija Hanna Khaleghi paljastaa vilauksen tyllistä.

Anni Ruuthilta tullaan näkemään myös jotakin silkkistä ja kultaista.

Kenen yllä nähdään turkoosia?

Tanssija Tiina Tulikallio tekee Instagram-julkaisunsa mukaan pukunsa itse.

Pitsiä ja viininpunaista!

Rouva Haukion puku on suomalaista koivua

Presidentti Sauli Niinistön puolison Jenni Haukion kerrottiin jo aiemmin pukeutuvan itsenäisyyspäivän vastaanotolla Aalto-yliopistossa tehtyyn ekologiseen Ioncell-kuituiseen pukuun.

Ioncell on Aallon ja Helsingin yliopiston kehittämä uusi menetelmä, jolla voidaan valmistaa laadukasta tekstiilikuitua puusta tai kierrätysmateriaaleista. Jenni Haukion puvun kangas on tehty suomalaisesta koivusta.

Puvun suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa Aallon opiskelijoiden ja asiantuntijoiden monialainen tiimi.

– Ioncellistä tehty kangas tuntuu miellyttävältä. Siinä on kaunis kiilto, se värjäytyy hyvin ja laskeutuu kauniisti. Tärkeintä kuitenkin on, että se on ympäristön kannalta kestävä vaihtoehto, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?