MyStyle

Sieluttomuus ja muut kommentit, jotka jokainen punatukkainen on saanut kuulla liian monta kertaa

Julkaistu:

Me Naiset
Keksitkö mukahauskan heiton, joka olisi kiva lausua jollekin punatukkaiselle? Älä tee sitä.
Kauppias Sampo Kaulanen kertoi hiljattain Instagramissa joutuneensa lapsena kiusatuksi punaisten hiustensa takia. Hän inhosi pienenä hiustensa kirkasta väriä.

– Minua kiusattiin punaisen tukkani takia ja siitä jäi oikeasti elinikäiset ”traumat”, jotka ovat vaikuttaneet minun itsetuntoon pitkälle aikuisuuteen asti. Nykyään hiukset ovat vaalentuneet, Sampo kirjoittaa postauksessaan.

Luonnostaan punaiset ja oranssit hiukset tuntuvat herättävät paljon huomiota, ovathan ne harvinaiset. Aina edes myönteiseksi tarkoitettu ihastelu ei tunnu kivalta, ja lisäksi punatukkaisuuteen liitetään vanhanaikaisia uskomuksia ja vitsejä, jotka tuskin naurattavat enää ketään punapäätä.

Kysyimme punatukkaisilta Me Naisten lukijoilta, onko heidän hiuksiaan kommentoitu paljon hyvässä tai pahassa. Ainakin nämä ilmiöt ovat monelle luonnostaan punatukkaiselle tuttuja:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Älä hyvä ihminen ainakaan värjää!

Aidosti punaiset tai oranssit hiukset ovat harvinaisuus. Siinä missä maantienvärisillä hiuksilla varustettua saatetaan kannustaa kampaajan tuoliin tukanväriä piristämään, kuulee punatukkainen monesti kauhisteluja siitä, ettei erikoisen väristä tukkaa vain saisi piilottaa.

– Ei tulisi mieleenkään värjätä omaa hehkuvan kaunista tukkaani, yksi punatukkaisista lukijoista kirjoittaa.

Teini-iässä joukosta erottuva hiusväri saattaa kuitenkin houkutella tarttumaan väripurkkiin.

Kaupanpäällisenä pisamat

Viime vuosina – erityisesti pisamakasvoisen Meghan Marklen päädyttyä kuninkaallisiin naimisiin – pisamista on tullut kauneustrendi. Aina pisamia ei ole arvostettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minua ei varsinaisesti kiusattu hiustenvärin takia, mutta pisamat tuntuivat olevan ongelma muille, kun oltiin lapsia, parikymppinen punapää muistelee.

Ginger ja porkkanapää, hoh hoijaa

Hei ei-punapää, keksitkö omaperäisen kommentin, joka olisi kiva laukaista jollekin oranssihiuksiselle kanssaihmiselle? Älä tee sitä.

Punatukkaiset ovat usein saaneet jo lapsena kuulla yhden elämän tarpeiksi kommentteja tukastaan.

– Oikeastaan aina kun tutustun uuteen ihmiseen, hän kommentoi jossain vaiheessa hiusteni väriä, yleensä positiivisesti, kertoo kolmekymppinen punapää.

– Ällöttäviäkin kommentteja näin naisena on toki kuullut: 18-vuotiaana olin ruokakaupassa töissä, ja kassallani kävi lähes päivittäin noin 50–60-vuotias mies kyselemässä tiedänkö mistä tunnistaa oikean punapään (vastaus: häpykarvoista) ja että ”te punapäät olette kyllä semmosia riivinrautoja, että!”

Noitavainot menivät jo

Puheissa ja nettimeemeissä kiertää sitkeästi ajatus siitä, että punatukkaisilla ei ole sielua. Viimeisimmistä noitavainoista on pian 400 vuotta, mutta tämä vitsi ei vieläkään ole siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Todettakoon nyt kuitenkin, että hiustenväri ei vaikuta henkilön sielunelämään, vaikka satoja vuosia sitten noidiksi tuomittujen joukossa olikin paljon punatukkaisia.

Aikuisuus muuttaa kommentointia sekä omaa suhtautumista

Lapset ovat taitavia keksimään kiusaamisen aiheita milloin mistäkin. Moni punatukkainen on Sampo Kaulasen tavoin kokenut lapsena tai nuorena vähintäänkin ikävää kommentointia hiuksistaan.

Aikuisena usein helpottaa, ja samalla suhde hiustenväriin voi kohentua.

– Lapsena en juuri ajatellut hiustenvärini eroavan tavallisesta, mutta teini-iässä tuli vaihe, jolloin vihasin hiuksiani saamieni kommenttien takia. Opin kuitenkin suhtautumaan kommentointiin huumorilla. Itseironian avulla hiustenväristäni tuli jopa eräänlainen vitsi kavereiden keskuudessa. Nykyään rakastan punaisia hiuksiani, ne tekevät minusta erityisen, kirjoittaa 19-vuotias punatukkainen.

Hiustenvärikin voi vuosien saatossa muuttua, esimerkiksi haalistua, kuten Sampon tapauksessa.

Lue myös:

Haluatko kasvattaa oman hiusvärisi takaisin? Kampaaja kertoo parhaat vinkit siirtymävaiheeseen

Harkitsetko otsatukkaa? Tässä parhaat mallit eri kasvonmuodoille

Himoitsetko herttuatar Meghanin pisamia? Kaksi helppoa tapaa feikata ne meikillä

Sopivatko lyhyet hiukset sinulle? Kahden sekunnin kikalla se selviää

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt