MyStyle

Tiedätkö, mitä kauneustuotteita voit ostaa kirpputorilta ja mitä et?

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Käytettyjen kosmetiikkatuotteiden ostaminen on aina riski. Silloin ei voi tietää tuotteiden parasta ennen -päiväystä tai sitä, miten niitä on säilytetty.
Kirpputoreilla myydään valtavat määrät erilaista kosmetiikkaa, jota myyjä on saattanut jo testailla. Kauppa käy, voihan näin säästää sievoisia summia. Mutta mitä kauneustuotteita kirpparilta uskaltaa ostaa ja mitä ei, ja minkälaisia riskejä käytetyn kosmetiikan ostaminen voi sisältää?

Ei mitään nestemäistä

Kosmetologi Sara Pulkamo ei ostaisi kirpputorilta kasvoille laitettavia tuotteita, jotka ovat voidemaisia tai nestemäisiä. Siis ei huulipunaa, huulikiiltoa, ripsiväriä, eyelineriä, meikkivoidetta, silmänympärysvoidetta tai kasvovoidetta.

– Huuliin ja silmien ympärille laitettavia tuotetta ostettaessa ei voi koskaan tietää, onko sen käyttäjällä ollut esimerkiksi huuliherpes tai silmätulehdus. Ne voivat tarttua tuotteiden välityksellä, Pulkamo sanoo.

Jo käytetty kasvorasva voi olla todellinen bakteeripesä, jos sen käyttäjä on ottanut sitä purkista likaisilla sormilla. Pilaantuneen rasvan käyttäminen saattaa aiheuttaa iho-ongelmia. Sama pätee vartalolle levitettäviin rasvoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entä tuoksut?

Käytetyn hajuveden ostaminen voi myös olla riski, sillä maailmalla myydään paljon feikkituoksuja. Varsinkin turistien suosimien lomakohteiden kojuissa näkee usein merkkihajuvesiä, jotka eivät ole aitoja.

– En ikinä uskaltaisi laittaa iholleni väärennettyä hajuvettä, sillä niiden sisältämät kemikaalit ovat arvoitus, Pulkamo sanoo.

Tuotteen avausaika on aina arvoitus

Kaikkein isoin ongelma käytettyä kosmetiikkaa ostettaessa on se, ettei tuotteista tiedä, milloin ne on avattu. Silloin voi vain arvailla, milloin niiden parasta ennen -päiväys on ollut tai tulossa.

Tuotteiden säilytysolosuhteista ei myöskään ole tietoa. Monet tuotteet, kuten esimerkiksi tuoksut, pilaantuvat helposti, kun niitä säilytetään kosteassa ja lämpimässä paikassa eli esimerkiksi kylpyhuoneessa tai suorassa auringonvalossa.

Lue myös: Mistä tietää, milloin kosmetiikkatuotteet vanhenevat, tai menikö meikkien parasta ennen -päivä? Näin säilytät kosmetiikkasi oikein

Mitä uskaltaa ostaa?

Koska kierrättäminen on päivän sana ja järkevää, olisiko kuitenkin joitakin tuotteita, joita uskaltaisi ostaa kirpparilta?

– Uskaltaisin ostaa puuterimaisia tuotteita, kuten luomivärejä. Niissä ei muhi niin paljon bakteereita. Lisäksi voisin uskaltaa ostaa ponnekaasupullossa olevaa hiuslakkaa, sillä tiiviin pullon ansiosta sinne ei varmastikaan olisi joutunut pöpöjä.

Hän kehottaa kuitenkin olemaan tarkkana käytetyn kosmetiikan suhteen.

– Pääsääntö on, että kosmetiikka kannattaa aina ostaa uutena, Pulkamo ohjeistaa.

Lue myös:

Käytätkö vanhentuneita meikkejä? Näin kauan kosmetiikka säilyy

Voivatko kirpputorilta ostetut kengät pilata jalat, tarttuuko sieni? – Jalkaterapeutti vastaa

Kantapäät kuntoon! Vanhat konstit eivät enää päde – 5 vinkkiä jalkaterapeutilta

Haluaisitko valkoisemmat hampaat? Suuhygienisti neuvoo 3 turvallista tapaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt