MyStyle

Heitätkö sinäkin käytetyt piilolinssit vessanpönttöön? Tutkijat huolestuivat mikromuovista

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Piilolinssit eivät kuulu viemäriin, muistuttaa Suomen ympäristökeskuksen tutkija Julia Talvitie.
Oletko joskus heittänyt käytetyt piilolinssit vessanpönttöön ajattelematta asiaa sen tarkemmin?

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan niin tekee 15–20 prosenttia piilolinssien käyttäjistä, mikä tarkoittaa että Yhdysvalloissa viemäriin huuhdotaan joka vuosi liki kolme miljardia piilolinssiä.

Se on herättänyt tutkijoissa huolta. Muun muassa New York Times, CBS News ja Fast Company ovat uutisoineet, että vessanpöntöstä alas vedetyt piilolinssit voivat hajota viemärissä ja päätyä vedenpuhdistamoiden läpi luontoon.

Tutkijoiden laskelmien mukaan piilolinssimuovia päätyisi puhdistamolietteeseen vuosittain jopa 23 000 kilon verran. Osa tästä lietteestä dumpataan maahan, jolloin mikromuovia voi kulkeutua vesistöihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Piilolinssit kuuluvat roskiin

Yhdysvaltalaistutkijat pitävät ympäristöongelmaa niin merkittävänä, että toivovat valmistajien lisäävän pakkauksiin maininnan siitä, kuinka piilolinssit kuuluu oikeasti hävittää.

Vastaus on yksinkertainen: heittämällä ne roskiin, kuten muutkin roskat.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Julia Talvitie ei pidä todennäköisenä, että piilolinssit pystyisivät Suomessa läpäisemään jätevedenpuhdistamoiden seulan.

– Piilolinssejä ei ole vaikea poistaa jätevedenpuhdistusprosesseissa – jos ne eivät rikkoudu. Käytännössä kaikki piilolinssien kokoluokkaa olevat partikkelit puhdistetaan jätevedenpuhdistamoissa, Talvitie sanoo.

Viemäriin heitetyt jätteet käyvät puhdistamoilla läpi useamman seulan. Puhdistusprosessissa syntyy lopulta lietettä, johon piilolinssitkin saattavat päätyä. Liete käsitellään esimerkiksi polttamalla tai kompostoimalla. Polttaessa muovit häviävät, kompostoidessa eivät.

Periaatteessa piilolinssien tai hammaslangan kaltaiset silmillä nähtävät muovit siis pystytään poistamaan jätevesistä, mutta muovit voivat myös hajota viemärissä pienemmiksi osiksi.

– Makromuovit voivat jättää jälkeensä mikromuovia hajoamalla, Talvitie sanoo.

Muovi ei kuulu viemäriin

Mikromuoviksi kutsutaan pieniä alle viiden millimetrin kokoisia muovihiukkasia. Niitä kulkeutuu vesistöihin esimerkiksi kosmetiikasta ja keinokuituvaatteiden pesusta.

Vesistöjen mikromuoviongelma on ollut viime vuosina paljon esillä myös Suomessa, ja kosmetiikan mikromuovien kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi juuri yli 58 000 nimeä.

Julia Talvitie on tehnyt väitöskirjan mikroroskasta, ensimmäisenä Suomessa. Sen mukaan suomalaiset jätevedenpuhdistamot saavat puhdistettua suurimman osan mikroroskasta, mutta jätevesistä luonnonvesiin kulkeutuu silti vuosittain noin 480 miljardia mikromuovikappaletta.

– Piilolinssit ovat oikeasti tarpeellisia ihmisille. Jos ne huolehtii oikeaan paikkaan, ne eivät ole kauhea ongelma. Jätevedenpuhdistamoissa näkyy myös turhaa muovinkäyttöä. Esimerkiksi kosmetiikassa muoveja ei tarvita mihinkään, Talvitie sanoo.

Vaikka piilolinssit saataisiin puhdistettua jätevesistä, ne eivät silti kuulu viemäriin.

– Jätevedenpuhdistamot kampanjoivat paljon siitä, mitä viemäriin saa laittaa ja mitä ei. Piilolinssien paikka ei missään nimessä ole viemärissä.

Lue myös:

Tiesitkö, että meikkejä ei pitäisi pestä pois vedellä?

Luonto kiittää ekokuorinnasta! Jos mikromuovirakeet huolettavat, näin kuorit ihon luonnonmukaisesti

Tiskaatko jugurttipurkit ennen kuin viet ne muovinkeräykseen? Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä

Kevyttä, siroa & pyöreää – näin löydät trendikkäät silmälasit ja valitset sinulle sopivat pokat

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt