MyStyle

Silmät kuivuvat iän myötä – voiko piilolinssejä yhä käyttää?

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Kuulostaako tutulta: tekisi mieli käyttää piilolinssejä, mutta vuosi vuodelta ne tuntuvat yhä epämukavammilta ja silmät kuivemmilta kuin ennen.
Pelkkää mutua se ei ole, vahvistaa asiantuntija: iän karttuessa myös silmien vaivat yleistyvät – ja yksi niistä on kuivasilmäisyys.

– Iän myötä kyynelnesteen eritys vähenee ja silmän pintaa suojaavan kyynelfilmin rakenne muuttuu, sanoo optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista.

– Kyynelneste saattaa haihtua nopeammin silmän pinnalta eikä sitä erity niin paljon kuin aikaisemmin. Kyynelfilmi ei pysy ehjänä silmän pinnalla, ja silmät tuntuvat kuivilta.

Myös yleissairaudet ja niihin liittyvät lääkitykset voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä, ja naisilla hormonaaliset muutokset kuivattavat muiden limakalvojen lisäksi myös silmiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä apua kuiviin piilarisilmiin?

Piilolinssien käyttäjät tuntevat vaivan: silmät punoittavat ja kutisevat ja niissä tuntuu olevan roska. Näkö voi välillä sumentua ja hetken räpyttelyn jälkeen taas tarkentua. Silmät voivat myös vetistää, vaikka se ei kuivista silmistä puhuttaessa loogiselta kuulostakaan.

– On olemassa sanonta ”kuiva silmä itkee kuivuuttaan”. Kun silmän pinta on kuiva eikä siinä ole suojaavaa kerrosta, silmän pinta ärsyyntyy. Silloin silmä voi alkaa kyynelehtiä, Agbonogieva kertoo.

Moni huomaa keski-iässä myös, ettei näe enää tavallisilla piilolinsseillä yhtä hyvin, ja etenkin lukeminen vaikeutuu. Ratkaisu ikänäköön voi löytyä monitehopiilareista.

Voiko kuivista silmistä kärsivät sitten käyttää piilolaseja?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä voi, sanoo Agbonogieva. Toki tilanne vaihtelee yksilöllisesti sen mukaan, kuinka kuivat silmät ovat.

Silmien kuivumista voi helpottaa näillä keinoilla:

1. Kostutustipat ja -suihkeet

Ota avuksi kostutustipat ja käytä niitä säännöllisesti – ei siis pelkästään silloin, kun silmät tuntuvat kuivilta vaan myös silloin, kun piilolasit eivät ole päässä. Kostutustippojen säännöllinen käyttö tuo pidempiaikaisen avun kuiville silmille.

Silmän terveyden kannalta parhaita ovat säilöntäaineettomat kostutustipat. Jos kostutustippojen käyttö tuntuu hankalalta, saatavilla on myös helppokäyttöisiä silmänkostutussuihkeita.

2. Hengittävät, kosteuttavat piilolinssit

Myös piilolinssien materiaalilla on merkitystä. Kuivasilmäisiä varten on kehitetty sekä kertakäyttöisiä että kuukausipiilolinssejä, joita voi pitää silmissä pidempiä aikoja ilman kuivumisen tunnetta.

3. Kosteuttavat piilolinssinesteet

Kuukausilinssien käyttäjä saa helpotusta tehokkaammin kosteuttavasta piilolinssinesteestä. Kotelossa säilytyksen aikana linssi imee nesteestä kosteuttavia ainesosia. Kun linssi on käytössä, se pikku hiljaa vapauttaa kosteuttavia ainesosia silmään ja linssi tuntuu miellyttävämmältä silmässä.

4. Ravintolisät

Kuivasilmäisyyttä vastaan voi käydä myös ravintolisillä. Esimerkiksi omega-7-rasvahappoa ja tyrniöljyä sisältävien ravintolisien ideana on se, että ne muuttavat kyynelnesteen laatua öljyisemmäksi. Näin kyynelneste voitelee silmän pintaa paremmin ja kyynelfilmi pysyy ehjänä.

Asiantuntijana optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista.

Lue myös:

UV-säteily on vaarallista myös silmille – voiko markettien aurinkolaseihin luottaa?

Miten meikata, jos itseä ei näe peilistä ilman rillejä? Ammattilaisen viisi vinkkiä ikä- ja likinäköisille

Meikkaatko samoin kuin nuorena? Ei ehkä kannata – 5 vinkkiä ikääntyvälle iholle

Haluatko kauniit kulmakarvat? Pidä pinsetit kurissa – ikä harventaa niitä muutenkin

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt