MyStyle

Tiedätkö, leikkaatko varpaankynnet oikein? Moni sortuu kahteen virheeseen

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Monet leikkaavat varpaankynsiä liikaa ja vääränlaisilla välineillä. Myös kynsilakan käytöstä voi olla haittaa. Lue, mitä jalkaterapeutti kertoo kynsienhoidosta ja jalkavaivojen ehkäisystä.
Ohjeet antaa jalkaterapeutti Lea Mäkelä Espoon Jalkaterapia Teamista.

1. Älä leikkaa kynsiä liian lyhyiksi! Kynsien on tarkoitus suojata ja tukea varpaita, joten niitä ei kannata nyrhiä minimittaisiksi.

Sopivan pituuden varpaankynsille löydät, kun painat varpaanpäätä sormellasi ja tunnet kynnen sormeasi vasten. Älä pyöristä kynttä vaan leikkaa suoraan varpaankärjen muotoisesti, jotta vältät ikävät kynsivallintulehdukset.

2. Leikkaa kynnet suorateräisillä kynsisaksilla tai leikkureilla, koska kaarevat leikkurit ohjaavat leikkaamaan kynnet pyöristäen. Kynnet on hyvä leikata suihkun tai pesun jälkeen. Silloin kynsi on pehmeämpi ja leikkurit purevat helpommin, eikä kynsi pääse lohkeamaan niin helposti. Kynnen kulmista voit viilata liian terävyyden pois.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3. Leikkaa säännöllisesti. Toisin kuin nopeammin kasvavat sormien kynnet, varpaiden kynnet voi helposti unohtaa leikata. Kunnes ne sitten eräänä päivänä, auts, alkavat painaa kengissä tai niiden epäesteettistä ulkonäköä säikähtää. Juuri silloin moni käyttelee saksia ronskilla kädellä ja leikkaa kynnet turhan tyngiksi, vähän kuin varuilta ennakkoon.

4. Varpaankynnetkin kaipaavat voitelua pysyäkseen kauniina. Kun rasvaat jalkasi, voitele aina samalla myös kynnet. Kynsinauhat tykkäävät, kun hierot niihin silloin tällöin kynsienhoitoöljyä. Oliiviöljykin käy tarkoitukseen.

5. Värikäs kynsilakka kaunistaa paljaat kesävarpaat, mutta jalkaterapeutin siunausta kynsien lakkaaminen ei saa. Kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet ovat vahvoja kemikaaleja, jotka haurastuttavat ja kuivattavat kynsiä, ainakin jatkuvasti käytettyinä. Tumma lakka ilman aluslakkaa myös kellastuttaa kynnet.

Jos kuitenkin tahdot lakata kynnet pirteiksi, pidä välillä taukoja ja anna kynsien levätä luonnontilassa. Talviaikaan sukkien ja kenkien kanssa lakkaaminen usein onneksi unohtuu muutenkin.

6. Kynsilakan käytöstä voi koitua haurastumisen lisäksi muutakin harmia: kynsilakan alla kynsisieni pysyy piilossa ja saa rauhassa muhia hoitamattomana.

Kynsilakka saattaa myös kupertaa kynttä, ja kynsi voi siksi helpommin kasvaa sisään ihoon. Akuuttia, tulehtunutta sisäänkasvanutta kynttä voidaan hoitaa kynnen reunan alle laitettavalla kuitukangaseristeellä tai erilaisilla kynnenoikaisumenetelmillä, jotka vaikuttavat kynnen kasvusuuntaan.

7. Varpaankynnet usein paksuuntuvat iän myötä. Paksuuntuneet kynnet voivat kertoa myös kynsisienestä tai jostakin sairaudesta kuten psoriaksesta.

Paksuuntuneita kynsiä on vaikea leikata ja hoitaa kotikonstein, mutta jalkaterapeutin vastaanotolla niitä voidaan viilata ohuemmiksi. Sen jälkeen kynsiä on helpompi lyhentää itsekin.

Tarkista aika ajoin, näyttävätkö varpaankyntesi terveiltä. Jos huomaat kynsissä muutoksia, mene näyttämään varpaitasi lääkärille tai jalkojenhoidon ammattilaiselle.

Lue myös:

Kantapäät kuntoon! Vanhat konstit eivät enää päde – 5 vinkkiä jalkaterapeutilta

Lemuavatko lenkkarit? Ruokasooda vie hajut ja raikastaa kengät – katso kätevä niksi!

Asiantuntija neuvoo: Näin valitset korkokengät, joista on jaloille vähiten harmia

Vääränlaiset kengät voivat aiheuttaa jopa hartiakipua – asiantuntijan 8 neuvoa jalkineiden ostoon

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt