MyStyle

Lohkeilua ja liuskoittumista? Kynnet voivat paljastaa ainakin nämä 6 asiaa terveydestäsi

Julkaistu:

Me Naiset
Kynnet voivat kertoa yllättävän paljon kantajastaan.
Kynsien lohkeilu tai liuskoittuminen ei ole vain ulkonäköseikka. Ongelman ratkaisemiseen tarvitaan joskus muutakin kuin kynsien huoltamista – mutta hyvässä lykyssä vaiva palkitaan kauniimmilla ja terveemmillä kynsillä.

1. Hauraat tai pehmeät kynnet

Kun kynnet ovat taipuisat tai hauraat, kyseessä on usein keratiiniproteiinin puute. Onko ruokavaliossasi tapahtunut jokin nopea muutos?

Ongelma on kuitenkin helposti selätettävissä lisäämällä proteiinia lautaselle. Jos ei lautaselle, nappaa lisäravinnepillerit purkista. Kynsien kovettamiseksi kannattaa kokeilla myös kovettavia hoitolakkoja.

2. Kynsien lohkeilu

Lohkeilevat ja halkeilevat kynnet ovat rasittava vaiva, ja ne voivat kieliä muusta terveysongelmasta, kuten psoriasiksesta tai kilpirauhasen toimintahäiriöstä. Vaivan syy kannattaa selvittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kynsien jatkuva lakkailu saattaa myös kuivattaa kynsiä, jolloin lohkeilu on yleistä. Kotikonsti: liota kynsiä satunnaisesti ruokaöljyssä, jolloin kynsi imee itseensä öljyä ja pysyy kimmoisana.

3. Kynsien keltaisuus

Kellastuneet kynnet voivat kieliä sieni-infektiosta. Ne saavat alkunsa heikentyneestä vastustuskyvystä, huonosta verenkierrosta tai diabeteksesta. Ehkäise infektioita jaloissa pitämällä jalat puhtaana ja kuivana. Kengätkin kannattaa pitää jaloissa. Keltaisen sävyn taustalla voi olla myös itseruskettavan käyttö tai tupakointi, koska tupakan sisältämä terva kellastuttaa.

4. Valkoiset läiskät kynsissä

Ei huolta! Valkoiset läiskät ovat täysin harmittomia. Ne yleensä johtuvat kynteen kohdistuneesta kolhusta, jota tuskin edes muistat saaneesi. Valkoinen läiskä kasvaa ajan myötä pois, joten ilmiö on täysin kosmeettinen.

5. Pureskellut kynnet

Kynsien pureskelu on paha tapa, joka on haitallista myös hampaille. Mutta jokainen kynsien pureskelija tietää, miten vaikeaa tavasta on päästä eroon. Pureskellut kynnet voivat olla kivuliaat, kasvaa epämuodostuneesti ja aiheuttaa bakteeritulehduksia, eli tapa kannattaa minimoida.

6. Kynsien liuskoittuminen

Kynsien liuskoittuminen voi johtua kynsisaksien tai karheiden kynsiviilojen käytöstä. Taustalla voivat olla myös halvat kynsilakat, jotka sisältävät haitallisia kemikaaleja. Liuskoittuneita kynsiä voi hoitaa lohkeilevien kynsien tapaan kynsienvahvistajalla. Varo raapimasta vanhoja kynsilakkoja pois, sillä se karheuttaa kynnen pintakerrosta entisestään.

Jos kynsien outo käytös huolestuttaa, varminta on kysyä lääkäriltä apua.

Lähteet: Askel terveyteen, Terve.fi & Tohtori

Lue myös:

Outo viiru kynnessä olikin ihosyöpä – erikoislääkäri kertoo, milloin kannattaa mennä lääkäriin

Hierontaan, hampaille ja kynsienhoitoon – 14 tapaa käyttää kookosöljyä kauneudenhoidossa

Levittyykö kynsilakka epätasaisesti? Yksinkertainen kikka ratkaisee ongelman

Älä revi! Näin poistat geelikynnet kotikonstein

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt