MyStyle

Joko olet kuullut vaatekapseleista? Tämän takia vaatekaappi kannattaa järjestää uudella tavalla

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Vaatekapseli kuulostaa jännittävältä: pitääkö vaatteet sulloa joihinkin pieniin kapseleihin? Ei suinkaan. Kyse on eräänlaisista vaateseteistä, tavasta järjestää vaatekaappi.
Kun avaat vaatekaappisi, haluatko nähdä siellä juuri sinun tyylisiäsi vaatteita, jotka mahtuvat päällesi, sopivat toisiinsa ja ovat käyttökelpoisia monissa tilanteissa? Järjestä vaatekaappisi kapselipukeutumisen periaatteiden mukaan, ja elämäsi helpottuu monella tavalla.

– Vaatekaappimme voivat pursuta erityylisiä ja -mallisia vaatteita. Silti sieltä voi olla vaikea bongata sellaisia, jotka oikeasti sopivat yhteen, sanoo kapselipukeutumisen asiantuntija Iina Lappalainen.

Vaatekaappimme aarteet jäävät hyödyntämättä pelkästään siksi, että kaappi on järjestetty väärin. Lappalainen tietää, että moni säilyttää esimerkiksi kaikkia housuja yhdessä paikassa ja kaikkia paitoja toisessa.

– Mutta kaikki paidat eivät käy kaikkien housujen kanssa. Ne on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin ja ovat eri tyylisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi kannattaa tarttua koko garderobiin ja tehdä rohkeita siirtoja. Kapseloida!

Kokoa erikseen työ- ja mökkikapselit

Iina Lappalainen suosittelee vaatekaapin hallinnoimiseen kapselipukeutumista. Sen tarkoituksena on ratkaista vaatekriisit niin, että oikeanlaista päällepantavaa löytyisi joka tilanteeseen – ja vielä ilman suurta tuskaa tai ahdinkoa.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että vaatekaappiin kootaan omista vaatteista kausittain päivittyviä, kompakteja kapseleita käyttötarkoituksen mukaan. Sieltä voi siis löytyä erikseen vaikkapa työvaate-, urheiluvaate-, kotivaate- ja mökkivaatekapselit.

Kukin kapseli sisältää vain keskenään yhteensopivia vaatteita. Kapselipukeutumisen yhteensopivuussäännön mukaan jokaisen alaosan pitäisi sopia vähintään kolmeen yläosaan ja jokaisen yläosan vähintään kahteen alaosaan.

– Useimmiten ihmisillä on kolmesta viiteen eri kapselia, joista yksi on pääkapseli, eräänlainen peruskapseli, Lappalainen kertoo.

Peruskapseli päivittyy vuodenaikojen mukaan ja sisältää yleensä työvaatteita tai muita siistejä vaatteita.

Yhteen vaatekapseliin kannattaa laittaa noin 15–25 vaatetta. Jos siellä on vähemmän kuin 15 vaatetta, päällepantavaa voi olla vaikeaa löytää, koska vaatteet ovat usein pyykissä. Jos taas vaatteita on enemmän kuin 25, runsaudenpula alkaa haitata valitsemista. Vaatekapseliin ei yleensä lasketa kuuluviksi kenkiä tai asusteita.

Päivitä vuodenaikojen mukaan

Kapseli kootaan aina yksilöllisesti, omaan elämäntilanteeseen ja tyyliin sopivaksi. Mitään yleissääntöjä siitä ei ole, mitä vaatteita vuodenaikojen mukaan päivitettävän pääkapselin tulisi sisältää.

– Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitkä ovat omat lempivaatteet. Kokoa kapseliin lempivaatteisiisi sopivia asukokonaisuuksia, Lappalainen suosittelee.

Kun vuodenaika vaihtuu, noin 30–50 prosenttia pääkapselin vaatteista vaihdetaan. Talvi- ja kesäkapselit ovat harvoin kovin samanlaisia, mutta kevät- ja syyskapseleista voi löytyä paljonkin samoja vaatteita.

Käytössä olevan kapselin vaatteet säilytetään käyttövaatekaapissa. Sieltä ne ovat helposti saatavilla ja yhdellä silmäyksellä nähtävissä.

– Siellä voi työvaatteiden lisäksi pitää esimerkiksi kotivaate- ja urheiluvaatekapselia. Niitähän ei yleensä tarvitse päivittää niin usein.

Reservivaatteet eli ne, jotka eivät ole sillä hetkellä käytössä, pidetään poissa näkyvistä. Kovin kauas niitäkään ei kannata jemmata, jotta sesongin vaihtuessa vaatekaapin päivittäminen käy helposti.

Lue myös:

Tätä kaapinraivaustapaa et ole vielä kokeillut! Viisi armotonta mutta helppoa vaihetta

Kannattaako tavoitefarkut säästää vai heittää pois? ”Kuuntele, mitä ne sinulle puhuvat”, neuvoo asiantuntija

Etikka on siivoojan ihmeaine! Näin se puhdistaa kaakelit ja vie hienhajun – katso yli 10 tapaa käyttää etikkaa

Ei taaskaan mitään päällepantavaa! Ammattijärjestäjä listasi viisi ongelmapukeutujatyyppiä – oletko sinä joku niistä?

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

  2. 2

   Lohduttomat kuvat Liverpoolin maalivahdin tylystä kohtelusta – joukkuetoverien käytös pöyristyttää: ”Sitä oli kauheaa katsoa”

  3. 3

   Kuuma totuus säästä: Maanantaina voi olla historiallinen hellepäivä

  4. 4

   Aina hillitty ruhtinatar Charlene heittäytyi villiksi F1-palkintojenjaossa – ilmeili ja hörppäsi samppanjaa: ruhtinas Albert myhäili vieressä

  5. 5

   Räikkönen putosi palkintopallilta F1-kisassa – näin hän otti kantaa Ferrari-tallin taktiikkapeliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  2. 2

   Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

  3. 3

   Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

  4. 4

   Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

  5. 5

   Ricciardo voittoon, Räikkönen 4:s, Bottas 5:s – IS seurasi Monacon F1-kisaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää