Miksi toiset ikääntyvät hitaammin kuin toiset? Se ei ole yksin elintapojen syy - MyStyle - Ilta-Sanomat

Miksi toiset ikääntyvät hitaammin kuin toiset? Se ei ole yksin elintapojen syy

Elintapojen lisäksi geenit vaikuttavat ihon ikääntymiseen.

Elintapojen lisäksi geenit vaikuttavat ihon ikääntymiseen.

Julkaistu: 27.4.2018 11:36

Vaikka koko ikänsä olisi vältellyt aurinkoa, syönyt terveellisesti ja kosteuttanut ihoaan, ei se aina riitä.

On täysin luonnollista, että ikääntyessä iholle tulee ryppy jos toinenkin. Kimmoisuus saattaa heikentyä ja iho saattaa muuttua harmahtavaksi. Eri ihmisillä ikääntyminen näkyy eri tavoin.

Maailma on sen verran mennyt eteenpäin, että ikääntymisen merkkejä ei enää kaihdeta aivan yhtä paljon kuin aiemmin – ja toivottavasti kehitys tästä vielä jatkuu positiivisempaan suuntaan. Kerroimme esimerkiksi eilen, että ikä on nyt valttia muotimaailmassa.

Kun parikymppisenä ihon kollageeni pitää huolen siitä, että iho on kimmoisa ja hehkuu kauniisti, jo kolmekymppisenä alkavat ikääntymisen ensimmäiset merkit näyttäytyä – erityisesti se näkyy, minkälaista elämää on nuorempana viettänyt. Nelikymppisenä iho alkaa kuivua ja rypyt tulevat hieman paremmin esille.

Ikääntymistä tutkitaan ahkerasti, eikä kaikkia vanhenemiseen liittyvä seikkoja vielä välttämättä tiedetä. Se mitä tiedetään on, että kollageenin ja elastaanin määrä vähenee. Solujen uudistumisprosessi hidastuu ja suojamekanismi pääsee heikkenemään, jolloin ihon oma luonnollinen kosteus pääsee haihtumaan. Iho ohenee ja kimmoisuus voi alentua. Nämä kaikki yhdessä aiheuttavat juonteita ja ryppyjä.

Mutta moni on varmaankin huomannut, että toiset ikääntyvät hitaammin kuin toiset. Joillain on ryppyjä vähemmän kuin toisilla täysin saman ikäisillä ihmisillä. Tästä voi kiittää hyviä elintapoja, mutta aina sekään ei ole syy.

Yksi ikääntymiseen liittyvä merkittävä tekijä, johon itse voi hyvin vähän vaikuttaa, ovat geenit. Osalla on ikääntymisen kannalta paremman geenit kuin toisilla.

– Geneettisesti jotkut ihmiset kestävä ikääntymistä paremmin kuin toiset. Tämä on asia, jota varmaan jossain tutkitaan ahkerasti, että voiko sille tehdä jotain, Laurean estenomikoulutuksen lehtori Sari Viitala sanoo.

Toinen merkittävä seikka ikääntymisen kannalta ovat hormonaaliset tekijät.

– Samanikäisilläkin hormonitoiminta voi olla erilainen. Tähän liittyy myös geneettiset tekijät. Toisilla kuukautiset tai vaihdevuodet alkavat myöhemmin kuin toisilla, niin on myös ikääntymisen merkkien kanssa, Viitala sanoo.

Ikääntyvän ihoon voi liittyä myös sairaudet, lääkkeet sekä elintavat.

– Ulkoiset tekijät vaikuttavat ihon ikääntymiseen ja niistä suurimpia ovat elintavat.

Onko mitään tehtävissä?

Ihon vanhenemista ei voi estää, mutta sitä voi hidastaa. Viitala sanoo, että ei kannata unohtaa perusasioita: monipuolista ravintoa, liikuntaa, vettä tulisi juoda riittävästi ja unta tulisi saada riittävästi. Lisäksi ihon kosteuttaminen on tärkeää, kun ihon luonnollinen kosteus haihtuu.

Negatiivisesti puolestaan vaikuttavat tupakointi, alkoholi ja stressi. Viitala muistuttaa, että myös runsas auringon palvominen jättää jälkensä ihoon.

– UV-säteily vaikuttaa nopeammin siihen, että vanhenemisen merkit näkyvät iholla. Iho kannattaa suojata hyvin auringolta, Viitala huomauttaa.

Tuoreimmat osastosta