Vapaudu värjäyskierteestä – kampaajan vinkit oman värin kasvattamiseen - MyStyle - Ilta-Sanomat

Vapaudu värjäyskierteestä – kampaajan vinkit oman värin kasvattamiseen

Julkaistu: 30.1.2018 20:13

Haluatko palata takaisin omaan hiusväriisi? Kasvattaminen ei vaadi taikatemppuja, mutta aikaa se vie. Joskus siirtymävaihetta voi helpottaa värjäysten avulla.

Niin näyttäviä kuin viime vuosien hiusväritrendit ovatkin olleet, moni haaveilee saavansa oman, aidon hiusvärinsä taas näkyviin. Hiusten jatkuva värjääminen vaatii aikaa ja rahaa, ja siihen liittyy terveysriskejäkin.

Ihan hetkessä paluu luonnolliseen hiusväriin ei kuitenkaan käy. Aidon hiusvärin esiin saamiseen ei ole taikatemppuja: ainoa keino saada värjäämätön tukka on kasvattaa se esiin.

Kasvatusvaiheen kauhujen välttämiseen kuitenkin on keinoja. Mikäli oman hiusvärisi ja sen päälle kestovärjätty sävy eivät ole ihan lähellä toisiaan, kasvatusvaiheesta saa siedettävän tai jopa kauniin astelemalla ammattilaisen penkkiin.

Kampaajayrittäjä Mari Kuparinen vantaalaisesta Studio Highlightista kertoo Me Naisille, mihin omaa väriä tavoittelevan asiakkaan kannattaa varautua.

Kun tyvikasvu on vaalea

Tummaksi värjätyn tukan keskeltä paistava runsas, harmahtavanvaalea tyvikasvu ei vieläkään ole tullut muotiin, vaikka kaikenlaisia muita tyvikasvutrendejä on nähty. Höh!

– Jos on värjännyt tummemmaksi, ei yleensä ole muuta vaihtoehtoa kuin vaalentaa tummaksi värjätty osuus tai sitten vain kasvattaa ja leikata hiuksia, Mari Kuparinen sanoo.

Toisinaan myös oman hiusvärin sävyttäminen voi tulla kysymykseen.

Vaalean tyvikasvun sävyn tavoittaminen koko tukkaan on erityisen vaikeaa, jos tyvi on kylmän sävyinen.

– Joudun ensin vaalentamaan keinopigmentin pois, ja sen alta tulee aina lämpimiä sävyjä. Skandihius taas on pääsääntöisesti harmahtavaa, kylmän sävyistä, Kuparinen kertoo.

Pastelliväreistä omaan sävyyn siirtyessä prosessi on samanlainen kuin mistä tahansa muusta vaaleasta väristä siirryttäessä.

Kun tyvikasvu on tumma

Tumma tyvikasvu on vaaleaa armollisemman näköinen. Jos malttia kasvatusvaiheeseen ei kuitenkaan ole, homma hoituu vaalennettua osuutta värjäämällä.

– Usein vaalean hiuksen pystyy aika suoraan värjäämään lähelle omaa väriä, Kuparinen toteaa.

Vaalennettuihin latvoihin laitettu sävy saattaa kuitenkin haalistua nopeasti, koska vaalennettu hius ikään kuin kuultaa värin läpi.

Harmaantuvalle sopii raidoitus

Malli Chrissy Teigen avautui hiljattain Twitterissä harmaista hiuksistaan, ja lukuisat muut osin harmaantuneet naiset vastasivat hänelle kuvillaan.

Jos takana on vuosien tai vuosikymmenten värjäyskierre, kuinka päästään tyylikkäästi harmaantuvaan omaan väriin?

– Raidoitus on paras harmaalle, Kuparinen sanoo.

Muissakin tapauksissa siirtymävaihetta voidaan helpottaa raidoilla, mutta erityisesti harmaantuvaan tyvikasvuun raidoitus toimii. Erityisen hyvin harmaiden sekaan häviävät ohuenohuet raidat.

Harmaantumisen aste ja oma alkuperäinen väri vaikuttavat Kuparisen mukaan lopputulokseen. Jos tyvikasvu on harmaita lukuunottamatta tumma, Kuparinen tekee sekä tummanharmaita että vaaleita sävyltään kylmiä raitoja.

Anna kasvaa

Oli tyvikasvu minkä värinen tahansa, sen on hyvä antaa kasvaa useamman sentin mittaiseksi ennen kampaajalle lähtemistä. Näin omaa väriä on näkyvissä enemmän, ja kampaajalla on paremmat mahdollisuudet löytää siihen sopiva keinoväri.

Tyvikasvulla on väliä siksikin, että päänahasta tuleva lämpö nopeuttaa vaalennusaineen toimintaa. Jos tyvikasvua on vain sentin verran, hiukset täytyy vaalentaa hyvin läheltä päänahkaa, ja tyvestä saattaa tulla selvästi vaaleampi kuin latvoista, jotka ovat kaukana päänahasta. Vaikkapa viiden sentin tyvikasvulla vaalennus sujuu tasaisemmin.

Isot muutokset vievät aikaa ja rahaa

Joskus oman sävyn lähelle pääseminen vaatii useamman värjäyksen tai useamman vaalennuksen.

– Silloin joudun veloittamaan useamman värjäyksen hinnan, koska aikaakin menee, Kuparinen sanoo.

Selena Gomezin tukka oli aiemmin tummanruskea.

Hän muistuttaa, että vaikka sitä ei Instagramin ennen- ja jälkeen-kuvista näe, isot sävymuutokset vaativat paljon aikaa ja rahaa. Laulaja Selena Gomezin hiusstylisti kertoi samasta asiasta hiljattain Instagramissa: Gomezin muodonmuutos tummasta blondiksi oli vaatinut täyden päivän työn kahdelta ammattilaiselta.

Kuparisen mukaan yksi yleinen väärinkäsitys on se, että värinpoisto poistaisi vain värjäämällä hiukseen lisätyt pigmentit. Valitettavasti hiusvärien valmistajat eivät vielä ole onnistuneet luomaan sellaista värinpoistoa.

– Jos laittaa värinpoiston, se poistaa kaiken, myös omat väripigmenttisi.

Lue myös:

Kannattaako hiusten värjäys lopettaa rintasyöpäriskin vuoksi? Asiantuntija vastaa

6 hiustyyliä, jotka saavat sinut näyttämään ikäistäsi vanhemmalta

Uusin hiusväritrendi: ei näkyvää tyvikasvua, värjäys vain puolen vuoden välein

Ilouutisia suomalaisille! Maantienvärinen tukka on nyt huippumuodikas

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?