Pitäisikö töihin tuoda sisäkengät? Jalkaterapeutilla on siihen perusteltu vastaus - MyStyle - Ilta-Sanomat

Pitäisikö töihin tuoda sisäkengät? Jalkaterapeutilla on siihen perusteltu vastaus

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.1.2018 8:12

Ei millään jaksaisi vaihdella kenkiä edestakaisin työpäivän aikana, mutta pitäisikö silti? Jalkojen asiantuntija tietää.

Avokonttoreihin ei viitsisi kantaa mitään ylimääräistä tavaraa, koska säilytystilat ovat minimissään eikä aivan yksityistä aluetta ole pahimmassa tapauksessa yhtään. Mutta kannattaisiko sinne silti tuoda sisäkengät? Se käy mielessä, kun saappaat alkavat tuntua tukalilta viimeistään iltapäivällä.

Kyllä kannattaisi, vastaa dosentti ja jalkaterapeutti Minna Stolt Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta. Sisäkengät ovat tarpeen erityisesti talvella.

– Ulkokengät ovat aika paksupohjaiset ja niissä on paljon vuorta. Ne saavat aivan varmasti jalkaterät hikoilemaan sisätiloissa, Minna Stolt kertoo.

Hikoilusta seuraa jaloille yhtä ja toista kiusaa, jos kenkä ei hengitä eikä iho siten pääse kuivumaan. Hiertymiä tulee herkemmin, ja myös jalkasieni viihtyy kosteassa.

Ja onhan kenkien vaihtoon toinenkin hygieniasyy: koska ulkokengillä lampsitaan ulkona kaikenlaisessa säässä, niiden mukana kulkeutuu sisälle kaikenlaista. Niin itsellä kuin työkavereillakin on töissä mukavampaa, jos kukaan ei sotke sisätiloja.

Ei reinoja jatkuvaan käyttöön

Millaiset sitten ovat hyvät sisäkengät? Minna Stoltin mukaan ainakin ulkokenkiä kevyemmät, sekä painoltaan että ominaisuuksiltaan.

– Mahdollisimman kevyet ja ohutpohjaiset kengät, joissa on säädeltävä kiinnitys. Materiaali mielellään nahkaa tai kangasta: ne hengittävät ja kuljettavat hikeä pois iholta, Minna Stolt luettelee.

Moni suosii myös toimistokäytössä ikirakkaita Reino-tossujaan, mutta Minna Stoltille ne aiheuttavat hiukan huonoja väristyksiä.

– Reinot ovat kyllä kivan pehmeät, mutta niiden materiaali on tiiviin huopamaista. Pidemmän päälle nekin saavat jalat hikoilemaan. Siksi en suosittelisi niitä pitkäaikaiseen käyttöön.

Sen sijaan avokkaat ja kevyet kävelykengät ovat hyviä vaihtoehtoja sisäkengiksi.

– Samoin avosandaalit, varsinkin kesäaikaan. Ne hengittävät todella hyvin, Minna Stolt sanoo.

Lue myös:

Muovijalkine voi olla vaarallinen työkenkä – lue viisi syytä, miksi

Tiesitkö, että jopa hartiakipu voi johtua jalkineista? Tässä asiantuntijan neuvot kenkien ostoon

Osta kengät iltapäivällä – voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä

Asiantuntija neuvoo: Näin valitset korkokengät, joista on jaloille vähiten harmia