Miesten juhla­pukeutumisen vinkit ja pahimmat mokat: ”Linnan juhlissa voi helposti seurata, kuka on hoitanut asian ja kuka ei” - MyStyle - Ilta-Sanomat

Miesten juhla­pukeutumisen vinkit ja pahimmat mokat: ”Linnan juhlissa voi helposti seurata, kuka on hoitanut asian ja kuka ei”

Channing, Ryan ja George Oscar-gaalatyyleissään – melkein yhtä hyviä, kuin meidän lookimme Linnassa.

Julkaistu: 4.12.2017 18:24

Suomalaisen pukumerkki Turon myymäläpäällikkö kertoo hetken tärkeimmät pukutrendit ja listaa, mikä paljastaa väärän kokoisen puvun. Nappaa vinkit talven juhlapukeutumiseen.

– Jospa aloitetaan väreistä? Trendikkäät puvut ovat nyt hyvin tummia, kuten oikein tummansinistä ja mustaa. Hiilenharmaa nousee Keski-Euroopassa koko ajan enemmän. Kankaassa voi olla pientä kiiltoa, muttei mitään yliampuvaa, luettelee Turon Helsingin Keskuskadun myymälän myymäläpäällikkö Miika Pajukangas.

Miesten pukujen malli ja istuvuus on nyt todella kapeaa. Kaikkein trendikkäimmät housut ovat hyvin kapealahkeiset. Pajukangas kertoo, että smokit ovat nousseet takaisin markkinoille uudella tyylillä: nyt ajankohtainen on pystykuosillinen smokki, jossa kauluskäänteet eli kauluksen kulmat nousevat selkeästi ylöspäin.

Pitkälle pärjää kuitenkin yksinkertaisella ja melko klassisella pukeutumisella. Valkoinen paita on Pajukankaan mukaan paras valinta – tosin sen voi päivittää trendikkääksi tietynlaisilla napeilla.

– Valkoisessa paidassa voi olla pieniä yksityiskohtia, kuten mustat tai tummansiniset helmiäisnapit. Sellainen paita on puvun kanssa aika makean näköinen setti.

Trendikkään näköisen kokonaisuudesta saa myös taskuliinalla, mirrillä ja sukilla, jotka tulevat selkeästi esille. Kapeista lahkeista vilkkuu nyt helposti nilkka, joten hieman erikoisemman näköinen sukka saa näkyä.

Mieti tarkkaan, rikotko etikettiä

Pajukangas on myynyt pukuja 15 vuotta. Hänen mukaansa pukeutuminen on mennyt koko ajan rennommaksi, eikä etikettejä noudateta enää niin tarkasti. Miehellä on kuitenkin nyrkkisääntö etiketin rikkomiseen.

– Kerron asiakkaalle aina etikettisäännöt ja niiden vaatiman asun. Sitten sanon, että jos asiakas tuntee etiketit hyvin, niitä voi rikkoa, mutta jos henkilö ei tunne etikettiä, itsensä ajaa helposti hankalaan paikkaan.

– Kutsun lähettäjää ja juhlia kunnioitetaan sillä asulla, jota järjestäjä on pyytänyt.

Hyvä asu lähtee alusvaatteista

Pajukangas lähtee pukeutumisessa aina liikkeelle hyvistä alusvaatteista. Kokonaisuuteen lisätään sitten puhdas valkoinen paita ja hyvä puku, taskuliina ja vyö kenkien värin mukaan.

– Ruskea kenkä sopii sinisen puvun kanssa, mutta jos puvusta haluaa juhlavan, usein valitaan musta kenkä.

Rennompaan tilaisuuteen, kuten pikkujouluihin ja muihin epävirallisiin juhliin, Pajukankaalla on asukokonaisuussuositus valmiina: Siisti irtotakki, kapeat farkut, valkoinen paita mustilla napeilla ja taskuliina hoitavat homman. Halutessaan kaulaan voi laittaa mirrin.

– Henkilökohtaisesti pidän asut mieluummin klassisen ja tyylikkään yksinkertaisina kuin räiskin kokonaisuuteen liikaa kaikkea.

Pukumiehen yleisimmät mokat

Pajukangas huomauttaa, että pukumyyjän tehtävä on kertoa oikea lahkeen- ja hihanpituus ja selostaa, miten puku istuu oikein. Esimerkiksi Turon puvuista löytyy yli 300 kokoa erilaisista mitta- ja malliyhdistelmistä, joten vaihtoehtojen edessä menee helposti sormi suuhun.

– Puvuissa ammattilaisen apu on yleensä tarpeen. Siinä vaiheessa, jos asiakas lähtee itse ostamaan pukua, tulee usein ongelmia oikean koon kanssa.

– Esimerkiksi Linnan juhlissa voi helposti seurata, kuka asian on hoitanut kuntoon ja kuka ei.

Usein suomalaismiehen väärän kokoisen puvun paljastaa kämmenen päälle tuleva hiha tai liian pitkät housut. Myös takissa selkään niskan alle voi tulla monesti ryppy, joka ei sinne kuulu. Se tarkoittaa, että puku on liian pieni.

Oikea hihanpituus on se, kun puvun hiha asettuu kämmenen ja ranneluun väliin, ja paidan hihaa tulee näkyviin puolesta sentistä senttiin. Housunpituus on oikea, kun takaprässi pääsee laskeutumaan vapaasti. Leveämmissä housuissa lahje saa tulla takaa kengän kantaan asti, kapeammissa maata kengän päällä. Lahkeen etuosaan tulee kengän päälle pieni nätti vekki, Pajukangas selostaa.

Lisäksi Pajukangas muistuttaa takintaskujen ompeleista. Puvut tulevat usein tehtaalta taskut ommeltuina kiinni. Jos etutaskuihin ei tule mitään, ompeleita ei kannata avata ollenkaan. Viimeiseksi Pajukangas vinkkaa tärkeästä yksityiskohdasta.

– Periaatteessa miehen kuuluisi kantaa aina taskuliinaa mukana. Se kuuluu herrasmiehen etikettiin. Nuorille suosittelen tätä aina ylioppilasjuhliin, sillä siinä vaiheessa, kun äiti tirauttaa kyyneleen ja on tarjota taskuliina, saa tytöiltä pisteet kotiin.

Suomi-mies onkin trendikäs

Kun ammattilaiselta kysyy, mitä hän lisäisi suomalaismiesten pukeutumiseen, Pajukangas toteaa suomalaisten pukeutuvan aina vain paremmin.

– Itse asuin Ruotsissa ja kävin juuri Oslossa, jossa katselin miesten tyylejä. Ei me enää kaukana olla siitä katukuvasta, ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla. Parin viime vuoden aikana olen huomannut, että nuori, kasvava sukupolvi tietää, mitä pitää pitää päällä. Maailma on tullut niin paljon lähemmäksi esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

– Toki rohkaisen suomalaista miestä kokeilemaan rohkeasti esimerkiksi värejä. Silti mielestäni pitää mennä omalla fiiliksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?