MyStyle

Näin säästät rahaa ja pidennät vaatteiden ikää – Maria, 26, perusti nettisivut ja neuvoo niksit vaatteiden hemmotteluun

Julkaistu:

Vaatteet
Vaatesuunnittelija Maria Manninen halusi löytää vastauksen sille, kuinka vaatekaapista saisi mahdollisimman pitkäikäisen. Samalla hän tuli perustaneeksi sivuston, jolta löytyy vastaus moneen vaatehuollon kysymykseen.
Maria Manniselle, 26, kipinä vaate- ja jalkinehuoltoon syntyi monesta asiasta. Tärkeä osa olivat kestävät, ekologiset arvot ja toisaalta myös vaatteisiin sijoitetut rahat. Laatuhankintojen myötä kiinnostus oikeaoppiseen huoltoon kasvoi. Manninen alkoi etsiä ja vertailla tietoa netistä.

Vastauksia löytyi monestakin lähteestä. Manninen kuitenkin huomasi, että yksi keskitetty alusta puuttui. Mielessä alkoi muhia ajatus omasta sivustosta, josta ihmiset voisivat löytää vinkkejä jalkine-, vaate- ja asustehuoltoon liittyvissä asioissa.

– Totta puhuen jäin hieman koukkuun selvitystyöhön. Halusin, että muutkin voivat innostua aiheesta yhtä paljon kuin minä ja kaikki ne asialle vannoutuneet herrasmiehet, joiden keskustelupalstoja ja blogeja olen kahlannut löytääkseni juuri ne parhaat tavat ja hoitoaineet kengilleni ja nahkatuotteilleni, Manninen kertoo.

Lopulta innostus synnytti Arkivé-nimeä kantavan nettisivun, jolle Manninen alkoi keskittää tietojaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahoille vastinetta ja vaatteille pitkä elämä

Ennen Arkivéa Manninen ehti työskennellä Ruotsissa Whyred-merkille. Lapin yliopistolle tekemässään vaatetusalan kandidaatintutkielmassa Manninen sivusi kestävää ja vastuullista vaatteiden kulutusta.

Tämän lisäksi Manninen on opiskellut myös kenkäsuunnittelua ja työskennellyt kenkäkaupassa. Tietoa oli siis kertynyt myös kokemuksen kautta.

Mannista askarrutti se, miten vaate- ja jalkinehuollosta saisi inspiroivampaa. Moni tuntui suhtautuvan siihen ankeana askareena. Pesun ja silityksen jälkeen pitäisi vielä jaksaa rasvata, harjata ja nyppiä. Mistä siihen löytyisi innostusta?

– Huoltamalla voi pidentää vaatteen ikää ja välttää uusia hankintoja. Säästää rahaa, luonnonvaroja ja energiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Manninen toivoo, että yhä useampi keskittyisi niihin mahdollisuuksiin, mitä kuluttajalla on silloin, kun vaate on käytössä. Muutaman nypyn vuoksi ei todellakaan kannata juosta kauppaan – paitsi ehkä korkeintaan ostamaan nukkakampa.

–­Vaatteen kokonaiselinkaaresta puhuttaessa keskitytään mielestäni liian vähän ostotapahtuman jälkeiseen aikaan. Moni ei osaa edes ajatella niitä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, joita meillä voi olla vaatteen tai kenkäparin kestävyyden parantamiseksi ja kauneuden säilyttämiseksi.

– Jos brändi ei tarjoa ylläpidosta pesumerkintöjä tarkempia ohjeita, kuluttaja jää ostotapahtuman jälkeen oman tietämyksensä varaan. Varsinkin, jos myyjää ei ole koulutettu opastamaan asiakasta huoltoon ja ylläpitoon liittyvissä asioissa, Manninen harmittelee.

Hemmottele kenkiä spa-hetkellä

Manninen haluaa ajatella vaatehuoltoa vaatekaapin kauneudenhoitorutiinina.

– Se voi olla myös ihana tapa rentoutua ja sulkea ajatukset hetkeksi muista asioista. Haluan näyttää, että vaatehuolto voi olla myös rentouttavaa arjenluksusta. Vaatekaapin kauneudenhuoltoa.

Mannisen vinkki onkin järjestellä ajatuksia uudestaan. Pakollisen pahan sijaan vaatehuoltoa voi ajatella rentouttavana spa-hetkenä sekä itselle että kengille. Kun vaivan jaksaa nähdä, maksaa se itsensä takaisin. Uutuudenviehätyksen voi saada myös vanhan vaatteen kanssa, kun sen on huoltanut priimakuntoon.

Toinen hauska idea on järjestää ystävän kanssa huoltotreffit tai -vaihto.

– Huoltakaa toistenne talvitakit tai villapaidat ja maksimoikaa uutuuden tunne. Toisen tekemänä ruokakin maistuu paremmalta!

Haaveena huoltostudio

Kestävät arvot näkyvät Mannisen työssä myös erilaisten luonnonmukaisten brändien suosimisena. Manninen neuvoo sivustollaan ihmisiä valitsemaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Erilaisia vaihtoehtoja onkin saatavilla, mutta joitakin asioita joutuu tilaamaan kaukaakin.

Manninen haluaisikin perustaa nettikaupan, jossa myydään ympäristöystävällisiä huoltotuotteita kengille ja vaatteille. Toinen tulevaisuuden haave on perustaa kivijalkakauppa, jonka yhteydessä olisi huoltostudio. Sinne ihmiset voisivat tuoda rakkaimmat vaatekappaleensa ja kenkänsä huollettavaksi.

– Olen päättänyt tehdä vaatteiden ja jalkineiden huolenpidosta taas tärkeää ja kiinnostavaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt