MyStyle

MAINOS Helsingin Pantti

Makaako kultasi tyhjän panttina?

Julkaistu:

Jos kodista löytyy joulusiivouksen yhteydessä vaikkapa rikkinäisiä kultakoruja, Helsingin Pantissa ne voi muuttaa rahaksi.
Helsingin Pantin aluejohtaja Riku Järviöllä on vuosikymmenien kokemus tavaroista, joita on tuotu panttikonttoriin arvioitavaksi lainan saamista vastaan. Hän tuntee myös lainan vakuuksista suosituimman, joka kiiltelee Helsingin Pantin säilytystiloissa. Kultakoruja on joka lähtöön: siroa ketjua, muhkeaa vitjaa ja näyttävää sormusta. Helsingin Pantissa saattaa nähdä myös pieniä kultaharkkoja rasioissaan. Ehkä harvinaisin lainan vakuudeksi tuotu kultaesine on ollut kilon painoinen juhlaraha.

”Kullan hinta on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, eli nykyään sillä saa isompia lainoja kuin joskus aikanaan. 2012 kullan hinta oli korkeimmillaan, nyt se hieman laskenut ja ollut noin 1100 euroa unssilta”, Järviö selostaa kullan panttaamisen suosiota.

Miten kullan arvo määritellään?

Kullan arvo mitataan painon ja puhtauden yksikön eli karaatin mukaan. Yleensä puhutaan karaateista, mutta Suomen lainsäädännössä määrätään, että kultatuotteissa tulee ilmaista pitoisuus massan tuhannesosina. Kun korussa on leima 585, se tarkoittaa 585 promillea eli 58,5 prosenttia puhdasta kultaa. Yleisin pitoisuus Suomessa on 14 karaattia, vihkisormukset ovat yleensä 18 karaattia. 24 karaatin kulta on puhdasta kultaa.

Keltakullan värisävyt ovat siitä jännittäviä, että ne saattavat kertoa mistä kaukaa koru on peräisin.

”Keltakultasormus voi olla hyvinkin eri värinen, riippuu siitä mitä sormukseen on laitettu kullan lisäksi. Joissain maissa tykätään vaaleammasta, joissain tummemmasta. Esimerkiksi Thaimaassa korun kultapitoisuus voi olla jopa 96,5 prosenttia ja se on siten keltaisempaa.”

Kultakorut kertovat myös kantajiensa elämästä. Esimerkiksi romanikulttuurissa näyttävät kultasormukset isoine kivineen kuuluvat asiaan.

”Aikanaan, kun romanit kulkivat paikasta toiseen, heillä oli omaisuus mukana jalometalleissa. Sormuskin saattoi painaa 50 grammaa”, Järviö kertoo.

Lapponia ja Kalevalakoru ovat kysyttyjä

Jos on lainalle tarve, mutta kultakorujen arvo mietityttää, Helsingin Pantin konttorissa voidaan tehdä arvio yhdelle tai useammalle korulle. Konttorilla on ihmissilmän lisäksi käytössään useita keinoja kullan pitoisuuden mittaamiseksi, esimerkiksi happotesti ja röntgenlaite.

Helsingin Pantilla on kilpailukykyisen hinnan lisäksi muutama kultakorun arvoa kohottava valttikortti, jos harkitsee kullan muuttamista rahaksi.

”Suomessa on paljon kullan ostajia, jotka lupaavat parhaan hinnan. Jos tekee vertailuja, meiltä saa kuitenkin enemmän lainaa kuin mitä saisi myymällä kultakorunsa. Täällä katsotaan kullan pitoisuuden ja painon lisäksi design - onko koru tunnetun taiteilijan tekemä. Tai jos se on muuten vain kaunis koru. Lapponia ja Kalevalakoru ovat kysyttyjä.”

Jos kultasormuksessa on timantteja, ne arvioidaan erikseen, ja lainasumma kasvaa timantin arvon mukaan. Ja jos perintökorun muuttaminen rahaksi alkaakin kaduttaa, panttilainaamisen etuna on se, että korun voi lunastaa takaisin.

Niin sanottua romukultaakaan ei kannata väheksyä. Rikkinäiset ketjut, rasian kannet tai korvakorut voi myös tuoda arvioitavaksi. Toisin kuin ehjät korut, romukulta arvioidaan pitoisuuden ja painon mukaan.

Näin toimit, kun haluat lainaa Helsingin Pantista:

- Vie tavara arvioitavaksi yhteen 12 panttikonttorista tai kysy arvioita online-palvelussa

- Saat tavarastasi kuitin ja rahaa heti

- Lainasta maksetaan toimitusmaksu ja korko, joka määräytyy lainasumman ja ajan mukaan

www.pantti.fi
MAINOS Helsingin Pantti