Ei pelkkä nykyteinien villitys – 14 enemmän tai vähemmän levotonta kuvaa leggingsien vuosikymmenistä

Julkaistu:

Muoti
Leggingsejä joko vihataan tai rakastetaan. Jos tarkastelee muodin historiaa, voimme todeta strech-pöksyjen tulleen jäädäkseen.
Olemme todenneet jo aiemmin, että leggingsit yksinään voivat olla väärin puettuina melko hirveät. Se on vain karu totuus, että niitä ei kannata käyttää ilman pidempää paitaa.

Mutta oikein yhdistettynä erilaisten asusteiden kanssa ne saattavat olla erittäin toimiva vaatekappale.

Sanotaan se nyt kuitenkin suoraan: monien parjaamat leggingsit ovat tulleet katukuvaan jäädäkseen.

Harva muistaa, että leggingsien historia ulottuu pidemmälle taaksepäin kuin vain muutaman hassun vuoden verran. Ensimmäiset strech-pöksyt nähtiin nimittäin ikonisen näyttelijä Audrey Hepburnin päällä jo 1950-luvulla.

Ja jos joku on tyyli-ikoni, on se Hepburn.


Hepburnin housuja ei vielä voi täysin leggingseiksi kutsua. Ne olivat kuitenkin ensiaskel joustavien strech-pöksyjen suuntaan.

Who What Wear -sivusto on koonnut leggingsien huippuhetket yhteen artikkeliin. Joidenkin mielestä leggingsit ovat maailmanhistorian kamalin muoti-ilmiö, niitä ei olisi koskaan pitänyt keksiä ja ilmiönä niistä tulisi päästä mahdollisimman ripeästi eroon.

Toisten mielestä leggingsit sopivat niin arkeen kuin juhlaan!


Leggingsit eivät suinkaan ole mikään nykyteinien muoti-ilmiö. Jo vuosisatoja sitten kaikista varakkaimmat aristokraatit haalivat vaatevarastoonsa reiteen asti ulottuvia silkkisukkia, joita voidaan pitää leggingsien esimerkkeinä. Tästä lähtien ne ovat hiljalleen ujuttautuneet trendeihin.

Ensikosketuksen huippumuotiin leggingsit saivat jo 1970-luvulla, kun ne esiteltiin ensimmäisiä kertoja muotinäytöksessä. Suunnittelija Betsey Johnson toi leggingsit näytöslavalle 1974.


Leggingseillä on ehdottomasti ollut huippuhetkensä, esimerkiksi Grease-elokuvan pääosaesittäjän Olivia Newton-Johnin kiiltäväpintaiset housut ovat taatusti jääneet mieleen.

Toimituksen suosikki on Grace Jonesin legginsit ja tyyli Bond-elokuva Kuoleman katse -julisteessa.

Huippuhetkien lisäksi leggingseillä on ehdottomasti ollut myös huonoja hetkiä. Erityisesti, kun niistä alkoi tulla halpoja ja huonompilaatuisia.


´


Merkittävin vuosikymmen leggingseille oli ehdottomasti 1980-luku. Tuota vuosikymmentä voidaan pitää aikana, jonka jälkeen ei ollut enää paluuta strech-vapaaseen aikaan. Fitness-ilmiö ja sitä kautta urheilumuoti alkoi yleistyä, ja Jane Fonda toi maailman tietoisuuteen aerobicin sekä leggarit ja säärystimet kaikkien huulille.

Punkmuoti oli 1980-luvulla suosiossa, ja samalla katukuvassa yleistyivät kireät leggingspöksyt.


1990-luvulla värikkäät leggarit alkoivat yleistyä katumuodissa. Ei ollut enää ”punk” pukeutua pinkkeihin leopardilegginseihin.

Laura Ashley esitteli kukkaleggarit ja topin, jota voidaan nyt pitää melko rohkeana valintana – ei sen takia, että se oli paljastava, vaan on todella rohkeaa, jos tämän vaatekerran pukee vapaaehtoisesti päälleen.


1990-luvulta 2000-luvulla tultaessa legginsit olivat tulleet jäädäkseen. Jos kerran huippumalli Kate Moss ja näyttelijä Sienna Miller näyttävät hyvältä leggarit jalassa, niin tottahan toki ne sopivat kenelle vain!

Moni varmasti muistaa, kuinka Millerin kimallemekko ja leggariyhdistelmää yritettiin kopioida.


Kaikesta strechin historiasta huolimatta tasaisin väliajoin kauhistelemme, kuinka leggingsit ovat päässeet huippumuotiin.

Esimerkiksi maaliskuussa Giambattista Valli esitteli muotinäytöksessään huippumuotia – ja leggingsejä. Niken kanssa yhteistyötä tekevän suunnittelijan juhlavien asukokonaisuuksien joukossa vilahti myös treenileggareita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt