Maiju, Jenny ja Iitu perustivat Facebook-ryhmän, jossa vanhojentanssimekkoja lahjoitetaan tarvitseville - MyStyle - Ilta-Sanomat

Maiju, Jenny ja Iitu perustivat Facebook-ryhmän, jossa vanhojentanssimekkoja lahjoitetaan tarvitseville

Vanhojentanssimekko voi maksaa uutena useita satoja euroja. Mallina Meslewin mekossa helmikuussa vanhat tanssinut Siiri Hautamäki.

Vanhojentanssimekko voi maksaa uutena useita satoja euroja. Mallina Meslewin mekossa helmikuussa vanhat tanssinut Siiri Hautamäki.

Julkaistu: 2.8.2017 12:20

Tuoreen Facebook-ryhmän ajatuksena on auttaa vanhojen tanssien kustannuksissa niitä, jotka eivät muuten pääsisi tanssimaan.

Facebookissa lähti kiertämään menneenä viikonloppuna uusi villitys: käyttäjät pistivät käytetyt vanhojentanssimekkonsa lainattaviksi tai lahjoitettaviksi tuoreen Facebook-ryhmän seinälle. Perjantaina perustetussa ryhmässä on jo 591 jäsentä, ja mekkoja on tarjolla lähemmäs viisikymmentä.

– Näin yhden tytön päivityksen asuinkaupungissani, jossa tämä lahjoitti oman mekkonsa. Olin yrittänyt myydä omaa vanhojentanssimekkoani jo aiemmin, mutta päätin, että se satanen, minkä mekostani saisin, ei toisi minulle niin paljoa, kuin mitä sama mekko toisi sellaiselle, jonka tanssit se pelastaisi, ryhmän perustaja Maiju Ylitalo kertoo MyStylelle.

Ylitalon lisäksi Lahjoita vanhojentanssimekkosi ja -pukusi -ryhmää ylläpitävät Jenny Kaminen ja Iitu Viiri. He ilmoittautuivat innokkaiksi auttajiksi ryhmän järjestelyssä ja ilmoitusten vahtimisessa.

– Näin Maijun alkuperäisen päivityksen ja kysyin kommentilla, pitäisikö perustaa näille ryhmä. Itsellänikin on yksi mekko, jonka haluaisin lahjoittaa, Kaminen kertoo.

– Hyväntekeväisyyteen voi aina laittaa vähän aikaa, vaikka se olisi kuinka kortilla. Ylläpitäjänä voi olla joskus hyvinkin työllistetty. Siksi yksi ylläpitäjä tällaiselle ryhmälle on aika vähän.

Ylitalon oma Facebook-ilmoitus keräsi nopeasti kommentteja ja innoitti kokonaisen lahjoitusryhmän perustamiseen. Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täällä.

Mahdollisuus prinsessapäivään

Ryhmän ajatuksena on tarjota mahdollisuus vanhojen tansseihin niillekin, joilla budjetti on syystä tai toisesta tiukilla. Jokainen mekon lahjoittaja saa itse valita, kelle mekkonsa lainaa tai lahjoittaa. Myyntiä ryhmässä ei ole.

– Ryhmästä on tullut paljon hyvää palautetta, ja olen siitä tosi onnellinen! Paljon viestejä yksinhuoltajavanhemmilta, sairastuneilta vanhemmilta ja vanhemmistaan erkaantuneilta vanhojen tansseista haaveilevilta. Pelkästään ihmisten tarinoiden kuuleminen kiitosten saattelemana on ollut minulle jo valtava kunnia, Ylitalo sanoo.

Hän on itse kuusilapsisen perheen keskimmäinen, eikä vanhojen tansseihin ollut suuria resursseja käytössä. Ylitalo tienasi suurimman osan tansseihin käytetyistä rahoista itse koulun ohella tehdyllä työllä. Lopullinen budjetti oli noin 150 euroa.

– Isosiskoni laittoi hiukseni, ja meikit laitoin itse. Sain mekkoni käyttämättömänä meidän koulun ihanan koulukuraattorin kautta.

Iitu Viiri puolestaan kertoo, että omaan vanhojentanssipäivään kului pari vuotta sitten noin 400–500 euroa. Se alkaa olla jo lähellä keskivertokuluja. Eräs vantaalaisisä kertoi Ilta-Sanomille helmikuussa, että oman tyttären päivään upposi reilut tuhat euroa. Länsiuusimaalainen äiti puolestaan kertoi kustannusten olleen kaikkineen noin 450 euroa.

MyStyle vieraili viime vanhojen tanssien aikaan juhlapukuliike Meslewissä. Uutena mekot maksavat satoja euroja.

MyStyle vieraili viime vanhojen tanssien aikaan juhlapukuliike Meslewissä. Uutena mekot maksavat satoja euroja.

Lainaaminen ja lahjoittaminen on myös ekologista

Ylitalo, Kaminen ja Viiri toivovat, että pukujen lainaaminen ja lahjoittaminen mahdollistaisivat ikimuistoisen päivän useammalle tytölle. Samalla pukujen kierrättäminen on ekologinen vaihtoehto.

– Omissa toiveissa olisi myös hääpukujen lahjoittaminen. Lahjoitin itse Fidalle 800 euron käyttämättömän hääpuvun pari vuotta sitten. Myyminen on jokseenkin aikaa vievää. Jos katsoo hääpukukirppisryhmiä, näkee, että siellä on kansiot pullollaan aika kalliita käytettyjä pukuja. Siellä ne saattavat olla myynnissä erittäin pitkään, ja sitten ne menevät jo pois muodista. Siinä ei sitten kukaan voita ja luontokin kärsii, Jenny Kaminen sanoo.

– Saman olen huomannut vanhojenmekoissa. Jopa käytettyjen pukujen hinnat nousevat helposti 300 euroon, Iitu Viiri sanoo.

Tuoreimmat osastosta