Silmälasimuoti eri vuosikymmeninä – mitä aikakautta omat rillisi edustavat?

Julkaistu:

Silmälasit
Silmälasimuoti vaihtelee aivan kuten muutkin trendit.
Kerroimme viime viikolla tämän vuoden silmälasitrendeistä ja siitä, mikä silmälasimalli on jäänyt nyt epämuodikkaaksi: kyseessä on hyvin matala suorakulmainen kehys, jossa on suhteellisen leveät sangat ja usein myös näkyvä suunnittelijan logo.

Kyseisen kehysmallin muistaa varmasti jokainen, sillä kehys oli muodissa kymmenisen vuotta sitten, eikä se ole poistunut katukuvasta vieläkään kokonaan. Kuitenkin matala suorakulmainen metallikehys brändilogoaisalla on juuri nyt kauimpana vallitsevista trendeistä.


Uutinen herätti keskustelua, joten päätimme kurkistaa silmälasimuodin historiaan. Esimerkiksi Dailyworth, Through the Lens -sivusto ja LoveToKnow-sivusto listaavat silmälasitrendejä 1900-luvun alkupuolelta 2010-luvulle.

1920- ja 1930-luku

1900-luvun alussa silmälasit olivat pyöreitä. Hyvän esimerkin ajan silmälaseista antaa muun muassa presidentti Franklin D. Roosevelt.


1940- ja 1950-luku

Seuraavilla vuosikymmenillä suurin trendi miesten laseissa oli pyöreiden kehysten lisäksi browline eli kulmia korostava kehysmalli, jossa kehysten yläosan paksu muoviosa yhdistyy kapeisiin metallisiin alaosiin. Sama idea näkyy yhä esimerkiksi Ray-Banin klassisissa Clubmastereissa.

Naisten silmä- ja aurinkolaseista muistetaan molemmilta vuosikymmeniltä tietysti Marilyn Monroe ja kissamaiset cat eye -kehykset.


1960- ja 1970-luku

60- ja 70-luvuilla silmä- ja aurinkolasit kasvoivat suuriksi ja olivat malliltaan pyöreitä tai pehmeän geometrisia ja kulmikkaita. Tietysti myös pilottimalliset ohuet metallikehykset liitetään vahvasti 70-lukuun.


1980-luku

Supersuurista silmä- ja aurinkolaseista siirryttiin pikkuhiljaa hieman pienempiin ja futuristisiin malleihin. Silti myös ylisuuret kehykset olivat vielä ajankohtaisia. 80-luvulla vuosikymmeniä hallinnut pyöreähkö malli vaihtui suoralinjaiseen ja matalampaan.


1990-luku

90-luvulta muistetaan erityisesti ovaalinmuotoiset ohuet metallikehykset sekä miehillä että naisilla. Kehykset olivat paljon pienempiä, hillitympiä ja asiallisempia kuin edellisillä vuosikymmenillä.


2000-luku

Kuten yllä jo mainittiin, 2000-luvulla silmälasimuoti pieneni ja kapeni entisestään. Viime vuosikymmen muistetaan suurimmaksi osaksi matalista suorakulmaisista kehyksistä.

2017

2010-luvulla silmälasit alkoivat taas kasvaa, ja tänä vuonna lasit saavat olla suuret ja henkiä reippaasti menneitä vuosikymmeniä. Esimerkiksi Robert Downey Jr. ja Meryl Streep ovat päivittäneet silmälasityylinsä taas reilusti 2000-luvun lasejaan suurempiin kehyksiin.


Kuten kerroimme viime viikolla, silmälasitrendeissä on tällä hetkellä vallalla useampi rinnakkainen trendi. Näkyvimmin juuri nyt ovat pinnalla pyöreät ja simppelit kehykset, läpikuultavat muovikehykset ja suuret 70- ja 80-lukuja henkivät kehykset. Vaikutteita haetaan oikeastaan kaikilta muilta menneiltä vuosikymmeniltä paitsi 2000-luvulta.


Buzzfeed on tehnyt hauskat videot, joilta näkee sekä miesten että naisten aurinko- ja silmälasimuodin muutokset aina 1930-luvulta tähän päivään. Videoilta on helppo hahmottaa, että ainakin 60-, 70- ja 80-lukujen trendit, joista muoti nyt muutenkin ammentaa, ovat palanneet vahvasti pinnalle.Buzzfeedin video miesten silmälasimuodista. Jos video ei näy, voit katsoa sen myös täällä.Buzzfeedin video naisten silmälasimuodista. Jos video ei näy, voit katsoa sen myös täällä.

Kuten Through the Lens -sivustolla muistutetaan, silmälasitrendit kiertävät ympyrää aivan samalla tavalla kuin muukin muoti. 2000-luvun hyvin matalat ja suorakulmaiset kehykset ovat liian lähellä nykyhetkeä ja vielä liian tarkasti muistissa, ja vaativat siksi lisää aikaa näyttääkseen taas sopivasti nostalgisilta ja trendikkäiltä. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että vaikka nyt pyöreämmät kehykset ovat se muodikkain valinta, myös matalat ja suorakulmaiset lasit palaavat vielä nenillemme – jos ei vielä muutaman vuoden niin ehkäpä vuosikymmenen kuluttua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt