MyStyle

Oletko palelevaa sorttia? Opi erottamaan lempivillasi

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Villan nimeen vannovat kaikki, jotka tietävät, miltä jatkuva paleleminen tuntuu. Lue, kuinka villat eroavat toisistaan.

Ylellinen kashmir

Kashmirvuohi viihtyy kylmissä oloissa Mongoliassa ja Kiinassa. Vuohille kasvaa tiheä alusvilla, josta saadaan kehrättyä ylellistä ja pehmeää kashmirlankaa.

Kashmirvilla on lämmin mutta ei hiostava. Se imee kosteutta tuntumatta märältä, joten materiaali sopii myös alus- ja yövaatteiksi paljon hikoilevalle. Kashmir kutittaa villoista vähiten ja on helppohoitoinen materiaali. Monesti pelkkä tuuletus riittää. Ainoa haittapuoli on villan nukkaantuminen. Nypyt tosin irtoavat helposti käsin tai nukkakammalla.

Kotoinen lampaan villa

Lampaan villasta neulotut tuotteet ovat lämpimiä, pehmeitä ja joustavia. Lämmöneristyskyky johtuu kiharista kuiduista, joiden väleihin jää ilmakerroksia. Myös lampaan villa imee hyvin kosteutta tuntumatta märältä.

Villakuitu vanuu helposti, jos sen pesee liian kuumassa vedessä: kuitujen suomut aukeavat ja takertuvat toisiinsa. Villa on koin herkkua etenkin likaisena ja kellastuu auringossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos villavaate rypistyy, se oikenee itsestään kosteassa ilmassa tuuletettaessa.

Pörröinen angora

Angorakanin villa on pörröistä ja pehmeää. Sillä on parempi lämmöneristyskyky kuin lampaan villalla, ja siksi sitä käytetään esimerkiksi hartioiden, lantion ja polvien lämmittimissä.

Karvojen pintaa peittää ohut vahakerros, mikä tekee karvasta sileän ja kiiltävän. Angoraneuleesta irtoaa helposti karvoja, jotka tarttuvat muihin vaatteisiin. Neuleen alla on siksi parempi käyttää sileäpintaista vaatetta. Angora on herkkä vanumaan.

Muhkea mohair

Mohairia saadaan mohairvuohen peitinkarvoista. Ensimmäisellä kerimiskerralla saadaan pehmein villa eli kid mohair. Mohairvilla tuntuu iholla miellyttävältä. Pitkän kuidun ansiosta se ei nyppäänny samalla tavalla kuin lyhytkuituiset villat. Mohair kestää kulutusta, oikenee helposti rypyistä, imee hyvin kosteutta ja eristää lämpöä. Se ei myöskään vanu herkästi eikä sähköisty. Mohairvaate puhdistuu helposti ja pitää lepopäivistä.

Pehmeä merinovilla

Jalostetusta merinolampaasta saadaan hyvin hienoa ja pehmeää alusvillaa, jota moni villalle allerginenkin voi käyttää. Merinovilla ei kutita, kuten tavallinen lampaanvilla. Merinokuitu on kiharampi kuin muut villakuidut eikä nyppäänny yhtä helposti kuin lampaan villa. Se lämmittää, hengittää eikä hiosta. Myös tämä villa imee kosteutta tuntumatta märältä.

Merinovillaneule on helppo pitää puhtaana pelkästään tuulettamalla, koska se ei ime itseensä hien hajua.

Kestävä alpakka

Alpakka on kamelinsukuinen eläin. Siitä saadut karvat ovat onttoja, joten niillä on hyvä lämmöneristyskyky. Alpakkavillan imukykyiset kuidut siirtävät kosteutta pois iholta, joten alpakkavaatteet eivät tunnu kosteinakaan kylmiltä.

Kuidun kiharuuden ansiosta alpakkavaate on myös hyvin joustava ja oikenee helposti rypyistä. Alpakka on lampaan villaa kestävämpää. Se ei kutita eikä ärsytä ihoa. Alpakalla on myös kyky puhdistaa itse itsensä niin kuin muillakin villoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt