”Ylipaino näkyy ihossa” – Yhä nuoremmat hakevat kosmetologilta apua iho-ongelmiin

Julkaistu:

Iho-ongelmat
Miten nuorten iho on muuttunut konkarin mielestä vuosikymmenissä?
Yhä nuoremmat hakevat apua iho-ongelmiin ammattilaisilta.

Syynä voi olla yksinkertaisesti se, että hoitoja on nykyään paljon tarjolla ja niistä puhutaan yleisesti, mutta nuorten iho on myös muuttunut vuosikymmenissä, sanoo SKY-kosmetologi Inkeri Valtonen. Hänellä on alalta yli 40 vuoden kokemus.

– Näen kyllä, että ihmiset ovat muuttuneet paljon työurani aikana, ja syy siihen on joku, mitä laitetaan suusta alas: ehkä ruoka, hormonit, kemikaalit tai joku muu sellainen.

– Ennen tytöt tulivat teinipuhdistukseen 13-vuotiaina ja pojat 14–15-vuotiaina. Nyt tytöt ovat 10–11-vuotiaita ja pojat 12–14-vuotiaita.

Hyvin nuorilla asiakkailla on nykyään yksi nimittäjä: ylipaino.

– Tämä on jotenkin yhteydessä hormonitoimintaan. Olen nähnyt 12-vuotiaita tyttöjä, jotka ovat hyvin ylipainoisia ja joilla on iho hyvin rasvainen. He vaikuttavat ulkoisesti parikymppisiltä.

– Tämä nuorten ylipaino on jotenkin erilaista kuin aiemmin. Ehkä se tuo mukanaan ihon rasvoittumista, jota ei vanhemmissa ikäluokissa näe.

Karvoja kasvoissa

Valtosen mukaan myös yhtä kiusallista pulmaa näkee enemmän kuin aiempina vuosikymmeninä.

– Kasvojen karvoitus on lisääntynyt. Se taas liittyy usein munasarjojen monirakkulaoireyhtymään, joka on joko lisääntynyt, tai sitten se tunnistetaan nykyisin paremmin.

Duodecim kertoo, että munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy 5–15 prosentilla naisista. Syytä ei tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä.

Oireyhtymän tunnusmerkkejä ovat juuri liiallinen karvojen kasvu sekä myös epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia.

Ota kantaa

Kärsitkö iho-ongelmista?

Kyllä 56% En 44%
Ääniä yhteensä 1468

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt