Hiustenhoito: 9 myyttiä – testaa, tiedätkö oikeat vastaukset! - MyStyle - Ilta-Sanomat

Hiukset kasvavat sentin kuussa ja 8 muuta hiusväitettä – tiedätkö oikeat vastaukset?

Tiesitkö, että jatkuva harjaaminen irrottaa hiuspohjasta talia?

Julkaistu: 22.3.2016 20:22

IS listasi 9 yleistä uskomusta hiuksista. Kampaaja kertoo, ovatko ne totta.

Lisääkö harjaaminen hiusten kiiltoa? Voiko hiuksista saada tuuheammat? Leviääkö kaksihaarainen hius?

Kampaaja Meeri Mäntylä vastaa, ovatko yleiset uskomukset hiuksista totta vai tarua.

1. Hiukset kasvavat sentin kuussa.

Totta ja tarua. Kyseessä on keskimääräinen hiusten kasvumäärä kuukaudessa. Toisilla kasvaa vähemmän, toisilla parikin senttiä kuussa. Vauhti saattaa muuttua esimerkiksi hormonimuutosten tai ikääntymisen myötä. Hiusten leikkaaminen ei vaikuta kasvuvauhtiin.

2. Kaksihaaraiselle hiukselle ei ole muuta pelastusta kuin sakset.

Totta. En ole törmännyt vielä mihinkään ihmeaineeseen tai käsittelyyn, joka sulattaisi kaksihaaraisia takaisin yhteen.

3. Jos kaksihaaraisia ei leikkaa, halkeama voi levitä ja vaurioittaa hiusta pidemmälle.

Totta ja tarua. Halkeama voi levitä muutamaan milliin, mutta ei se lähde halkaisemaan koko hiusta tyveen saakka. Kaksihaarainen hius kuitenkin kielii hiuksen kuivuudesta tai rakennevauriosta, joten tällainen hius saattaa katketa tai vaurioitua jo muutenkin normaalia hiusta herkemmin.

4. Hiuslaatu pysyy koko elämän samana.

Tarua. Hiuslaatu voi hyvinkin muuttua iän myötä. Monella hiukset tummenevat 20–30 vuoden iässä, toisilla raskaaksi tuleminen saattaa muuttaa hiuslaatua esimerkiksi suorasta kiharampaan. Myös sairaudet ja lääkitykset voivat muuttaa hiuslaatua.

5. Naisten hiukset eivät ohene vanhetessa.

Tarua. Hiuksen läpimitta saattaa pienentyä ihmisen ikääntyessä. Kun samalla kasvuvauhti hidastuu ja joidenkin tippuneiden hiusten tilalle ei välttämättä kasva enää uusia, ohentuminen saattaa tuntua hyvinkin konkreettisesti.

Kaksihaarainen hius kielii hiuksen kuivuudesta tai rakennevauriosta.

6. Koska hiukset ovat kuollutta solukkoa, niitä ei voi tuuhentaa mitenkään tai nopeuttaa niiden kasvua.

Tarua. Hiuksia voi tuuhentaa kosmeettisesti erilaisten tuotteiden avulla. Tämä tuuheus lähtee kuitenkin pesussa pois. Hiusten kasvuakin saattaa pystyä tehostamaan terveellisellä ruokavaliolla tai lisäravinteilla, jos kehossa on ennestään jonkin hiusten vaatiman ravintoaineen puutosta.

7. Hilse on aina merkki huonosta hiustenhoidosta.

Tarua. Kyse on pikemminkin ihonhoidosta kuin hiustenhoidosta. Vääränlainen sampoo ja liian pitkä tai lyhyt pesuväli ovat omiaan lisäämään ongelmia. Mutta useammin kyse on hiuspohjan ihon kuivuudesta tai liiallisesta talin tuottamisesta. Tämä voi olla perinnöllistä, jonkin taudin aiheuttamaa tai johtua väliaikaisesti esimerkiksi kovista pakkasista ja pipon käytöstä.

8. Käsittelemättömiä hiuksia ei tarvitse leikata säännöllisesti, koska ne eivät vaurioidu esimerkiksi värjäyksestä.

Tarua. Käsittelemätönkin hius vaurioituu ihan normaalissa elämässä, esimerkiksi mekaanisesta rasituksesta, kuten harjauksesta, hankauksesta, hiuslenkeistä ja kuumalaitteista. Myös aurinkoiset kesäpäivät hapettavat hiusta normaalia kovemmalla vauhdilla, mikä näkyy yleensä hiuksen vaalenemisena, kuivuutena ja sitä myöten mahdollisesti vaurioitumisena.

9. Mummon ohje, eli 100 harjanvetoa päivässä pitää hiukset kiiltävinä.

Totta ja tarua. Jatkuva harjaaminen irrottaa hiuspohjasta talia, joka sitten leviää pitkin hiuksia ja saattaa saada tätä myötä hiukset näyttämään kiiltävimmiltä. Se on vain kosmeettinen muutos, joka tulee oman päänahan rasvasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?