MyStyle

192-senttinen suomalaisnainen kertoo – tämä on vaikeinta pitkän naisen arjessa

Julkaistu: , Päivitetty:

Pitkän naisen elämä ei ole aina helppoa. Sopivia vaatteita ei oikein tahdo löytyä ja lentokoneessa on liian vähän jalkatilaa.
Toisaalta lamppu on helppo vaihtaa itse. Nyt Suomen pitkät pimut ovat tekemässä kalenteria pitkien naisten arjesta.

– Mähän olen kävelevä friikkisirkus useimmille ihmisille, jotka lasketaan niin sanotusti normaalin pituiseksi, 190-senttinen Heidi Kiikola, 34, naurahtaa.

Kiikola itse ei ole kommenteista moksiskaan. Hän sanoo kestävänsä kritiikkiä ja heittävänsä itsekin ”hurttia läppää”. Hän arvelee, että se johtuu osin siitä, että hän on joutunut kuulemaan pituudestaan lapsesta asti.

– Olisinko ollut kahdeksan vai yhdeksän, kun 160 senttiä meni rikki. Yläasteella olin jo 180 senttiä, muita yli päätä pidempi. En koe, että minua olisi henkilökohtaisesti kiusattu, mutta kun olen lukenut pitkien naisten Facebook-ryhmästä muitten juttuja, niin olen huomannut, että olen minäkin tuota kuullut.Terhi Anttila, 53, on yksi pitkien naisten Facebook-ryhmän ylläpitäjistä. 192-senttinen Anttila kertoo, että ryhmän tarkoitus on antaa vertaistukea. Naiset keskustelevat keskenään esimerkiksi vaatevinkeistä ja tukevat toinen toisiaan.

– Toisilla on nuoruudesta isompia traumoja pituudestaan. Toiset ovat päässeet helpommalla.

Järvenpääläinen Anttila kertoo, että hän on aina elänyt pitkien ihmisten keskuudessa ja pituus on ollut hänelle luontevaa. Hänen perheensä on ollut pitkä ja hänen puolisonsa on häntä 15 senttiä pidempi.

– Suomalaiset ehkä osaltaan hieman vieroksuvat, jos ihminen ei ole juuri ”normikokoinen”. Jos on hyvin tukeva tai lyhytkasvuinen niin ihmiset katsovat ja tuijottavat. Silloin nuorena tuli hyvin paljon ikävää kommenttia, mutta paljon myös kehuttiin.

Kalenterin tuotto menee hyväntekeväisyyteen

Koulukiusaamiskokemuksista lähti pitkien naisten kalenteri-idea. Heidi Kiikola on projektissa mukana. Hän on malliporukan pisin. Kalenterin tuotto lahjoitetaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamisen vastaiseen kampanjaan.

– Se on vuoden 2016 kalenteri. Kuvat ovat sellaisia, että ne tuovat esille pitkien naisten arjen ja juhlatilanteiden koomisia ja hankalia tilanteita ja toisaalta meille hyvin helppoja tilanteita.

Kiikola ymmärtää, että naisia voidaan kiusata pituuden takia. Siksi hän lähti kalenteri projektiin auttaakseen. Vaikka hän on saanut paljon positiivisia kommentteja esimerkiksi hyvästä ryhdistään, hänelle tulee ikäviäkin kommentteja.

– Tällä viikolla kaupassa ohitseni käveli keski-iän ylittänyt lyhyt mies, joka sanoi ”hyi saatana” ja jäi katselemaan perääni. Mielestäni olin asiallisesti liikenteessä, en sen näköisenä, että ulkonäköäni olisi pitänyt kommentoida noin tai olisin haissut pahalta. Yleensä vain sivuutan tuollaiset tapahtumat.

”Olen ihmisnosturi”

Espoosta Eurajoelle muuttanut Kiikola kertoo, että hän on töissä 155–160-senttisille työkavereilleen ihmisnosturi. Keittiössä työskentelevä Kiikola nostaa ja laskee jatkuvasti tavaroita.

– Autan pienempiä arjessa enkä tarvitse miestä lampun vaihtamiseen. Sovituskopissa voi olla ikävä tunne, jos se on mitoitettu naisille. Koko pääni ja ylävartaloni näkyy liikkeeseen, kun oven ylärima kulkee rintojen kohdalta.

Terhi Anttila kertoo, että esimerkiksi autoliikkeissä autot ovat kaikkea muuta kuin tilavia, vaikka niitä sellaisina markkinoidaan.

– Lentokoneet ovat toinen ikuinen keskustelun aihe. Jalat eivät mahdu, vaikka miten yrittäisi.


Anttilan mukaan vaatteiden hankintakin on pitkille naisille hankalaa. Usein ne pitää tilata ulkomailta.

– On joitain kauppoja, jotka myyvät vaatteita ”isoille tytöille”. Myyjä vain sanoo, että olen liian laiha kauppaan. Liikkeissä on helposti niin, että mitä isompi numero on, sitä leveämpi vaate on. Se ei kasva vain pituutta.

Anttila kertoo, että esimerkiksi korkokengät jakavat paljon mielipiteitä pitkien naisten keskuudessa. Hän itse ei ole käyttänyt korkokenkiä koskaan.

– Korkokengille ei ollut nuorena tarvetta, kun pituutta oli ilmankin. En oppinut edes kävelemään niillä. Monet taas ovat sitä mieltä, että 190-senttinen nainen voi hyvin käyttää korkokenkiä.

Mielipiteet miehen pituudesta vaihtelevat

Toinen asia, joka jakaa pitkien naisten mielipiteitä, on miehen pituus. Heidi Kiikola sanoo, että hän on pidempi kuin suomalainen mies keskimäärin. Hänen entinen miehensä oli kymmenen senttiä häntä lyhyempi ja nykyinen on häntä viisi senttiä lyhyempi.

– Kun hain miestä treffimarkkinoilta, pyrin rajaamaan, etten sallinut itselleni sitä, että olisin katsellut kauheasti itseäni lyhyempiä. Ehkä senkin takia, ettei muu ympäristö saisi lisää vettä myllyynsä ja ajattelisi, että ”tuolla tuo jättiläisen kokoinen nainen kulkee 160 senttiä hattu päässä olevan miehen kanssa.

Terhi Anttila sanoo, että jotkut naiset kokevat, että miehen täytyy olla pidempi kuin nainen. Toiset taas eivät välitä.

– Itse en koskaan, kaikella kunnioituksella miehiä kohtaan, noteerannut itseäni lyhyempiä miehiä. En vain huomannut heitä. Kun törmäsimme puolisoni kanssa, hänet oli helppo löytää, kun hänkin oli pitkä. Satuimme oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Kiikola sanoo, että kumppanin valinnassa kaikkein tärkeintä on kuitenkin sisäinen kauneus. Myös Anttila korostaa, että jokainen toimii kuten tykkää.

– Nämä ovat asioita, joihin ei ole oikeaa vastausta. Jokainen tekee, kuten kokee itselleen hyväksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt