Lankesitko samaan virheeseen kuin Maija? Vältä tätä nettideittailussa!

rac

Julkaistu:

Etikettikoulu
Miten selvitä sivistyneesti perhejuhlista, small talkista tai sosiaalisen median viidakossa? ISTV:n Etikettikoulu opastaa.
Tänään alkava ISTV:n Etikettikoulu vastaa moneen mieltä askarruttavaan kysymykseen etikettien saralla. Moniosaisessa sarjassa käytöstapojen ihmeellisen maailmaan meitä opastaa Mirva Saukkola. Saukkola on muun muassa kirjoittanut kirjan Etiketti – tapaopas arkeen ja juhlaan (WSOY).

– Kun kirjoitin Etikettiä, ajatukseni oli tuoda tapakulttuurin säännöt lähelle nykyajan ihmistä. Halusin myös ottaa kantaa niihin ilmiöihin, joihin me kaikki törmäämme arjessamme. Harva tarvitsee enää tietoa siitä, miten kunniamerkkejä kannetaan frakin kanssa. Sitäkin useampi haluaa sen sijaan välttää kömmähdykset sosiaalisessa mediassa, toimittajana ja konsulttina työskentelevä filosofian tohtori toteaa.

Tapakulttuuri murroksessa

Suurimmat viime aikojen muutokset tapakulttuurissa liittyvät Saukkolasta juuri kommunikaatioon.

– Viestintäväylien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja moniin niistä on kehittynyt oma tapansa viestiä. Välillä nämä uudet tavat hämmentävät ihmisiä, sillä me kaikki kaipaamme kuitenkin toisten huomioon ottamista ja hyvää käytöstä.

Moni näkee etiketin vakavana ja juhlallisena asiana. ISTV:n Etikettikouluun haluttiin roppakaupalla huumoria.

– Todellisuudessa kyse on vain yhteisistä pelisäännöistä, joilla arki saadaan sujuvaksi, Saukkola toteaa.

– Tarkoituksenamme oli tehdä sarja vähän kieli poskessa, jotta vanhat stereotypiat murrettaisiin. Sarjan sijoittaminen 1950-luvun Technicolor-maailmaan oli kuitenkin kumarrus tapaoppaiden pitkälle perinteelle.

Tapakasvatusta hymy huulessa

Sarjassa Mirva itse näyttelee erilaisiin kommelluksiin päätyvää naista. Miesroolissa seikkailee mallina ja yrittäjänä tunnettu Juri Silvennoinen. Kaksikko on keskenään vanhoja ystäviä, joten nauruun purskahtamista oli mahdotonta välttää kuvaustilanteissa.

– Välillä nauroimme vedet silmissä kuvauksissa eteemme osuneita tilanteita.

Etikettikoulun ensimmäisessä osassa käydään läpi nettideittailun alkeet kuvitteellisen Maijan edesottamuksia seuraten – huumorin keinoin totta kai. Nettideittailussa pätevät tietyt lainalaisuudet samalla tavoin kuin kaikessa muussakin kanssakäymisessä. Netissä on myös vaaroja, joihin ei keskinäisviestinnässä niin usein törmää. Etikettikoulu opastaa näihinkin.

Hyppää mukaan! Katso Etikettikoulun ensimmäinen osa yltä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt